Yumurtanın en sağlıklı hali, uzmanların da kabul ettiği üzere haşlanmış yumurta ya da poşe yumurta. Yağda yumurta, kolesterol açısından çok önerilmiyor. Yumurtanın yanında karışık çiğ sebzeler yemek, içindeki E vitamininin emilimini de arttırıyor.
“Kayısı kıvamda denilen yarı pişmiş veya pişmemiş yumurtada biotin adlı vitamini, avidin adlı protein bağlar, her ikisinden de yararlanamayız” diyen Işın Sayın, “Yumurta tam piştiğinde ise bu istenmeyen kimyasal birleşme önlenir. Yani en sağlıklı yumurta, tam pişmiş yumurtadır.
Dr. Canan Karatay yumurtanın pişirilme şekliyle alakalı şu tavsiyelerde bulundu; Yumurtalar özellikle kayısı kıvamında olmalı ya da tereyağında düşük ısıda katılaştırılmadan hafifçe pişirilmelidir.
HAŞLANMIŞ YUMURTA DAHA SAĞLIKLI
Sonuç: Haşlanmış yumurta daha sağlıklıdır. Ayrıca bir yumurtayı kaynatarak salmonella tehlikesinden de kurtulmuş olursunuz çünkü haşlanmış yumurta yerken bakteriler hayatta kalamazlar.
Yumurtanın sarı ve beyaz kısımları farklı içeriklere sahiptir. Beyaz kısım sarıya kıyasla daha yüksek bir protein değerine sahipken sarı kısım yüksek oranda protein, yağ ve vitamin değeri içerir. Bu sebeple tüketiciler, beslenme hedeflerine uygun olarak yumurtanın tamamını, sarısını veya beyazını tüketir.
İlgili 43 soru bulundu
18 gram protein, 17 gram sağlıklı yağ içeriğiyle kas gelişimi için ihtiyacınız olan her şeye sahip olan 3 adet tam yumurta; kas yapım aşaması için müthiş bir besin kaynağı.
Tavada yumurtanın 1 adedi (55 gr) 122 kaloridir. Tavada yumurtanın 55 gramı 1.04 gram karbonhidrat, 6.4 gram protein, 10.34 gram yağ, 0.24 gram lif içermektedir.
HAŞLANMIŞ YUMURTA DAHA SAĞLIKLI
Bunun yanı sıra, yumurta kızartma sürecinde oldukça fazla vitamin kaybedilir. Sonuç: Haşlanmış yumurta daha sağlıklıdır. Ayrıca bir yumurtayı kaynatarak salmonella tehlikesinden de kurtulmuş olursunuz çünkü haşlanmış yumurta yerken bakteriler hayatta kalamazlar.
Yumurta hiçbir birey için yasak değildir. Ciddi genetik kolesterol yüksekliği olan ve eşlik eden kalp damar hastalığı olan bireyler günde 1 yumurta ile sınırlı olarak tüketebilirler. Eğer mevcutta sadece bir kalp damar hastalığı varsa bu bireyler yumurta tüketimini günde 2 ile sınırlandırmalıdırlar.
Yumurtanın en yararlı hali pişmiş halidir. Çiğ şekilde pişirmeyi önermem. Ancak şu şekilde yağda kızartırsakta protein kayıplarına neden olabilir. Yani daha az yararlı bir protein tüketmiş oluruz.
2-3 yumurta, en uygun günlük doz olduğu ortaya çıktı.
Bu nedenle Son Tüketim Tarihi geçmiş yumurta eğer bozuk kokuyorsa asla tüketilmemelidir. Fakat bozuk kokmuyorsa, tazeliğini test ederek ve iyice pişirerek gıda israfını önleyebiliriz. Son Tüketim Tarihi geçmiş pişmemiş ve az pişmiş yumurtaların enfeksiyon riskini artırabileceğini unutmayın.
İçeriğinde bulunan tüm yararlı maddelerin etkisiyle haşlanmış yumurta uzun vadede bağışıklık sisteminin daha güçlü bir hale gelmesini sağlıyor. Vücudun hastalıklara karşı daha güçlü bir şekilde direnebilmesi için günde 1 ya da 2 adet haşlanmış yumurta yememiz öneriliyor.
Yumurtanın sarısı, vitamin açısından beyazına göre çok daha niteliklidir. Demir, fosfor, magnezyum ve potasyumun yanı sıra D, B12, B9, B6, B2, B1, A ve E vitaminlerini bünyesinde barındırır. Bu nedenle de oldukça sağlıklıdır. Yumurtanın beyazı ise B vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir.
Tavada, yağda pişirilmiş yumurtada protein, vitamin, mineral kaybı daha fazladır. Haşlanmış yumurta pişerken, yumurta kabuğu içindeki proteinin, vitaminlerin ve minerallerin sudan ve ısıdan korunmasını sağlar, yanı kayıp en az düzeydedir.
Yumurtayı yüksek ısıda uzun süre pişirmek A vitamini, D vitamini ve antioksidan kayıplarına neden olur. Bununla birlikte, yumurta yüksek ısıda pişirildiğinde içerisindeki kolesterol oksitlenebilir ve oksisteroller olarak bilinen bileşikler üretebilir.
Canan Karatay, sabah öğle akşam gün içine dağıtarak günde 10 yumurta yenilebileceğini söyledi. Prof. Dr. Canan Karatay, yeni kitabında anne adayları ve hamilelere sesleniyor: Şekerden uzak durun, ekmek yemeyin, makarnaya elinizi sürmeyin, bol yumurta tüketin.
Birçok hastalığa karşı vücudun direncini arttıran haşlanmış yumurta içinde faydalı bir besin kaynağı olarak karşımıza çıkar. Hem yenilmesi hem de cilde uygulanması cilt sağlığı için oldukça önemlidir.
Ancak diyette yumurtanın tüketim şekli son derece önemli olmaktadır. Yumurtanın haşlanarak tüketilmesi tüm diyetlerde önerilmektedir. Bu nedenle de hızlı ve kalıcı kilo verdiren haşlanmış yumurta diyeti uygulanmaktadır. Haşlanmış yumurtayı ağırlıklı olarak tüketerek 1 haftada 4-6 kilo vermek mümkün olmaktadır.
Yumurta haşlamak için sıcak su kullanılmaz. Oda ısısında ya da soğuk su kullanmak gereklidir. Yumurta haşlama dakikaları ise nasıl bir yumurta istendiğine göre değişir. Kayısı kıvamında bir yumurta için yumurtayı 4-6 dakika arasında kaynatman gerekirken çok katı yumurta için 10 dakika kadar kaynatmalısın.
Bu nedenle her gün yumurta yemek kilo aldırır mı sorusunun cevabı ne bir şekilde verilmemekle birlikte düzenli ve dengeli tüketildiğinde kilo alımı gerçekleşmez. Ayrıca, yumurta beyazı kilo aldırır mı diye merak edenler için önemli ölçüde protein içerdiğinden fazla tüketildiğinde kilo alımı gerçekleşir.
Haşlama süresi uzun olan veya yağda kızartılan yumurta fazla ısı nedeniyle proteinin yapısını bozarak sağlığına olan yararını azaltır. Bütün bunlara ek olarak kızartma sırasında kullanılan yağ yumurtanın kalorisinin artıracağından kilo almana neden olabilir.
Ayrıca antioksidan özelliklere sahiptir. Siyah zeytin kaç kalori diye düşünenlere listemizi sunalım: 1 adeti 4 grama denk gelen siyah zeytin yaklaşık 5 kalori.
1 adeti 4 grama denk gelen siyah zeytin yaklaşık 5 kalori. 6 adetten oluşan siyah zeytin 23 kalori. 100 gram siyah zeytin 105 kalori. 10 adet siyah zeytin ise 42 kaloridir.
Zeytin Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 207 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Porsiyon (5 Adet) yani 20 gramlık miktarında Zeytin 42 kalori bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri