Yün yorganlar yüzyıllardır ısınmak için en çok kullanılan yorgan türüdür. Yün yalıtımı sayesinde gece boyunca sıcaklığı korur ve nefes alabilen bir malzeme olduğu için terlemeyi önler. Doğal oluşu sebebiyle de sağlıklı bir uyku çekmeye yardımcı olur.
Nem kontrolünü de en iyi şekilde sağlar. Bu genel özellikler, yün yastığın terlemeyi azaltmasını da sağlar. Terleme sorunu olan bireylerin bu problemini çözer. Uyku esnasında optimum sıcaklığı koruma konusunda da usta olan yün yastıklar, vücut ısısını dengelemeye yardımcı olarak alerjenlere karşı avantaj sağlar.
Teri çabucak kurutan yün yastıklar, uyurken rahatsız olmanızı engeller. Aynı zamanda uzun ömürlü olmasıyla bilinen yün yastık çeşitleri, zamanla sertleşmeyerek daima yumuşak kalır. Alerji yapmayan yapısı ile her türlü cilt tipinin kullanabileceği yün yastık çeşitleri, sağlıklı bir uyku uyumanıza yardımcı olur.
Yün yorganlar kesinlikle sağlıklı bir yorgan çeşididir. Onu bu denli sağlıklı yapan etmenler ise şöyledir: Doğa dostudur. Son derece sağlıklı ve doğal bir malzeme olan yün, biyolojik bozunma gösterir.
Yün Yatak Şiltesi
Doğal yalıtım özelliği sayesinde yazın sıcak havayı, kışın ise soğuk havayı içine hapsederek terletmeyen, üşütmeyen bir yapıya sahiptir.
İlgili 21 soru bulundu
Yün kendi doğal yapısı ile antibakteriyel ve antimikrobiyal özelliktedir. Yataktaki toz akarları ve diğer alerjenlerin üremesini önler. Bu özelliklerle, astım ve alerji gibi solunum sorunları olan kişiler yün yorgan kullanabilir. Yün doğal bir dolgu malzemesi olduğu için çevre dostudur.
Yünlü giysilere ve malzemelere karşı hassasiyet çok yaygındır. İnsanlar, yün giydiklerinde burun akıntısı, sulanmış gözler ve özellikle cilt tahrişi gibi durumlar yaşayabilirler. Uzun yıllardan beri yün bir alerjen olarak kabul edilir ve yün alerjileri sanıldığı kadar nadir değildir.
Uzmanlar, yün ve tüyden yapılmış yatak, yorgan, halı gibi eşyaların astım krizlerini tetiklediğine dikkat çekti. Astımın irsi bir hastalık olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Fulya Gürkan, "Alerjik kişilerde astım riski alerjik olmayanlara göre 20 kat daha fazladır.
Yün yorgan, yün yastık veya yün yatak satın almak gibi doğru bir karar verdiyseniz % 100 organik yün sertifikası aramanızı öneririz. “% 100 organik yün sertifikası”, üretim sürecine uygun olarak üretildiğinin, insan sağlığı ve çevre dostu ürünler olduğunun resmi kanıtıdır.
Sırt, eklem, kas, bel, boyun ağrılarındaağrıyan bölgeye konulduğunda ağrıyı giderici etkisi vardır. Vücuttaki negatif enerjiyi alır , rahatbir uyku sağlar.
Yastıkların dolgu malzemesi de omurga sağlığınızı etkileyen durumlardan. Kuş tüyü ve pamuk dolu yastıklar eskilerden beri gelen en kullanışlı yastıklar. Visco ve Latex yastıklar da doktorunuzun önerisine göre tercih edilebileceklerden. Ayrıca bazı dolgular vücudunuzun ısı dengesini koruyarak terlemenizi de engeller.
Yan uyuyanlar yüksek, sert veya orta sertlikte yastıklar kullanmalıdır. İyi miktarda kaldırma ve sağlam destek, yan yatarken uygun omurga hizasının korunmasına yardımcı olur. Uzun ve sağlam olan hafızalı köpük ve lateks köpük yastıklar, yan uyuyanlar için en uygun olanlardır.
Yastık enseyi ve boynumuzdaki iki ayrı eğriyi destekleyecek şekilde kullanılmalıdır. Yattığımız zaman baş hafifçe önde olmalı ve ensemiz boşlukta kalmamalı. Yastık genişliği omuz genişliğine uygun olmalı ve omuzlar hafifçe yastığın kenarına gelmelidir. Doğru yükseklik 10 ile 13 santimlik yüksekliktir.
BOYUN DESTEĞİNE DİKKAT EDİN
“Pamuk ve yün yastıklar çok faydalıdır, ancak özellikle sıcak havalarda terlemeye neden olabileceğinden boyun kaslarında spazmı arttırabilir. Yastıksız yatmak ya da çok yumuşak veya sert yastıklar ise yeterli boyun desteği sağlamayacağı için boyun problemlerinin gelişmesine neden olabilir.
Boncuk ve silikon elyaf, uyku kalitesi odaklı üretimlerin baş tacı malzemelerden birisidir. Temizliği kolay, başın biçimine göre şekil alan bu yastık dolgusu malzemesi, tercih edebileceğiniz en iyi malzemedir.
Yün terletmez, teri emer, ter yapmaz.
Yün yastık yalnızca kış aylarında kullanılmaz, tersine özellikle yaz aylarında kişileri serin tutma özelliğine sahip olduğu için tercih edilmelidir. İyi bir yün yastık sizi asla terletmez.
Bunun için elinizden geldiği kadar yastık ve yorganlarda elyaftan kaçının." Doğal olan yün ve pamuğu kullanmanın insan sağlığı açısından daha faydalı olduğuna dikkat çeken Çiftçi şunları söyledi: "Yün ve pamuktan, yorgan ile yastığı tercih edenler daha sağlıklı olur.
Kazan kapasitesinin yarısı kadar ağırlığa sahip yünü bir ölçek çamaşır deterjanı ile makinede kolayca yıkayabilirsiniz. Yün yıkama deterjanını ekledikten sonra makineyi yün programında düşük sıcaklıkta çalıştırmalısınız. Makinede yıkanan yünleri banyoda iyice süzüldükten sonra balkona serip kurutabilirsiniz.
Pamuk liflerden elde edilen yorganlar, en sağlıklı yorgan seçimi için idealdir. Bambu yorgan nem oranını dengelediği için gece terlediğiniz anlarda bile kesintisiz bir uyku deneyimi yaşamanıza imkan tanır.
Yünlü kıyafet ve yorganlarda bulunan akarlar alerji riskini arttırıyor. KışKış mevsiminde yoğunlukla kullanılan yorgan, yünlü ve tüylü kazak, atkı, hırka gibi eşyalarda bulunan, nemli ve havasız ortamları seven akarların, alerjisi olan kişilerde şikayetlerin artmasına neden olabileceği bildirildi.
Evde Yün Yorgan Nasıl Yıkanır? Yün yorganı kuru temizlemeye verebileceğiniz gibi evinizde de rahatlıkla yıkayabilirsiniz.
Egzamada Tetikleyicilerin Rolü
En yaygın tetikleyiciler cildi tahriş eden maddelerdir. Örneğin, ciltle temas eden yün veya insan yapımı iplikler, egzama taşıyan birçok insanda egzamanın alevlenmesini tetikleyebilir.
Sadece ülkemizde değil bütün dünya'da ipek dolgulu yorgan, ipek dolgulu yastık, ipek nevresim takımları alerjik rinit, astım, bronşit rahatsızlığı olanların ilk tercihi olan ürünlerdir.
Cildi tahriş edecek naylon, polyester gibi sentetik kumaşlar yerine başta pamuk, bambu ve ipek olmak üzere %100 doğal liflerden yapılmış giysiler tercih edilmelidir. Yün doğal olmakla birlikte alerjik egzamalı hastalar için uygun değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri