Yünlü giysilere ve malzemelere karşı hassasiyet çok yaygındır. İnsanlar, yün giydiklerinde burun akıntısı, sulanmış gözler ve özellikle cilt tahrişi gibi durumlar yaşayabilirler. Uzun yıllardan beri yün bir alerjen olarak kabul edilir ve yün alerjileri sanıldığı kadar nadir değildir.
Yünlü kıyafet ve yorganlarda bulunan akarlar alerji riskini arttırıyor. KışKış mevsiminde yoğunlukla kullanılan yorgan, yünlü ve tüylü kazak, atkı, hırka gibi eşyalarda bulunan, nemli ve havasız ortamları seven akarların, alerjisi olan kişilerde şikayetlerin artmasına neden olabileceği bildirildi.
Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Alerjinin şiddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Uzmanlar, yün ve tüyden yapılmış yatak, yorgan, halı gibi eşyaların astım krizlerini tetiklediğine dikkat çekti. Astımın irsi bir hastalık olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Fulya Gürkan, "Alerjik kişilerde astım riski alerjik olmayanlara göre 20 kat daha fazladır.
Cildi tahriş edecek naylon, polyester gibi sentetik kumaşlar yerine başta pamuk, bambu ve ipek olmak üzere %100 doğal liflerden yapılmış giysiler tercih edilmelidir. Yün doğal olmakla birlikte alerjik egzamalı hastalar için uygun değildir.
İlgili 45 soru bulundu
Egzamada Tetikleyicilerin Rolü
En yaygın tetikleyiciler cildi tahriş eden maddelerdir. Örneğin, ciltle temas eden yün veya insan yapımı iplikler, egzama taşıyan birçok insanda egzamanın alevlenmesini tetikleyebilir.
Yünlü giysilere ve malzemelere karşı hassasiyet çok yaygındır. İnsanlar, yün giydiklerinde burun akıntısı, sulanmış gözler ve özellikle cilt tahrişi gibi durumlar yaşayabilirler. Uzun yıllardan beri yün bir alerjen olarak kabul edilir ve yün alerjileri sanıldığı kadar nadir değildir.
İpek yorgan mayt barındırmaz ve ipek yorgan doğal yapısı antialerjik tek yorgandır. Maytları temizleyerek, silerek, yıkayarak kalıcı olarak yok etmek mümkün değildir. Alerjisi olan kişilerin gerçekten mayt barındırmayan ürünler kullanmaları önerilir.
Son derece sağlıklı ve doğal bir malzeme olan yün, biyolojik bozunma gösterir. Bu nedenle endüstriyel kirliliğe neden olmaz. Esnek ve yumuşak bir yapıya sahiptir. İçerisindeki doğal kıvrım ve sarmallar sayesinde eski haline dönebilen yünler, bu açıdan oldukça konforludur.
Yün yatak, yün yastık, kuştüyü yastık yerine dakron veya orlon gibi sentetik liflerden yapılanlar tercih edilmelidir. Kuştüyü içeren yorgan yastıkların zararı kuş tüyünden değil, içinde barındırdığı akarlardan dolayıdır.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Alerjik reaksiyon tipik olarak birkaç saatten birkaç haftaya kadar sürebilir. Alerjeninize uzun süre maruz kaldıysanız, alerjik reaksiyonunuz genellikle daha uzun sürer. Bir alerjik reaksiyonun semptom süresi ayrıca alerjene ve yanıtınızın ciddiyetine de bağlıdır.
Sonuç olarak, yapılan akademik araştırmalarla da desteklenen çıkarıma göre ev tozu akarlarina karsi alerjisi olan kişilerin kaz tüyü yatak, yorgan ve yastıkları kullanabileceği, hatta bu ürünlerin özellikle tavsiye edilebilir olduğu görülmüştür.
İpekte bulunan Sericin proteini ipekte alerjen barınmasını engeller. Doğal yapısı antialerjik olan tek yorgan ipek yorgandır. İpek yorgan, içinde mayt barındırmadığı için, antialerjik kılıfla kullanılmasına gerek yoktur.
Ev tozu akarı, rutubet, mantar sporları, küf gibi etkenler alerjik hastalıkları tetikleyebiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Füsun Soysal, uygun olmayan ev ortamının yaratabileceği alerjik sorunlar ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.
Pamuk liflerden elde edilen yorganlar, en sağlıklı yorgan seçimi için idealdir. Bambu yorgan nem oranını dengelediği için gece terlediğiniz anlarda bile kesintisiz bir uyku deneyimi yaşamanıza imkan tanır.
Eğer yünler uzun süre yıkanmazsa, kötü kokulara ve rahatsızlığa neden olacaktır. Yün yıkama işlemlerinin belirli zamanlarda kişilerce özenli olarak yapılması gerekiyor. Gündelik hayatta kullanılan yorgan ve yastıkların içerisinde yünler bulunuyor. Yünler insanların daha rahat edebilmesi için kullanılıyor.
Soğuk geceler için bebeğinizin cildine uygun yün bebek yorganını tercih edebilirsiniz. Kış aylarının vazgeçilmezi olan yün bebek yorganı ile bebeğiniz soğuktan etkilenmez, yün yorgan kaliteli kumaşıyla bebeğinizin konforlu bir uyku geçirmesini sağlar.
Yün kendi doğal yapısı ile antibakteriyel ve antimikrobiyal özelliktedir. Yataktaki toz akarları ve diğer alerjenlerin üremesini önler. Bu özelliklerle, astım ve alerji gibi solunum sorunları olan kişiler yün yorgan kullanabilir. Yün doğal bir dolgu malzemesi olduğu için çevre dostudur.
Hipoalerjenik Yastıklar: Toz alerjisi olan kişiler için özel olarak üretilen hipoalerjenik yastıklar, alerjenlerin yastık içinde birikmesini önler. Bu yastıklar genellikle sentetik malzemelerden yapılmıştır ve doğal doldurma malzemelerine göre daha az alerjen tutma eğilimindedir.
Yünden yapılan battaniyeler insan sağlığı açısından son derece faydalı ürünlerdir. Bilim tarafından kanıtlanmış bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde doktorlar ve bilim adamları yün battaniyelerin insan bağışıklığına katkı sağladığını belirtmektedirler.
Merinos Yünü Ürünler Alerji Yapar mı? Merinos yünü ürünlerin alerji yaptığı bir söylentiden başkası değildir. Çünkü Merino yünü hipo-alerjenik özellikleri sayesinde insan cildinin tahriş olmasına engel olur. Alerji karşıtı bir çözüm olması kadar yumuşak ve ipeksi yapısı sayesinde hiçbir olumsuzluğa neden olmaz.
Nem kontrolünü de en iyi şekilde sağlar. Bu genel özellikler, yün yastığın terlemeyi azaltmasını da sağlar. Terleme sorunu olan bireylerin bu problemini çözer. Uyku esnasında optimum sıcaklığı koruma konusunda da usta olan yün yastıklar, vücut ısısını dengelemeye yardımcı olarak alerjenlere karşı avantaj sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri