Yün, ipek ya da kuş tüyü gibi hassas lifleri yıkamak için içgüdü gereklidir. Yünlü deterjanlarının aktif içerik kombinasyonları, liflerin yumuşacık kalmasını sağlıyor. Perwoll Yünlüler ve Narinler hem sıvı hem de toz deterjan olarak buluyor. Seçim sizin.
Sıvı çamaşır deterjanı ve yumuşatıcıyı birlikte kullanarak mis kokulu ve tertemiz yünler elde edebilirsiniz. Yıkamanın ardından iyice kurutmayı ve taramayı da unutmamalısınız.
Genelde kazakların yıkama derecesi 30 derece olmalı fakat leke varsa ve gerekiyorsa 40 derecede yıkanmalıdır. Kazakları ister elde ister makinede yıkarken çamaşır suyu içerikli deterjanlardan uzak durulmalıdır. Kazaklar için sıvı deterjanlar uygun olabilir.
Yünlülerinizi çamaşır makinesinde yıkarken, en fazla 30 derece ve hassas/narin yıkama ayarında olması gerekmektedir. Yünlü kazaklarınızın yumuşaması için yünlülere uygun bir çamaşır yumuşatıcı kullanabilirsiniz. Yumuşatıcı kullanarak hem kazaklarınızın toz toplamasını hem de elektriklenmeyi önlemiş olacaksınız.
Çamaşır makinenizde yün programı yoksa, 'sadece elde yıkama' yünleri için soğuk yıkama programı kullanmanızı ve her zaman yünlerinizi ters çevirerek yıkamanızı öneririz. Ağır deterjanlar, enzimler içeren 'Bio' deterjanlar veya çamaşır suyu içeren deterjanlar kullanmaktan kaçının.
İlgili 43 soru bulundu
Çamaşır makinesinde yün yıkama tekniği pek çok kişinin tercih ettiği bir yöntemdir. Günümüze çamaşır makinesi her evde yer alıyor. Yünlerin çıkarılma işlemleri yapılarak çamaşır makinesi içerisine atılabilir. Kullanılacak olan soda veya deterjan yünlerin daha temiz ve yumuşak olmasını sağlayacaktır.
Yün, ipek ya da kuş tüyü gibi hassas lifleri yıkamak için içgüdü gereklidir. Yünlü deterjanlarının aktif içerik kombinasyonları, liflerin yumuşacık kalmasını sağlıyor. Perwoll Yünlüler ve Narinler hem sıvı hem de toz deterjan olarak buluyor. Seçim sizin.
Yünlerin çıkarılma işlemleri yapılarak çamaşır makinesi içerisine atılabilir. Kullanılacak olan soda veya deterjan yünlerin daha temiz ve yumuşak olmasını sağlayacaktır. Her ne kadar çamaşır makinesi kullanılsa da, yünlerin bir süre havalandırılması temizlik işlemleri için önemlidir.
Makineye 30 derecede atılan yünlü kıyafetler 30 dakikada yıkanabilir. Bu tür kıyafetler yıkanırken, makinede yünlüler programı tercih edilebilir. Bunun yanı sıra soğuk suda 15-30 dakikalık yıkama da yapılabilir. Bu kıyafetlerin sıkma derecesinin çok yüksek olmaması da bir diğer ayrıntıdır.
Soğuk su ile yıkamak kazakların dayanıklılığını arttırır. Sabun tozu ya da oldukça hafif bir deterjan türü seçin. Makinenizin sıkma ayarını en düşüğe ayarlayın ve kısa bir yıkama programı kazaklar için daha uygun olur.
Deterjan veya sabunun doğrudan yünlü yorgana uygulanmaması gerekmektedir. Maddeler suda seyreltilerek yıkama işlemine geçilir. Altı veya sekiz saat ürünün şampuan ve tozla zenginleştirilmiş suda beklemesi gerekir. Elle yıkanması durumunda yüzeye yorgan serilir.
Çamaşır makinesi yorgan kaç derecede yıkanır sorusunun yanıtını arıyorsanız, 30 derece iyi bir seçenek olur. Pamuk veya yün yorgan çeşitleri düşük sıcaklıkta yıkanmalıdır. Bu sayede iç kısmında bulunan malzemeler topaklanmadan temizlenebilir.
Yüzde 60 – 70 yün içeren kıyafetler normal programda yıkandığında çeker. Yün lifleri pürüzsüz değil ve ıslandığında şişiyor. Yıkanma esnasında da hacimleri küçülüyor birbirlerine yaklaşıp yapışıp kitleniyorlar. Bu sebeple de yıkandıktan sonra çekme oluyor.
Çekmemesi ve yün kalitesinin zarar görmemesi adına pamuklulardan ayrı ve tek başına yıkanması gerekir. Ek olarak makinede veya elde özel bir deterjan kullanmanız da önemlidir. Sıradan deterjanların birçoğu içerdiği kimyasallar nedeniyle yün kalitesine zarar verebilmektedir.
Yün battaniyelerin çamaşır makinesinde yıkanması uygun değildir. Bu nedenle elde temizlik yapılması ve mümkün oldukça doğal temizleyicilerin kullanılması gerekmektedir. Bunun için Arap sabunu, karbonat, maden suyu ve limon suyu gibi temizleyicilerin kullanımı tavsiye edilmektedir.
Elde yün yorganınızı yıkarken; suya yaklaşık 2 kaşık kadar soda dökmeniz yeterli olur. Sodalı suyun içinde yünü 3-4 saat bekletebilirsiniz. İyice steril olduktan sonra; dilerseniz elde deterjanlarınız ile yıkayabilir dilerseniz de makinaya atabilirsiniz.
kazagın yünlüyse eger 40 50 derecede bile biraz çekebilir. yünlü değilse sıcak suda iyice sarkıp uzama ihtimalide var canım.
Yünlü giysiler, koyun, keçi gibi hayvanların tüylerinden elde edilen kumaşlardan üretilir. Yüksek sıcaklıkları, yünlü giysilerin çekmesine sebep olabilir. Makinada yıkanabilir etiketi bulunan yünlü giysilerinizi “Elde Yıkama Yünlü 30 derece” programı ile yıkayabilirsiniz.
Kışın habercisi: Yünlüler
Bu program adından da anlaşılacağı üzere makinede yıkanabilen yünlü çamaşırlar için oluşturulmuştur. Çamaşırların makinesi, bu programda çekmeyi önlemek için çok yüksek sıcaklıklara çıkmaktan kaçınır. Ayrıca kıyafetleri bir süre yıkama suyunun içinde bekletir.
İnce bir yün yorgan 4-6 günde tamamen kuruyacaktır. Ancak kalın bir yorganın kuruması çok daha zor olabilir. Eğer yorganınızın dolgusu fazla ise, yünleri yorganın içinden çıkararak ve geniş bir alana yayarak kurutabilirsiniz.
Bu nedenle bu sağlıklı ve doğal yastık dolgularının temizliğine hassasiyetle yaklaşılmalıdır. Yün dolgu, bulunduğu yastık kumaşının içerisinde veya herhangi bir kumaş torbanın ağzı bağlanarak çamaşır makinesinde yıkanabilmektedir.
Eğer yorganınız makineye sığmayacak gibiyse, tıpkı yün yorganda olduğu gibi küvette yıkayabilirsiniz. İnce olduğu için çok yer kaplamayan kuş tüyü yorganları, hassas programda makinede yıkayabilirsiniz. Elyaf yorganları da makineye sığabilecek gibiyse, 30-40 derecede yıkayabilirsiniz.
Yumuşatıcı kullanmamanız gereken çamaşırlar arasında şunlar sayılabilir: Bulaşık bezleri, mikro elyaf kumaşlar, yünlüler ve sentetik kumaşlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri