Yün yorganların temizliğinde hem toz hem de sıvı deterjanlar tercih ediliyor olsa da maksimum temizlik için sıvı deterjanları kullanmanızın daha doğru olacağını söyleyebiliriz. Yünün su ile temas ettikten sonra sertleşen bir malzeme olması, yün yorgan temizliğinde yumuşatıcı kullanımını da zorunlu kılmaktadır.
Yorganların doğal dokusunu bozmamak için ağartıcı, leke çıkarıcı, çamaşır suyu gibi ürünlerin kullanılmaması gerekir. Doğal içerikli elde yıkama deterjanları, beyaz sabun gibi temizleyiciler ile yorganınızı yıkayabilirsiniz. Bunun yanında evde yapabileceğiniz doğal deterjanlar ile de yorganlarınızı yıkayabilirsiniz.
Yün yorganlar için en iyi sonuç kuru temizlemede alınır ancak evde yıkamak istenirse ürün 40˚C sıcaklıkta, narin programda yıkanabilir. Ya da makinanızın yünlü ayarında da yıkanabilir. Yıkama sonrasında ise ürün mutlaka 60˚C'nin altında bir sıcaklıkta kurutma makinesinde iyice kurutulmalıdır. Ürünler ütülenmemelidir.
Evde Yün Yorgan Nasıl Yıkanır? Yün yorganı kuru temizlemeye verebileceğiniz gibi evinizde de rahatlıkla yıkayabilirsiniz.
Elde yün yorganınızı yıkarken; suya yaklaşık 2 kaşık kadar soda dökmeniz yeterli olur. Sodalı suyun içinde yünü 3-4 saat bekletebilirsiniz. İyice steril olduktan sonra; dilerseniz elde deterjanlarınız ile yıkayabilir dilerseniz de makinaya atabilirsiniz.
İlgili 45 soru bulundu
Çamaşır makinesinde yün yıkama tekniği pek çok kişinin tercih ettiği bir yöntemdir. Günümüze çamaşır makinesi her evde yer alıyor. Yünlerin çıkarılma işlemleri yapılarak çamaşır makinesi içerisine atılabilir. Kullanılacak olan soda veya deterjan yünlerin daha temiz ve yumuşak olmasını sağlayacaktır.
Yün yorganların temizliğinde hem toz hem de sıvı deterjanlar tercih ediliyor olsa da maksimum temizlik için sıvı deterjanları kullanmanızın daha doğru olacağını söyleyebiliriz. Yünün su ile temas ettikten sonra sertleşen bir malzeme olması, yün yorgan temizliğinde yumuşatıcı kullanımını da zorunlu kılmaktadır.
Deterjan veya sabunun doğrudan yünlü yorgana uygulanmaması gerekmektedir. Maddeler suda seyreltilerek yıkama işlemine geçilir. Altı veya sekiz saat ürünün şampuan ve tozla zenginleştirilmiş suda beklemesi gerekir. Elle yıkanması durumunda yüzeye yorgan serilir.
Yün yorganlar soğuk havalarda tercih edilen yorgan türleridir. Yün yorgan yıkama için yıkama öncesi etiketteki talimatlara uygun olarak elde yıkamanız önerilir. Yün yorganı makinede yıkamak isterseniz, soğuk su ve yün deterjanı kullanarak, düşük sıcaklıkta yıkamalısınız.
Kazan kapasitesinin yarısı kadar ağırlığa sahip yünü bir ölçek çamaşır deterjanı ile makinede kolayca yıkayabilirsiniz. Yün yıkama deterjanını ekledikten sonra makineyi yün programında düşük sıcaklıkta çalıştırmalısınız. Makinede yıkanan yünleri banyoda iyice süzüldükten sonra balkona serip kurutabilirsiniz.
Yün yorganlarınızı maksimum 30 derecede yıkamanız gerekiyor.
İnce bir yün yorgan 4-6 günde tamamen kuruyacaktır.
Yünler yıkandıktan sonra düz bir yere serilmesiyle birlikte havalandırma işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Böylelikle eşit miktarda kuruma işlemi gerçekleştirilir. Daha sonrasında yünler çırpılarak havalandırma işlemi gerçekleştirilir. Böylelikle yünlerin birbirine yapışması engellenir.
8 kg ve üstü makina alırsanız sorun çıkmadan yıkarsınız yorganlarınıda 7 kg makinada yorgan yıkamak zor çünkü. Arçelik 64lt, Bosch 63lt. Çift kişilik büyük yorganları biraz sıkıştırmanız gerekecektir. Büyük çift kişilik yorganları yıkamak için minimum 65lt hacim gerekir.
Yorganın üzerine bir elek yardımı ile karbonat döküp 1 saat boyunca bekletin ve daha sonra elektrik süpürgesiyle süpürün. Yorganınızda oluşan kokuların yok olduğunu göreceksiniz.Karbonat, doğal bir koku giderici olduğundan, yataktaki kötü kokuları da giderecektir.
Kova içerisinde beklettiğiniz sararmış yastık ve yorgan kılıflarının üzerine yarım su bardağı oksijenli su ve yarım su bardağı sirke ilave edin. Lekeler üzerinde tam etkiye şahit olmak için yaklaşık bir saat boyunca kova içerisinde bekletmeye devam edin.
Yün yorganı yıkadıktan sonra direk güneş ışığına maruz kalmayacağı bir alanda kurutabilirsiniz. Kurutma makinesinde hassas programı da tercih edebilirsiniz. Doğal yollarla kuruması biraz zaman alabilir. Düz zemine yayarak veya çamaşır ipine geniş bir şekilde asarak kurumasını sağlayabilirsiniz.
Yün kendi doğal yapısı ile antibakteriyel ve antimikrobiyal özelliktedir. Yataktaki toz akarları ve diğer alerjenlerin üremesini önler. Bu özelliklerle, astım ve alerji gibi solunum sorunları olan kişiler yün yorgan kullanabilir. Yün doğal bir dolgu malzemesi olduğu için çevre dostudur.
Yorganların yılda en az 2 kez yıkanması öneriliyor.
Yün yıkarken soda kullanıyorlar. Soda kimyasal madde olduğu için yünü sertleştirir ve ömrünü kısaltır. Yünü sadece kaya tuzu dediğimiz tuz ile yıkarlarsa eğer daha ömrü uzun olur ve daha yumuşak ve temiz olur' dedi.
Bu durumda öncelikli olarak banyo küveti soğuk su ile doldurulur. Yorgan bu suyun içinde 2 saat boyunca bekletilir. Ardından yünlüler için marketlerde satılan deterjandan 1,5 su bardağı kadar küvetin içine dökülür. Yıkama yaparken yorgan deterjanlı suyun içinde çevrilerek yıkanır.
Kurutma makinesine yüklemeden önce yorgan kurutma talimatını okuyun. Yünlü kurutma: Çamaşır makinesinde yıkanabilen yünlü çamaşırlar ve etiketinde kurutma makinesinde kurutulabilir ibaresi olan yünlü çamaşırları güvenle kurutmak için kullanın.
Yün yorganlar ıslandıkları sırada sertleşme eğilimi gösterir. Bu nedenle her zaman öncelikli olarak kuru temizleme ile hijyenlerinin sağlanıyor olması, yıpranmaların önüne geçer. Çamaşır makinesi ile temizliği gerçekleştirilecek yorganların, yumuşatıcı kullanarak sertliklerinin kısmen de olsa azalması mümkündür.
Yün yastık temizliğinde en önemli dikkat unsurlarından birisi, sıvı deterjan kullanımıdır. Sıvı deterjanlar, özellikle yün malzemeye uygun seçildiğinde hem yastıklarınızda ağır bir koku bırakmayacak hem de derinlemesine bir temizlik sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri