Yumurtlama döneminde damlama ya da lekelenme şeklinde kanama olabilir. Genellikle iç çamaşırda kahverengi lekelenme ile fark edilir. Bu duruma ek olarak tat ve kokulara karşı hassasiyet, karın bölgesinde şişlik, memelerde hassasiyet, cinsel isteğin artması, rahim ağzı açıklığının artması gibi belirtiler de görülebilir.
Yumurtalama olup olmadığını göstermek için ayrıca baş vurulan çok sayıda yöntem vardır. Bunlar vücut ısısı takibi, serum progesteron düzeylerine bakılması, idrarda LH takibi, endometrial biyopsi yapılması ve vajinal ultrasonografi gibi yöntemlerdir.
Kadının adet gecikmesi olduysa önce hamilelik testi (idrar testi) yaptırması gerekir. Bazen adet gününde vaya birkaç gün önce leke şeklinde cenin yerleşme kanaması oluşabilir, bunu adet kanaması ile karıştırmamak gerekir. Yumurtlama oluşmazsa yine adet görmez.
Yumurta Çatlaması Belirtileri
Memelerde hassasiyet ve ağrı görülür. Karın bölgesinde şişlik meydana gelir. Yumurta çatlaması ile tat ve koku hassasiyeti artar. Mide bulantısı yoğun olarak hissedilir.
Yumurtlamaya yaklaşıldığında şeffaf, uzayan kıvamda, kokusuz, yumurta beyazına benzer daha kaygan bir kıvamlı bir akıntı izlenebilir. Yumurtlama sonrasında akıntının kıvamı koyulaşır ve uzayan özellik ortadan kalkar. Rahim ağzı operasyonu geçiren kadınlarda (LEEP, konizasyon gibi) bu mukus özellikleri izlenmeyebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Hamile kaldıktan sonra döllenmiş yumurta (embriyo) rahim duvarına yerleşir. Bu durum hamileliğin en erken ortaya çıkabilecek belirtilerinden birine neden olabilir: lekelenme ve bazen de kramp. Buna implantasyon (yerleşme) kanamasıdenir. Yumurta döllendikten 6 ila 12 gün sonra herhangi bir yerde oluşabilir.
Yumurtaların çatlamaması sonucunda ise polikistik over oluşur ve kadınlarda adet düzensizlikleri başlar. Bu durum kadınların hamile kalmasının önüne geçer ve kısmi kısırlık olarak adlandırılır.
Bir yumurta döllendiğinde hissetmezsiniz. Ayrıca iki veya üç gün sonra hamile hissetmezsiniz. Ancak bazı kadınlar, döllenmiş yumurtanın fallop tüpünden aşağı indiği ve kendisini rahmin duvarının derinliklerine gömdüğü süreç olan yerleşmeyi hissedebilir .
Yumurtada 2-3 cm lik basit bir kist oluşur ve bu kistin içindeki yumurta kistin çatlaması ile karın içine düşer. Bu olaylar sırasında kadına da tek taraflı karın ağrısı olabilir ve bu ağrı 1-2 gün sürebilir. Bu taraf yumurtalıktan progesteron salınımı olur ve buna bağlı olarak vücut ısısı 0.3 C artar.
Yumurtanın anne adayının vücudunda canlı kalma süresi 12-24 saattir. Erkekten gelen sperm hücresi ise kalitesine ve sayısına bağlı olarak kadın vücudunda ilişkiden sonra 72 saate kadar canlı kalabilir. Bu nedenle yumurtlama gününden iki gün önce ve iki gün sonra ilişkiye girildiğinde gebe kalma şansı artar.
Perimenopozdaki kadınlarda, yumurtlama olmamasına bağlı anormal adet kanaması, AUK-O, doğal olarak azalan yumurtalık rezervi nedeniyle oluşur. Perimenopoz boyunca aralıklı anovülasyon, tekrarlayan anormal adet kanamalarına neden olur ki bu durum hasta için oldukça can sıkıcı olabilir.
Genelde her ay sırasıyla bir yumurtalığınızdan yumurtlama olur. Çok nadiren de 2 adet yumurtlama olur. Bunların ikisi de spermler tarafından döllenirse, çift yumurta ikizleri oluşur.
Cinsel ilişkiye girildiğinde sperm 3-5 gün boyunca canlılığını koruyabilmektedir. Böylece, yumurtlamadan 5 gün önce cinsel ilişkiye girilmiş olsa bile hamile kalınabilmektedir.
Ovulasyon dönemi doktor tarafından adetten sonra belirli periyotlarla vajinal ultrason yapılarak takip edilir ve yumurtanın çatlama günü tesbit edilir. Son yıllarda yumurtlama gününü yaklaşık olarak veren aplikasyonlar geliştirilmiştir.
Sağlıklı beslenme, düzenli spor, protein ağırlıklı beslenmek, sigara içmemek, özellikle 40 yaşından sonra hekim önerisiyle bazı antioksidan ilaçların kullanılması yumurta rezervinde elde edeceğimiz yumurta kalitesine mutlaka olumlu etkisi olacaktır.
En hızlı sperm, en erken 45 dakikada yumurtayı bulur. Yavaş bir sperm için bu süre 12 saate kadar çıkabilir. Eğer bir sperm yumurtalık kanalına geldiği halde yumurtayı bulamazsa burada 72 saate kadar bekleyebilir.
Adet döneminin ortalarına doğru, yani döngünün 13.-16. günlerine denk gelen dönemde sağ veya sol kasıkta hissedilen ağrı, ovulasyon (yumurtlama) ile ilgili dönemi kapsar. Bunun nedeni, yumurtanın, yumurtalıktan çatlayarak açığa çıkmasıdır. Ani başlayıp saatler içinde dinebileceği gibi, 2-3 güne kadar da uzayabilir.
Yumurtalık rezervini gösteren kan testleri var. Bu testlerin en basitinde adet kanamasının ikinci, üçüncü veya dördüncü günü kanda FSH ve östradiol hormonlarına bakılır. Yüksek FSH hormon seviyesi özellikle 35 yaş üzerindeyseniz gebe kalma şansınızın düşük olduğunu gösterir.
Kadınların çoğunda, yumurtlamanın gerçekleştiği süreçte alt batında ağrı ve kramplar olabilir. Döllenen yumurta rahime doğru yol alırken çok hissedebilen kadınlarda kramplar yaşanmasına neden olabilir. Her kadında hissedilir diyemeyiz ama ağrı eşiği düşük kadınlarda his daha fazla olabilir.
Sperm, cinsel ilişki sırasında vajinaya boşaltıldığında, kadının üreme sistemi boyunca ilerler ve yumurtlama gerçekleştiğinde yumurtayı döllemek için hazır olur. Yumurtlama döneminde cinsel ilişkiye girmek, spermlerin yumurtaya ulaşma olasılığını artırır.
Yumurta ve spermin birleşmesiyle oluşan embriyonun rahme tutunması, yaklaşık olarak döllenmeden 10-12 gün sonradır.
Üreme çağında, düzenli adet gören bir kadında, her ay, yumurtalıklarda, follikül adı verilen kese içerisinde bir yumurta gelişir. Yaklaşık 18-20 cm. çapına ulaşan bu kese, iki adetin arasına denk gelen 14. günde çatlar ve içerdiği yumurta tüpler tarafından yakalanır.
Yumurtalık Tembelliğinin Başlıca Belirtileri
Önceden adet araları 28-30 günde bir iken 24, 25 günde bir olmaya başlar. Ardından yumurtalık tembelliğinin şiddeti artınca da adet araları açılmaya başlar ve en son dönemde ilaçsız adet görmeme raddesinde düzensizlik olabilir.
Yumurta belirli bir çapa ulaştığında çatlatma iğneleri yardımıyla yumurtlama gerçekleştirilir. Bu dönem, gebelik şansının en yüksek olduğu zaman dilimidir. Yumurtlama, çatlatma iğnesinden sonra yaklaşık 36 saat sonra gerçekleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri