Yünlü giysiler, koyun, keçi gibi hayvanların tüylerinden elde edilen kumaşlardan üretilir. Yüksek sıcaklıkları, yünlü giysilerin çekmesine sebep olabilir. Makinada yıkanabilir etiketi bulunan yünlü giysilerinizi “Elde Yıkama Yünlü 30 derece” programı ile yıkayabilirsiniz.
Makinede yıkama sırasında hassas çamaşırlar için olan 30 derece programını seçmelisiniz. Yünlü giysiler sıcak suda çekerler. Bu sebeple yıkamadan önce 1 saat soğuk suda bekletmenizde fayda var. Yünlü giysilerinizi makineye atmadan önce çamaşır yıkama torbalarına koyabilirsiniz.
Yün ve Triko Kazaklar Çamaşır Makinesinde Kaç Derecede
Çamaşır makinelerindeki klasik deterjanlar, yünlü kazaklar için uygun değillerdir. Yünlü kazaklar çamaşır makinesinde 30 derece ve hassas/narin yıkama programıyla yıkanmalıdır. Aksi takdirde yünlü kazaklar çekebilir.
Makineye 30 derecede atılan yünlü kıyafetler 30 dakikada yıkanabilir. Bu tür kıyafetler yıkanırken, makinede yünlüler programı tercih edilebilir. Bunun yanı sıra soğuk suda 15-30 dakikalık yıkama da yapılabilir. Bu kıyafetlerin sıkma derecesinin çok yüksek olmaması da bir diğer ayrıntıdır.
Yün yorgan yıkama işleminde dikkat edilmesi gereken noktaların başında su sıcaklığı geliyor. Yünün doğal bir elyaf olduğunu ve yıkarken özen gösterilmesi gerektiğini unutmayın. Bu noktada dikkat etmeniz gereken ilk konu su sıcaklığı. Yün yorganlarınızı maksimum 30 derecede yıkamanız gerekiyor.
İlgili 42 soru bulundu
Yünlü giysiler, koyun, keçi gibi hayvanların tüylerinden elde edilen kumaşlardan üretilir. Yüksek sıcaklıkları, yünlü giysilerin çekmesine sebep olabilir. Makinada yıkanabilir etiketi bulunan yünlü giysilerinizi “Elde Yıkama Yünlü 30 derece” programı ile yıkayabilirsiniz.
Kazan kapasitesinin yarısı kadar ağırlığa sahip yünü bir ölçek çamaşır deterjanı ile makinede kolayca yıkayabilirsiniz. Yün yıkama deterjanını ekledikten sonra makineyi yün programında düşük sıcaklıkta çalıştırmalısınız. Makinede yıkanan yünleri banyoda iyice süzüldükten sonra balkona serip kurutabilirsiniz.
Çamaşır makinenizde yün programı yoksa, 'sadece elde yıkama' yünleri için soğuk yıkama programı kullanmanızı ve her zaman yünlerinizi ters çevirerek yıkamanızı öneririz. Ağır deterjanlar, enzimler içeren 'Bio' deterjanlar veya çamaşır suyu içeren deterjanlar kullanmaktan kaçının.
Yıkama Talimatlarına Göre Programınızı Seçin
Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir.
Kışın habercisi: Yünlüler
Bu program adından da anlaşılacağı üzere makinede yıkanabilen yünlü çamaşırlar için oluşturulmuştur. Çamaşırların makinesi, bu programda çekmeyi önlemek için çok yüksek sıcaklıklara çıkmaktan kaçınır. Ayrıca kıyafetleri bir süre yıkama suyunun içinde bekletir.
Kazaklar kesinlikle yüksek ısılarda yıkanmamalıdır. Yüksek ısı kazağın yıpranmasına ve küçülmesine neden olur. Kazakların yıkama derecesi genelde 30 derece olmalı; leke varsa ve çok gerekiyorsa en fazla 40 dereceye çıkılmalıdır.
Örneğin kıyafetlerin çekmemesi için ne yapılmalı merak edenlere: -Derece: Başta kumaşa uygun yıkama derecesi ifade edilir. Örneğin 30 ile 40 derecede çoğu kumaşın çekmediğini belirtmek gerek. -Sıcaklık: Sıcaklığın fazla olması da kıyafetlerin çekmesine neden olur.
Çoğu yünlü ve narin çamaşırlar elde yıkamaya ya da çamaşır makinelerindeki özel hassas programlara uygundur. Yünlü deterjanları, düşük yıkama sıcaklığında bile etkili bir şekilde temizlenmesini sağlarlar. Su 30°C sıcaklığını aşmamalıdır. Sadece hafif kirli giysiler için 20°C'de soğuk yıkama zaten yeterlidir.
YÜN YIKAMADAN ÖNCE BİLİNMESİ GEREKENLER
Çıkarmak daha doğru bir tercih olacaktır. Yıkama işleminde ilk dikkat etmeniz gereken yünün yüksek sıcaklıkta topak hale geleceğidir. İsterseniz elde yıkayın isterseniz makine da bu topaklanma kaçınılmaz olacaktır. O nedenle ılık suda yıkamaya özen göstermelisiniz.
Sentetik, pamuklu, ipek, kaşmir ve yünlü çamaşır gruplarını genellikle bir arada yıkamaya özen göstermelisiniz.
Yün yorganlar için en iyi sonuç kuru temizlemede alınır ancak evde yıkamak istenirse ürün 40˚C sıcaklıkta, narin programda yıkanabilir. Ya da makinanızın yünlü ayarında da yıkanabilir. Yıkama sonrasında ise ürün mutlaka 60˚C'nin altında bir sıcaklıkta kurutma makinesinde iyice kurutulmalıdır.
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama 40 derece iken, ipek kumaşlar için bu durum 30 derecedir. Sentetik kumaşlarda ise ön yıkama da dahilse 50-60 derece yeterli olacaktır. Renkli kıyafetler kısa program ile yıkanıyorsa 30 derece yeterlidir.
Sentetik daha naylonumsu olan kumaşların yıkanması için kullanılan bir yıkama programıdır. Dokuma kumaşlar da sentetik ayarında yıkanır. Tüller ve perdeler elde yıkama ya da hassas program bulunmayan makinelerde sentetik programında yıkanır.
Renkliler eğer pamuklu ise en az 30 en çok 40 derecede yıkanmalıdır. Yün ve ipek kumaşlı renkliler en fazla 30 derecede yıkanmalıdır. Çok kirli renkliler için ortalama olarak 60-90 dakika arası yıkama süresi yeterlidir. Az kirli renkliler için ise 30-60 dakika arası yıkama süresi yeterlidir.
Yünlülerinizi çamaşır makinesinde yıkarken, en fazla 30 derece ve hassas/narin yıkama ayarında olması gerekmektedir. Yünlü kazaklarınızın için Yumoş Extra gibi doku koruma özelliği bulunan bir çamaşır yumuşatıcısı tercih etmelisiniz.
Kıyafeti soğuk su ve hassas bir döngüde yıkayın. Sıcak su tüylerin zarar görmesine neden olabilir. Yıkama işlemi bittikten sonra, kıyafeti çamaşır makinesinden hemen çıkarın. Uzun süre bekletmek, tüylerin şekil bozukluğuna neden olabilir.
Koyun Yünü Nasıl Yıkanır: Sıkça Sorulan Sorular
Koyun yününü elde yıkamayı tercih edecekseniz kaliteli, suda çabuk çözünen bir toz deterjanla, çamaşır makinesinde yıkayacaksınız sıvı bir deterjanla yıkayabilirsiniz.
Yün yıkarken soda kullanıyorlar. Soda kimyasal madde olduğu için yünü sertleştirir ve ömrünü kısaltır. Yünü sadece kaya tuzu dediğimiz tuz ile yıkarlarsa eğer daha ömrü uzun olur ve daha yumuşak ve temiz olur' dedi.
Islanan yün ağırlaştığı için çamaşır makinesinin alabildiği ağırlığın yarısı kadar yün bir tülün ya da torbanın içerisine yerleştirilir. Torbanın ağzı sıkıca bağlanarak makinenin içerisine atılır. Tercihe göre deterjan kullanılarak makine yün özelliğinde en düşük derecede çalıştırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri