Yumurta haşlamadan once suyuna bir çay kaşığı karbonat konulması kabukların kolay soyulmasını sağlar.
Karbonatlı Karışık Omlet Tarifi Nasıl Yapılır? Zeytinyağını tavamıza döküp kızmasını beklerken bir kaseye yumurtaları kırıp içine karbonat ve tuzu ekleyip iyice çırpıyoruz. Rendelenmiş kaşar ve ince kıyılmış maydanoz ekleyip karıştırıyoruz.
Kabartma tozlu omlet yapımı için; bir kase içine 3 adet yumurta kırın. Üzerine yarım küçük çay bardağı kadar süt dökün. Ardından 1 çay kaşığı kabartma tozu, damak tadınıza göre tuz ve karabiber ekleyin.
Omlet yaparken kullanılan kabartma tozu bir çay kaşığından fazla olmamalı ve pişirmeden önceki son aşamada tarife ilave edilmelidir.
2 adet yumurtayı dolaptan çıkarın ve bir müddet oda sıcaklığında bekletin. Oda sıcaklığında beklemiş yumurtaları derin bir kasenin içine kırın. İçine bir miktar tuz atıp çatalla iyice çırpın. Çırpma esnasında tuz atmanız ve çatalı havalandırarak çırpmanız omletinizin iyice kabarmasını sağlayacaktır.
İlgili 33 soru bulundu
Sarılarını kırdığımız kaptaki yumurta sarılarını çatalla çırpıyoruz ve köpük köpük olan yumurta beyazlarıyla aynı kaba alıp biraz karıştırıp tereyağ erittiğimiz tavamıza döküp önlü arkalı pişiriyoruz. Puf puf kabaran omletimiz hazır. Üzerine peynir rendesi ile servis edebiliriz. Afiyet olsun.
Bazı uygulamalarda kabartma tozu ve karbonat aynı anda kullanılır. Bu gibi durumlarda siz de ikisini aynı anda tercih edebilirsiniz. Eğer kek ya da kurabiye tarifinde iki maddeyi de ekleyecekseniz; hafif karamel tonlarını ve sünger kıvamını elde edebilirsiniz.
Evde kabartma tozu yoksa o zaman karbonat kabartma tozu yerine geçer mi? Tam geçmez. Bu durumda karbonat kullanmak isterseniz tarifte yazan kabartma tozu oranı kadar karbonat kullanmamaya özen gösterin.
Deneyeceğiniz unlu tarifte yer alan kabartma tozu ölçüsünde beyaz sirke kullanın ve unlu karışımın kabarmasını, mayalanmasını kolaylaştırın. Beyaz sirkenin içinde yer alan fermente maddeler sayesinde evde kabartma tozu olmadan da lezzetli sonuçlar elde edebilirsiniz.
Kabartma tozunun içindeki aşırı sodyum yükü ağır böbrek hasarına yol açabiliyor. Yapılacak şeyse çok basit: Hayvansal ürünleri azaltıp bitkisel ağırlıklı bir beslenme planına geçilecek. Alkali gücü artırıp asit yükü azaltmak sağlıklı yaşam için doğru ve akılcı bir seçim, faydalı bir çaba.
Köpüren yumurta akını söndürmeden tarifinize yedirin. Kek ve poğaça yapımında, kabartma tozu yerine 1 çay kaşığı tuz kullanabilirsiniz. Tuz, unlu karışımların kabarmasına yardım eder. Tatlı tariflerinde ise tatlının tadını dengeler ve kabarmasını sağlar.
Karbonik asit kararsız bir bileşik olduğu için kısa zamanda karbondioksit ve su açığa çıkar. Hamur ısındıkça oluşan karbondioksit genleşerek hamur içinde kabarıklıklar oluşmasını yani hamurun kabarmasını sağlar.
Karbonatın protein parçalayıcı özelliği sebebiyle, et pişirirken içine eklenen bir miktar karbonat, etin yumuşak olmasını ve proteinlerinin daha kolay parçalanmasını sağlamaktadır. Turşu, salça ve bol limonlu yiyeceklerin içine eklenen karbonat ise bu yiyeceklerin asit miktarını azaltmaktadır.
Asidik bir madde ile tepkimeye giden karbonat karbondioksit açığa çıkarır. Mayada olduğu gibi hamurun içinde karbondioksit odacıkları oluşturarak hamurun kabarmasını sağlar. Hamurun eşit şekilde kabarması için karbonatın ve asitin hamurun içine eşit şekilde dağılması gerekir.
Saçlarınızı hafifçe ıslatın ve bu karışımı saç diplerinizden başlayarak uçlarına kadar iyice sürün. 5-10 dakika bekledikten sonra suyla durulayın. Bu karbonat maskesi saçlarınızın çabuk yağlanmasının önüne geçecektir. En iyi sonuç için ayda 2-3 defa uygulayın.
Bir paket kabartma tozu yerine 2 çay kaşığı karbonata birkaç damla limon suyu ekleyerek şahane bir kabartma tozu hazırlayabilirsiniz. Kabartma tozu yoksa; yarım bardak ayran da işinize yarayacaktır. Bir çay kaşığı karbonat ile yarım su bardağı ayranı karıştırarak hamur işlerinizin puf puf kabarmasını sağlayabilirsiniz.
Halk dilinde ve gündelik yaşamda karbonat olarak bilinen “sodyum bikarbonat” kimyasal bir bileşimdir. Kimyasal formülüyse; “NaHCO3” şeklindedir. Anti asit özelliğe sahip olan karbonat, mutfaklarda yaygın biçimde kabartma tozu olarak hamur işlerinin kabartılması için kullanılır.
Karbonat bayatladığında etkisi azalır. Raf ömrü yaklaşık 3 aydır. 3 ayda bir karbonatınızı yenileyin. İyi Fikir: Bir süredir dolapta bekleyen karbonatın yeterince taze olup olmadığını anlamak için evde ufak bir test yapabilirsiniz.
İçeriğinde sodyum ve karbon bulunan karbonat, genellikle su ile birlikte içilmektedir. Aynı zamanda gargara da yapılabilen karbonat, diş eti kanamalarını durdurur ve ağız içi yaralarının çok daha kısa sürede geçmesini sağlar. Karbonatlı su içmek, başta gastrit ve ülser olmak üzere birçok mide hastalığına da iyi gelir.
Üzerine bol miktarda sıcak su boşaltınız. Gider ve borularınızın temizlenmesine ve kötü kokuların giderilmesinde yardımcı olacaktır. " Uyarılar:Gıda olarak tüketmeyiniz.
Tavada, yağda pişirilmiş yumurtada protein, vitamin, mineral kaybı daha fazladır. Haşlanmış yumurta pişerken, yumurta kabuğu içindeki proteinin, vitaminlerin ve minerallerin sudan ve ısıdan korunmasını sağlar, yanı kayıp en az düzeydedir.
Yumurtaları soyup bir tavaya döküyoruz. Üzerine yağda bir çatal yardımıyla çırptığımız soslarımız olan tuz, pul biber, karabiber ve kekiği ilave ediyoruz. Yumurta piştikten sonra enfes bir tadı oluyor. Afiyet olsun.
Hazırlayacağınız omletin yapışmaması için tavayı iyice ısıtın. Yağı da ekleyip kızdırdıktan sonra omlet karışımını dökün. Böylece malzemeniz tavaya yapışmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri