Ergimiş haldeki lehim difüzyon yoluyla yüzeyler arasına girer ve parçalarla bir alaşım teşkil ederek bağlantıyı sağlar. Ergime sıcaklığı 450 oC'nin altında olan lehimlere yumuşak lehim, üstünde ergiyen lehimlere ise sert lehim denir.
Yumuşak lehim ise uygun fluks, lehim ve havya kullanarak 450 derecenin altındaki sıcaklıklarda yapılır. Sert lehime göre daha kolay tamir edilir ve daha iletkendir ve takviye almadan yüksek sıcaklıklarda eriyebilir. Daha düşük dayanıma sahiptir.
Yumuşak lehim: Ergime sıcaklığı 450°C nin altındakilerdir. Fazla yük taşımayan, düşük sıcaklıklarda çalışan sistemlerde ve elektronikte kullanılır.
Yumuşak lehimleme de esas metaller erimez, fakat ilave edilecek olan metaller birleştirilmek üzere bağ oluşturur ve esas metali ıslatarak birleştirir. İlave olacak metal yumuşak lehim olarak isimlendirilir.
Hassas elektronikler için yumuşak lehimleme kullanılırken, gaz borularının lehimlemesi için sert lehim kullanılır. Bakır, çelik, pirinç ve gümüş metallerini sert lehimleyebilirsiniz. Farklı malzemelerden parçalar lehimle birleştirilebilir. Ergime olmadığı için, işlem için gerekli ısı enerjisi azdır.
İlgili 41 soru bulundu
Yaygın olarak iki tip lehim türü bulunmaktadır. Bunlar kurşunlu ve kurşunsuz lehim telleridir. Kurşunsuz lehimi eritebilmek için daha fazla sıcaklığa ihtiyaç duyulur.
a) Sert lehim Nedir? Sert lehim ergime derecesi 4500 C 'ın üzerinde ve ana metallerin ergime derecesinin altında olan ilave metalleri kullanarak ısı yardımıyla metalleri birleştirmektedir.
tesisat bağlantıları, tamir ve bakım işlerinde kullanılır. Yumuşak lehim 450 °C altında, genellikle 230-250 °C sıcaklıkta, uygun pasta ve lehim kullanılarak yapılır ve bu sıcaklıklarda elektrikli havya (lehim tabancası) kullanmak genellikle yeterlidir.
İyi bir lehimleme olduğunu şu maddelerle anlayabiliriz ; Parlak görünüşte olurlar ve üzerinde kir pas yoktur. Yüzeyi düz pürüzsüz ve deliksizdir. Hiç bir zaman kullandığınız havyanın metal bölümüne ya da ucuna dokunmayın.
Kurşunlu lehim teli genellikle kurşun ve kalay alaşımından yapılır. Kalay, daha düşük bir erime sıcaklığına sahip olduğu için genellikle kurşunla birlikte kullanılır. 63/37 veya 60/40 alaşım oranına sahiptir. ROHS standartları aranmayan bileşenlerle çalışırken 63/37 en iyisidir.
Soğuk lehim, lehimleme işlemi sırasında yeterli ısı uygulanmadığında veya lehim malzemesinin yetersiz erimesiyle oluşur. Soğuk lehimler, kırılgan bağlantılara neden olarak bileşenlerin yerinden oynamasına veya tamamen kopmasına yol açabilir.
Fluks lehimleme işlemi öncesinde, devre kartını temizleyerek lehimin daha iyi akmasına ve bileşenin düzgün lehimlenmesine yardımcı olan kimyasal bir maddedir. Eğer flux kullanılmazsa lehim, yüzeyde toplanarak bileşenin devreye yapışmasına engel olur.
Lehim yapılırken ek olarak lehim pastası kullanmıyorsanız eğer bu bakır yüzeylere tutunma top şeklinde kalır, yüzeye tutunma, yapışma kabiliyeti pek kalmamış olur.
Havyanın ucunda birikmiş olan lehim ve diğer şeyleri temizlemede kullanılır. Lehim yapma işlemini kolaylaştırıp, havyanın ömrünü uzatır.
Paslanmaz demir gibi alaşımların alüminyum veya magnezyum içeren alaşımlar hariç, bakır gibi metallerle lehimleme yapılması pratik olarak çok kolaydır.
Elektronik devrelerde lehimleme için genellikle %40 oranında kalay bulunan lehim telleri tercih edilir. Sac lehimleme işlemlerinde bu oran genellikle %60 olur. Lehim Pastası : Lehimleme işleminin yapılacağı yüzeyin temiz olmasını ve lehimin daha kaliteli olmasını sağlar.
Kurşunsuz lehim teli, yüksek ısı uygulanan alanlarda üstün performans sunar. Bu da lehimleme işleminin kusursuz olarak sonuçlanmasını sağlar. Oluşabilecek yağ tabakalarının temizlenmesinde kolaylık sağlayan pastalı malzemeler ile siz de temiz bir işçilikle çalışabilirsiniz.
Havya Kaç Watt Olmalı? Çok kalın bir parça üzerinde yapılan lehimleme işlemleri için havyanın üfleme gücünün 250W ve üzeri olması gerekir.
Lehim pastası genellikle, kurşun ve kalay gibi metallerin alaşımlarından yapılır.
Lehim potaları, güvenli ve pratik olarak geniş yüzeylere lehim uygulanmasını gerektiren durumlarda kullanılan araçlardandır. Lehim Potaları, lehimleme işlemlerinde zamandan tasarruf ederek, lehim işlemini daha hızlı gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.
Bir lehim pastası, akı adı verilen kalın bir ortam içinde süspanse edilen toz metal lehimdir. Lehim işleminde lehim erir ve parçaları birbirine kaynaştırıncaya kadar bileşenleri tutan geçici bir yapışkan olarak hareket etmek için bu akı eklenir. Gri, macunsu bir malzemedir.
Lehimleme yapabilmek için öncelikli olarak iki malzemeye ihtiyaç vardır. Lehimleme ürünleri olarak; havya, lehim teline ve genellikle lehim pastasına da ihtiyaç vardır. Havya ise lehim telini eritmek için kullanılacak olan yüksek sıcaklığa sahip olan bir ucu olan ve ucu kaleme benzeyen bir elektronik alettir.
Pirinç oldukça tok ve kolay işlenebilen bir malzemedir. Dövülebilirliği bakır muhtevasına bağlıdır. %55'ten az bakır içeren beyaz pirinçler, kolay işlenemez. Bunlar ancak toz haline getirilerek sert lehim işlemlerinde kullanılma sahası bulurlar.
Galvanizli Sacın Özellikleri Uzun Ömürlüdür, Katlandığı zaman çinko kaplaması dökülmez, derin çekme ve sıvamaya karşı elverişlidir, kolay lehim tutar, çok basit boyanabilir, ateşe karşı dayanıklıdır, ekonomiktir, kolaydır ve birçok dış faktörlere dayanıklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri