Sezaryen ameliyatı sonrası tüplerin bağlanması mümkündür. Bebeğin alınması için açılan kesiden girilerek tüpler bağlanabilir. Farklı bir kesi açılmasına gerek yoktur. Sezaryen operasyonu normal süresinden bir iki dakika daha uzun sürebilir.
Laparoskopi (kapalı ameliyat) ile yapılabilmekle beraber genellikle sezeryan sırasında tüp bağlama ameliyatı yapılır. En temelde, fallop tüpü “v” şeklinde kaldırılır ve iki uç dikişler ile bağlandıktan sonra tepe noktası kesilir ya da yakılır. Bu sayede iki uç arasında bir boşluk oluşur.
Tüplerin bağlanması laparoskopik(kapalı) ameliyatla yapılabileceği gibi sezaryen doğum sırasında da uygulanabilmektedir. Tüp bağlama yönteminde yaş sınırı bulunmamaktadır. Bu yöntemin diğer yöntemlere göre en büyük avantajı ise tek sefer yapılan bir işlemden sonra kalıcı bir koruma sağlamasıdır.
İşlem ortamala 45 dk sürer. Cerrahi alan sterilize edilir ve anestezi verilir. İnce bir iğne ile her iki fallop tüpünün üst kısmına bir delik açılır.
Tüp bağlatma işlemi sadece kadınlarda yapılan bir uygulama değildir. Erkeklerde de yapılır, sperm taşıyan kordonlar bağlanılır. Bu işlem ortalama 30-60 dakika gibi bir sürede tamamlanır. Ameliyat sonrası anestezi etkisi geçene hasta gözlem altında tutulur.
İlgili 37 soru bulundu
Hasta kişi ağır kaldırmaktan ve ağır işlerden kaçınmalıdır. Ameliyat sonrası birkaç gün boyunca normal aktivitelere devam edebilir. Ameliyat sonrasında 1 hafta geçtikten sonra cinsel ilişkide bulunulmalıdır.
İşlem sonrası ilk 24 saat ağızdan ağrıkesici almayı grektirecek şiddette ağrı olabilir. Tüplerin bağlanması işleminin herhangi bir yan etkisi yoktur.
Gebelik planı olmayan hastalarda cerrahi müdahale ile tüplerin bağlanmasıdır. Neredeyse tam koruma sağlayan bu yöntem geri dönüşü çok zor olan bir uygulama olduğu için kesin olarak gebelik planı olmayan hastalara uygulanması gerekmektedir. Ameliyat ortalama 20 ila 40 dakika arasında sürmektedir.
Avrasya Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tamer Sözen, bağlanan tüpler açıldıktan sonra gebe kalmanın mümkün olduğunu belirtiyor.
Tüplerini bağlatan kadınların kararlarından dönmeleri sonucu tekrar normal yollarla hamile kalabilmesi neredeyse imkânsızdır. Ancak tüp bebek yöntemi ile hamile kalınabilir. Kordon bağlatma, yeterli çocuk yaptıklarını düşünen çiftler ve spiral ile doğum kontrolü uygun olmayan kadınlar için ideal bir operasyondur.
Devamlı kısırlığa yol açan vazektomi, kordon bağlatma gibi yöntemlere başvurulması yani kadın veya erkeğin geri dönüşü olmayacak şekilde kısırlaştırılması ise fıtrata müdahale olarak değerlendirildiğinden sağlık açısından kesin bir zorunluluk olmadığı müddetçe caiz değildir.
Doğum kontrol yöntemlerinden kalıcı çözüm sunmasıyla ayrılan tüp ligasyonu, tüplerin bağlanmasıyla istenmeyen gebelik riskine karşı kesin bir çözüm olarak kabul edilir. Tüpleri bağlatma, doğal yollarla çocuk sahibi olmayı imkansız hale getirir. Geri dönüşü olmayan bir yöntemdir.
Eğer Essure ve Adiana sistemleri fallop tüplerini kapatırsa, tüp ligasyonu ile bu yolların açılmasının mümkünü yoktur. Bu gibi durumlarda vitro fertilizasyon (IVF) yöntemi bir seçenek olabilmektedir. IVF yöntemi ile, yumurtalıktan alınan yumurtalar, laboratuvar ortamında döllenerek uterusa yerleştirilebilmektedir.
Tüplerin kapalı olması rahim filmi ile yani HSG ile ortaya konan bir durumdur. Ancak bunun dışında kapalı olup da özellikle içi sıvı veya iltihap dolu şişmiş tüpler ultrasonografik olarak da görülebilmektedirler. Genel olarak HSG filmi ile kapalı tüplerin tanısı konmaktadır.
Mevcut yasal düzenlemeler gereği ülkemizde, tüp ligasyon için on sekiz yaşından küçük olan kadınlarda ebeveynin izni, resmi olarak evlenmiş kadınlarda eş izni gerekmektedir. Reşit olan bekâr kadınlarda ise bu işlemler için cinsel partnerin iznine gerek yoktur.
Sezaryen ameliyatı öncesinde sonda takmayı tercih ederiz çünkü operasyon sırasında dolu olan idrar torbası hasarlanabilir. Ameliyat sonrasında da anne hemen ayağa kalkıp tuvalete gidemeyeceği için ve idrar çıkış miktarının takibi için birkaç saat sondayla kalması gerekir.
Tüpler Kendiliğinden Açılır mı? Bağlanan tüpler açık ya da kapalı ameliyatla açılabilmektedir. Tüplerin hasar almaması ve yeniden gebelik oluşabilmesi adına uzmanı tarafından nazik dokunuşlarla ameliyat gerekmektedir. Ancak tüpler enfeksiyon gibi bir nedenle tıkanmış ise ilaçla tedavi etmek mümkündür.
Tüp bağlatma operasyonu herhangi risk ve yan etki doğurmamakla birlikte oldukça tercih edilen bir doğum kontrol yöntemidir. Tüp ligasyonu işlemi ameliyat ile yapılmakta ve diğer ameliyatlarda olduğu gibi anestezi altında uygulanmaktadır.
Tüp bebek tedavisi, tüplerin bağlı olduğu durumlarda da başarılı bir şekilde uygulanabilir. Sonuç olarak, tüplerin bağlı olması gebelik şansını azaltırken, tamamen imkansız değildir. Alternatif yöntemlerle gebelik şansı artırılabilir.
Ama daimi olan kalıcı olan gebeliği önleyici veya gebe bırakmayı önleyici yani erkeklerin uygulamalar haramdır, caiz değildir. Şimdi bu kordon bağlama denilen şey biz önce şöyle biliyorduk, bu bağlandığı zaman bunun dönüşü yok. Dolayısıyla artık bu kadın daha doğum yapamaz. Böyle ise caiz değildir.
Kadınlarda Tüplerin (Yumurta Kanalları) Bağlanması
Böylece yumurtalıklardan atılan yumurtanın sperm ile karşılaşması engellenir, döllenme kesinlikle önlenmiş olur. Tüplerini bağlatan kadın hemen korunmaya başlar ve kesinlikle hamile kalamaz. Küçük bir operasyon gerektirir, geri dönüşü yoktur.
Tüplerin bağlanmasından sonra kişinin gebe kalmak istemesi durumunda üremeye yardımcı tüp bebek tedavi yöntemine başvurulabilir. Tüp bebek tedavisinde kadın yumurtalığından toplanan yumurtalar ile baba adayından alınan spermler, laboratuvar ortamında bir araya getirilerek yumurtanın döllenmesi sağlanır.
Rahim filmi olarak bilinen HSG (histerosalpingografi) tüp tıkanıklığının tanısında en çok başvurulan yöntemdir. HSG, rahim ve tüpleri görüntüleyen bir röntgendir. Bilinen röntgende rahim ve tüpler gözükmediği için görünür hale getirmek amacı ile rahim ağzından özel bir sıcı verilir ve bu anda röntgen çekilir.
Eğer bebeğin doğumunu sağlamak için tıp uzmanları sezaryene karar vermişlerse, sezaryen yapılır, bunda hiçbir mahsur yoktur. Bebeğin durumu annenin sağlığını tehdit ediyorsa sezaryen tabii ki caizdir." "SEZARYEN insan doğasına gereksiz bir müdahale olduğu için dinen son derece sakıncalıdır.
Aile planlaması yöntemlerinden biri olan tüp bağlama, tıp dilinde tüp ligasyonu olarak tanımlanır. Yumurtalıklar ile rahim arasında yer alan fallop tüplerinin cerrahi yöntemlerle bağlanması ile kadın üreme hücresi olan yumurtanın rahme inişi engellenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri