Yumuşak doku zedelenmesi için hangi doktora gidilir? Yine kişinin rahatsızlık derecesine ve durumuna göre aile sağlığı merkezlerine veya acillere gidilebilir. Ancak müdahale gerektiren durumlarda ortopedi bölümüne gidilmesi gerekir.
Kas ağrısı darbe almaya ve yaralanmaya bağlı olarak gelişmiş ise, bu durumda ortopedi uzmanına başvurmak gereklidir.
Akut yumuşak doku travmalarında şişlik, uyuşma, renk değişikliği ve duyarlılık gibi belirtiler ortaya çıkar. Kişinin fizyolojik yapısına göre sıklığı ve şiddeti değişen bu tür yaralanmalar genellikle 1 ila 6 hafta arasında sürer.
Tedavi dinlenme, kompresyon, yüksekte tutma ve anti-inflamatuar ilaçların kullanımını içerir. Akut yaralanma aşamasında şişmeyi azaltmak için buz kullanılabilir. Ağrı ve şişliğin devam ettiği durumlarda enjeksiyon gerekebilir. Enfeksiyon kaynaklı bursit durumunda doktorunuz antibiyotik kullanmanızı isteyebilir.
Doku zedelenmesi, çeşitli zorlama ya da yaralanmalar sonucunda oluşan rahatsızlıklardan biridir. Bu sağlık sorunu; ağrı, şişlik ya da morarma belirtilerine sahip olup hafif şiddetteki yumuşak doku zedelenmesi evde tedavi edilebilir.
İlgili 43 soru bulundu
Yumuşak Doku Zedelenmesi Şiddeti
Orta şiddetli zedelenmeler (2.derece): Ağrı ve şişkinlikler ile birlikte fonksiyon kaybı görülür ve pek çok lifte yırtılma meydana gelir.
Yumuşak doku travmasında, travma bölgesinde inflamasyon oluşur. Ağrıyı hissettiğimiz yerde, inflamasyon varlığında ödem dediğimiz, bölgesel sıvı toplanması söz konusudur. Ödem hem ağrıya neden olur hem de o bölgenin dolaşımını bozarak ağrıyı arttırır. Yumuşak doku bozukluğu belirtileri dokunun yerine göre değişir.
TANTUM®; cerrahi, travmatik vs. sebeplerle yumuşak doku zedelenmesi sonucu meydana gelen akut (primer) inflamasyonun lokal mekanizmalarını etkileyerek antiinflamatuvar, antiödem ve antiinflamatuvar etkisine bağlı analjezik etki gösterir; inflamasyona bağlı olmayan ağrılarda etkisizdir.
Yumuşak doku olarak ifade edilen dokular, vücutta farklı organ ve dokuların çevresinde yapı ve destek görevi gören; yağ dokusu, kas grupları, kan damarlarını oluşturan dokular ve bağ dokularıdır.
Yumuşak doku sarkomunun birincil tedavisi cerrahidir. Bazı durumlarda eğer tümörün lokalizasyonu, büyüklüğü ve patolojik yapısına göre hastaya neoadjuvan tedavi yani cerrahi öncesi kemoterapi ve / veya radyoterapi uygulanabilir. Bu tedavi sonrasında cerrahi tedavi planlanır.
Doku zedelenmesinin geçme süresinin zedelenme boyutuna göre farklılık gösterebileceğini ifade etmek de mümkün olmaktadır. Genel olarak doku zedelenmeleri 1-2 hafta içerisinde geçebilen bir rahatsızlık olarak bilinmektedir.
Öykü, fizik mauyene ile birlikte röntgen, ultrason, MRI ve BT tetkikleri yapılabilir. Özellikle kas içi kanama da USG ile hızlı değerlendirme sağlanırken MR ile detaylı tarama yapılabilir. Fakat kanamanın yeri ve miktarı açısından ayrıca eşlik edebilecek kemik doku yaralanmaları bazen BT ile araştırılabilir.
Buz ile yapılan soğuk kompres ayak ezilmesi de dahil olmak üzere tüm ezilmelere iyi gelen bir yöntemdir. Ezilme, kırılma, zedelenme ve çatlama gibi sorunlar karşısında soğu kompres uygulanması gerekir. Uyuşukluk ve kasılma benzeri problemler yaşandığında ise sıcak kompres yapılması daha uygundur.
Yumuşak doku bozukluğunun en belirgin nedeni dokuların gördüğü hasarlardır. Herhangi bir nedenden dolayı yumuşak dokuların hasar görmesi ve zedelenmesi sonucunda bu bozukluk meydana gelmektedir. Özellikle spor yapan kişiler kendilerini çok zorlamaları durumunda da yumuşak doku bozukluğu görülmektedir.
Travmatoloji bölümü, genel olarak travma sonucu meydana gelen durumlarda acil tedavi içeren tıp dalıdır. Bu bölüm yaralar, yanıklar, kırıklar, çıkıklar ve ezikler gibi travmatik lezyonlarla ilgilenir.
Kas ağrısı, enfeksiyon, yaralanma ya da bir hastalık nedeniyle eklemlerde ortaya çıkan ve boyun, sırt ve bacaklar başta olmak üzere vücudun her yerini etkileyebilen sağlık sorunu belirtisidir. Ağrı hafif olabileceği gibi keskin bir şekilde de hissedilebilir.
Tümör yumuşak dokuda büyüdükçe, şişme ya da yumrulara sebep olabilir. Daha sonra, sinirler ve adaleler üzerine baskı uygularsa ağrı yaratabilir. Genetik geçiş, lenf sisteminin uzun süren yetmezliği, vinil klorit ve arsenik gibi kimyasallarla karşılaşma ve travmalar, hastalığa sebep olan faktörler arasında sayılabilir.
Bununla birlikte, herhangi bir yaşta, ağrısız bir şişlik veya kitle gibi belirtiler varsa, bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir. Yumuşak doku sarkomları, özellikle erken evrelerde teşhis edilirse tedavi edilebilir bir kanser türüdür.
Nekrotizan yumuşak doku enfeksiyonu, cildi, kasları ve diğer yumuşak dokuları tahrip etmesini önlemek için acil tedavi gerektiren ciddi, hayatı tehdit eden bir durumdur. Nekrotize etme kelimesi, "ceset" veya "ölü" anlamına gelen Yunanca "nekros" kelimesinden gelir. Bir nekrotizan enfeksiyon dokuda ölüme neden olur.
Un zeytinyağı ve bal karıştırılarak bir hamur haline getirilir. Elde edilen bu hamur et ezilmesi ve morarma olan bölgeye koyulur. Bu şekilde yaklaşık olarak 15-20 dakika bekledikten sonra şişlik olan bölgede hızlı bir şekilde iyileşme görülmektedir.
Orta derece akut zedelenmeler ve yırtıklarda diz içindeki sıvı boşaltılır. Parmaklardan uyluk ortasına kadar alçıya alınır ve 5-6 gün sonra hasta yere bastırılmadan koltuk değneği ile yürütülür. Alçı 3-4 hafta kalmalıdır.
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
Tedavinizin süresine doktorunuz karar verir. Genelde, 2-3 hafta boyunca her gün DOLVEN sürülmesi yeterli olur.
Genellikle 3. haftanın sonunda yaralanma bölgesinde olgunlaşmaya aday bir skar dokusu gelişmiş olur ve bu dönemde başlayan olgunlaşmayeniden şekillenme fazının tamamlanması bazen yıllarca sürebilir.
Yumuşak doku kanseri, vücutta bulunan bulunan kan damarı, sinir, tendon, kas, yağ, fibröz doku, cilt dokusunun alt katmanları veya eklem bölgesi elemanlarında gelişen kötü huylu oluşumlar olarak tanımlanır.
Fibromiyalji (iltihapsız kas romatizması) dokunmaya duyarlı yaygın ağrı ve hassasiyetle giden, sık görülen bir sağlık sorunudur. Halk arasında yumuşak doku romatizması olarak da bilinir. Vücudun belli bölgelerinde, ağrı ve hassasiyet oluşur, zamanla kaybolabilir veya yer değiştirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri