Yunus, Arapça kökenden gelme bir kelimedir.
yunus - Nişanyan Sözlük. yūnus يونس “Kuran'da adı geçen bir peygamber, Zünnun” Arapça özel isminden türetilmiştir. Bu özel isim iōnas ιώνας “Tevrat'ta adı geçen bir kutsal kişi” Orta Yunanca özel isminden alıntıdır. Bu özel isim aynı anlama gelen yōnah יונה İbranice özel isminden alıntıdır.
YUNUS İSMİNİN ANLAMI
Arapça kökenli bir isim olan Yunus, balinalardan, ılık ve sıcak denizlerde sürüler durumunda yaşayan, boyları 3 metreye kadar erişebilen, memeli deniz hayvanı (Delphinus) anlamına gelmektedir.
Türkiye'de Yunus ismini kullanan 132.524 kişi bulunmaktadır.
Yunus ismi Kur'an'da geçen isimler arasında yer almaktadır. Kur'an içerisinde geçen 25 peygamberden biridir. Farklı anlamlara da gelen bu isim kutsal isimlerden biri olarak kullanılmaktadır. Yunus ismi Kur'an ayetlerinde de sık sık geçen isimlerden biridir.
İlgili 22 soru bulundu
Arapça kökenli olan Yunus isminin anlamını öğrenerek, bebeğinize Yunus ismini verebilirsiniz.
Evliya Çelebi tarafından yazılan Seyahatname'de, Hz.Nuh ve Hz.Yunus'un Kürtçe konuştuğunu belirtmiştir. Kürtçe'nin en eski insanlık dillerden olduğunu belirtirken, Kurdistan'ın da insanlık tarihinin ilk başlangıç yeri olduğunu yazmıştır... Hz.Nuh'un kavmi de Kürtçe konuşmuştur..
2021 yılının istatistiklerinde bebeklere en çok verilen erkek ismi Yusuf, kız ismi ise yine Zeynep olmuştu. 2021'de 1 milyon 47 bin 975 bebek dünyaya gelmişti.
Genelde Arapça kökenli olan isimler Kuran' da yer almaktadır. Emre isminin kökeni Türkçedir.
Bu Yıl Erkeklerde Alparslan Kızlarda Zeynep İlk Sırada
Geçen yıl Zeynep ismi 8 bin 870 bebeğe verildi. Ayrıca 6 bin 854 bebeğe Defne, 6 bin 833 bebeğe ise Asel ismi konuldu. Kız bebeklerde Zeynep, Defne ve Asel isimlerini sırasıyla Zümra, Elif, Asya, Azra, Nehir, Eylül ve Ecrin takip etti.
Yunus (Arapça: يونس, Yūnus) veya Yonah (İbranice: יוֹנָה, lit. "güvercin"; Grekçe: Ἰωνᾶς, Iōnâs; Latince: Ionas), MÖ 8'inci yüzyılda Kuzey İsrail Krallığı'nda yaşamış, Tanah'da ismi geçen Yahudi din büyüğü ve Kuran'da geçen bir İslam peygamberi.
Kur'ân-ı Kerîm'e göre Allah'ın elçilerinden biri olan Yûnus (es-Sâffât 37/139) -kavmi kendisine inanmayınca- öfkeyle onlardan uzaklaşmış (el-Enbiyâ 21/87), yüklü bir gemiye binmiş (es-Sâffât 37/140), çekilen kura neticesinde kaybedenlerden olmuş ve kendisini bir balık yutmuştur (es-Sâffât 37/141-142).
Yunus (as), Allah'ın elçisi olarak gönderilen peygamberlerden biridir. Halk arasında “balığın yuttuğu peygamber” olarak bilinir.
Yûnus (as), Allah'ın, onlara olan gazabının dinmesi için kendisini denize atmalarını istedi. Onlar da, Hz. Yûnus (as)'u denize attılar. Allah'ın emri ile, onu, büyük bir balık yuttu.
Burak Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı Ne Demek? Türk Dil Kurumuna baktığımızda Burak kelimesinin hem sözlük hem de mecazi anlamda kullanıldığını görüyoruz. Burak kelimesinin ilk anlamı şimşek, ikinci anlamı ise göz alıcı ve parlaktır. Peygamber efendimizin Mirac'a yükselirken bindiği at da Burak adıyla bilinir.
Ancak Yiğit ismi Kuran'ı Kerim'de geçen isimler arasında yer almamaktadır. Yiğit ismi Kuran'da geçmese de İslam dininde caiz olarak kabuk edilmektedir. Çünkü bu isim İslam dinine ya da kültürüne aykırılık içermeyen anlamlara sahiptir. Bu sebeple erkek bebeklere bu isim sıkça koyulmaktadır.
Deniz, Türkçe kökenli unisex bir isimdir. Deniz ismi Kur'an'da geçmez fakat dinen caiz olduğundan konmasında herhangi bir sorun bulunmaz. Deniz isminin TDK sözlük anlamı ise yer kabuğunda genellikle çukur olan bölümlerde oluşan tuzlu ve oldukça büyük olan su kütlesi olarak karşımıza çıkar.
En az kullanılan isim ise Zemheri. "Kışın en şiddetli zamanı, kara kış" anlamına gelen zemheri kelimesini isim olarak kullanan kişi sayısı sadece 3. Zemheri ismi, yalnızca erkeklere verilmiş durumda. Mevsim isimleri nadir de olsa kullanılıyor.
Türkiye'de bazı isimler ise sadece bir kişide bulunuyor. Bunlar arasında Feratun, Dilbere, Farim, Ülçü, Selmanni, Eliyde, Mürinşah, Hörem, İsal ve Femedi isimleri dikkati çekti.
Dünyanın en uzun ismine sahip adamı Uvuvwevwevwe Onyetenyevwe Ugwemuhwem Osas ailesini tanıtıyor.
Evet, Kur'ân'ın dili ve Peygamberimizin konuştuğu dil Arapça olunca, Cennet dilinin de Arapça olacağı gerçeği ortaya çıkar. Hz. Adem'in de yeryüzüne indirilmeden önce Cennette bulunduğunda Arapça konuştuğu rivayet edilir.
Hz Yunus'un soyu Hz Yakup 'a ve onun vasıtasıyla da Đbrahim (a.s)'a dayanmaktadır. Hz. Yunus'un Yakup (a.s)'ın torunlarından olduğu Kur'ân'da bildirilmiştir.
83 yaşına kadar da peygamberliğini idam ettirmiştir. 33 yıl süren peygamberlik görevi ile birlikte Ninova'da ibadet ederken hayatını kaybetmiştir. Ninova, putperest bir kavim iken Hz Yunus bu kavme hak yolunu göstermek için peygamber olarak seçilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri