Gerekenden fazla deterjan ve yumuşatıcı kullanmak sararmaya yol açar. Üstelik iyi durulanmamış perdeleri güneşte kurutmak, üzerindeki kalıntılarının etkisiyle sararmaya neden olur. Evde sigara içmek gibi bir alışkanlığınız varsa tütün dumanı perdelerinizi sarartır.
Perdelerin kırışmamasında etkili olan en önemli şeylerden biri, yumuşatıcı kullanmaktır. Makinenin yumuşatıcı gözüne bir ölçek yumuşatıcı ekleyerek perdelerinizin hem kırışmamasını hem de mis gibi kokmasını sağlayabilirsiniz. Perdelerinizi yıkarken makinenin sıkma ayarını da düşük seviyede tutabilirsiniz.
– Yumuşatıcı kullanmayın, çünkü tülün yumuşak kalması tüller için pek hoşumuza gidecek birşey değildir. – Eğer perdeleriniz fazlaca narin bir tül çeşidi ise tülleri bir yastık kılıfına koyarak daha güvenli bir şekilde yıkayabilirsiniz.
Fazla deterjan ve yumuşatıcı kullanımı sonrası güneşe maruz kalan perdelerde sararma olur. Sigara dumanı ve yemek yağları perdeleri sarartarak kötü koku oluşturur. Kuru ve serin ortamlarda beklemeyen perdeler, sıcağın etkisiyle sararır ve zarar görür.
Sık sık kullandığınız çamaşır deterjanını, deterjan bölmesine ekleyin. Perdelerin üzerine 1 fincan toz şekeri ekleyin ve mümkünse 30 derece düşük yıkama modunu ayarlayın. Şeker, yüksek sıcaklık ve buharın etkisiyle eriyip hem tül perdeleri beyazlatacaktır hem de perdelerin üzerine sinmiş kötü kokuyu yok edecektir.
İlgili 36 soru bulundu
Her derde deva sirkeyi perdelerinizi beyazlatırken de kullanabilirsiniz. Deterjan gözüne bir ölçü sirke ekleyerek perdelerinizi makinede yıkayabilirsiniz. Sirke sayesinde hem perdelerinizi beyazlatabilir hem yumuşacık olmalarını sağlayabilirsiniz.
Tozlu ve kirli ortamlarda bulunan tül perdelerde sararma görülmektedir. Perdenizi yıkarken çamaşır suyu kullanıyor olmanız onların sararmasına neden olacaktır. Tül perdeler makinada yıkanırken oldukça fazla köpürürler. Deterjanın fazla kullanılması sararmaya neden olur.
Perdeler hacimliyse, makinede hassas bir programda yıkayın: "yün", "ipek", "elde yıkama" - 30–40 ° C'de. Sıkma kullanmamak veya minimum hızda ayarlamamak daha iyidir: 400–500. Sıvı deterjanlar tercih edilir. Pamuklu ve sentetik kumaşlara ağartıcı uygulanır.
Perdeler eğer çamaşır makinesinde yıkacaksa hassas programlar tercih edilmesi gerekir. Ancak elde yıkama ya da hassas program bulunmayan makinelerde tercih edilmesi gereken program sentetik olmalıdır. Bunun yanında makinede 30 derece sıcaklık ve 400 devir seçilmesi tavsiye edilir.
Su ısısı 40 derecenin üstünde olmamalıdır. Çamaşır makinesinde ilave su alternatifi varsa, tül perde yıkanırken seçilmelidir. Perdeler bil suda çok daha iyi yıkanacaktır. Perdeler bembeyaz ise bir iki damla çamaşır suyu eklenebilir, ama perdeler renkli ise (bej, ekru, krem de dahil) kesinlikle çamaşır suyu konmamalı.
Çamaşır makinenize deterjan ve yumuşatıcıyı yeterli miktarda doldurmanız gerekir. Aksi halde çamaşırlarda leke oluşmasına neden olacaktır. Çamaşır makinesine önceden yumuşatıcı koyup bekletmek yumuşatıcının kalıntı oluşturarak çamaşırlarınıza bulaşmasına neden olabilir.
Yumuşatıcılar yıkama esnasında çamaşıra gereğinden fazla proton yükler. Bu sayede çamaşırımız yumuşar fakat üzerimize giydiğimizde muhtaç olduğu elektronları vücudumuzdan aldığı için bizi halsiz, bitkin ve agresif hissettirir.
Çamaşırlar yıkanırken yumuşatıcı kullanılmazsa çamaşırlar sertleşip yıpranabiliyor. Bunu önlemek için ve kıyafetlerdeki statik elektriğin azaltılması için ürün etkili bir çözüm oluyor. Yumuşatıcı kullanırken tasarruf etmek isteyen kullanıcılar konsantre ürüne yönelebilir.
Tül veya perde yıkamak için öncelikle tüller ayrı perdeler ayrı şekilde makineye yerleştirilmelidir. Tül daha hassas bir kumaş türü olduğu için perdelerle karışık yıkamak doğru olmamaktadır. Tüller makinede en düşük 30 derecede yıkanmalıdır. Makinede yıkama da sıkma ve kurulama programları tüller için önerilmemektedir.
Çamaşır deterjanları ve yumuşatıcı
Bunun yanı sıra yumuşatıcılar, kumaşları yumuşatıp tazeler ve onları pürüzsüz hale getirip cildinizi tahriş etmesini önler. Üstelik kırışıklıkları azaltmaya yardımcı olur ve ütülemeyi kolaylaştırır.
Tüller 6 ayda bir, perdeler yılda 1 yıkanmalıdır.
Bu nedenle yılda iki defa temizlenmelidir. Mutfak perdeleri ise daha sık temizlenmelidir.
Tül ve perde deterjanı kullanılarak çamaşır makinesinde kolaylıkla yıkanabilir. Ancak beyazlatma etkisine sahip doğru deterjanlar tercih edilmelidir. Yıkama yapmadan önce ilk olarak tül perdelerin ayrı şekilde yıkanması gerektiği bilinmelidir. Yani güneşlik gibi kalın perdelerle birlikte yıkama yapılmamalıdır.
Perdelerinizi yıkarken dört yüz devirde sıktırmanız gerekir. Bu sayede perdelerin sıkma işlemi sırasında hem hasar görmez hem de fazladan buruşma durumuyla uğraşmak zorunda kalmazsınız. Perdelerin yüksek derece yıkanması, doğal formunun bozulmasına yol açabilmektedir.
Bulaşık makinesi tableti kullanabilirsiniz
Tüllerinizi çamaşır makinesine yerleştirin. Üzerine de 1 adet bulaşık makinesi tableti koyun. Çamaşır makinenizi her zamanki derecesine ayarlayıp çalıştırın. Perdeleri makineden çıkarınca beyazladığını görebilirsiniz.
Aktif Üye. kızlar, tvde derya baykalda duymuştum deterjanla birlikte 1 paket kabartma tozu yada karbonat kullanın süper beyazlatıyor. ama krem rengi yada renkli tüllerde kullanmayın.
Vanish Kosla Tül Temizleyici, 2 kat beyazlatıcı formülü ile tüllerinizi ve dantel örtülerinizi tek yıkamada bembeyaz yapar ve parlatır. İs, kurum, sigara ve tüm zor lekeleri kolayca çıkarır. Çamaşır suyu içermediği için tüllerinizi kesinlikle yıpratmaz.
Perde temizliğinde makinenin içerisine az miktarda Arap sabunu koyarak makineye atılması halinde inanılmaz beyazlık ve parlaklık elde edilir.
Tüllerde islenme ya da sararma sorunu yaşıyorsanız, karbonat en iyi çözüm yollarından biridir. Sararmış ya da islenmiş tül perdelerinizi karbonat ile bembeyaz yapabilirsiniz. Çamaşır makinenizin deterjan gözüne 2 çorba kaşığı karbonat ekleyin ve doğal yollardan perdeniz tertemiz olsun.
Kar gibi beyaz tül ve perdeler için ikinci yöntem ise sodayla temizleme. Bir gün önceden perdeleri kovaya koyun ve kovanın yarısına kadar su doldurun. Su üzerine de 4 bardak maden soda ilave edin. Bir gece boyunca bekletin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri