Bu kanundan önce 72 ayını dolduran çocukların ilköğretime başlaması zorunluydu. İlgili kanuna göre, 60 ayını tamamlayan çocukların zorunlu olarak ilkokula başlaması gerekmektedir.
TÜRKİYE'DE ZORUNLU OKULA BAŞLAMA YAŞI KAÇTIR? Türkiye'de zorunlu eğitim, 66 ayını dolduran tüm çocuklar için zorunludur ve okulların açılmasıyla birlikte Eylül ayına kadar 66 ayını dolduran tüm çocuklar için başlamaktadır.
4+4+4 eğitim sistemiyle zorunlu hale gelen lise eğitimi konusunda MEB velileri ; bu yıl sonuncusu gerçekleştirilen Seviye Belirleme Sınavı'nda çocuğunuz başarılı olamadıysa ya da herhangi bir sebepten lise kaydı işlemi uygulanmadıysa veliye günlük 15 TL para cezası verileceğini ve kayıt yaptırmama durumu devam ederse ...
Bu eğitim sisteminde eğitimini tamamlayan her öğrenciye "Ortaöğretim Diploması" verilir. 12 yıllık zorunlu eğitim; dört yıl ilkokul (1. 2. 3. ve 4. sınıf), dört yıl ortaokul (5. 6. 7. ve 8. sınıf) ve dört yıl lise (9. 10. 11. ve 12. sınıf) eğitiminden ibarettir.
12 yıllık zorunlu eğitim uygulamasına geçilinceye kadar ortaokulu tamamlayanlara ilköğretim diploması verilecek. Mecburi ilköğretim çağı 6-13 yaş grubundaki çocukları kapsayacak. Bu çağ, çocuğun 6 yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlayıp, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda bitecek.
İlgili 31 soru bulundu
12 Yıllık Zorunlu Eğitim Sistemi (4+4+4 eğitim sistemi) 2012-2013 döneminde Türkiye'de başlayan eğitim sistemidir.
Okula başlama yaşı nasıl belirlenmektedir? Anayasamızın 222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu'nun 3.maddesinde(Değişik:27/6/2019-7180/2 md.) '' Mecburi ilköğretim çağı, 6-14 yaş grubundaki çocukları kapsar. İlkokulların birinci sınıflarına o yılın 31 Aralık tarihinde 72 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır.
Eğitim yılının 180 iş gününden az olmaması şartı dikkate alındığında ailenin bir yılda ödeyeceği rakam 96 bin TL'yi aşıyor. Kanuna göre günlük 15 TL para cezası ise 180 günde sadece 2 bin 700 TL yapıyor.
Ceza tebligatları gönderildi
İncelemenin tamamlanmasının ardından İl Milli Eğitim Müdürlüğü, kent merkezi, ilçe ve köylerde okula gönderilmeyen öğrencilerin velilerine, 222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu çerçevesinde, 300 ile bin 200 lira arasında değişen idari para cezası tebliğ etti.
Okula devamsızlık hakkı 2023
İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir başta olmak üzere deprem bölgesi olmayan 70 ilde ise okula devam zorunluluğu devam ediyor.
4+4+4 sistemiyle zorunlu hale gelen lise eğitimiyle ilgili MEB'den önemli bir uyarı geldi. Çocuğunu liseye kaydettirmeyen veliye günlük 15 TL para cezası verilecek. Israr eden velilere 500 TL idari ceza uygulanacak.
(1) Okula devam zorunludur. Veliler, öğrencilerinin okula devamını sağlamakla yükümlüdürler. Millî Eğitim Temel Kanununun 26 ncı maddesi gereğince okul yöneticileri, millî eğitim müdürleri ve mahalli mülkî idare amirleri öğrencilerin okula kayıt ve devamıyla ilgili gerekli tedbirleri alırlar.
Ülkemizde 12 yıllık zorunlu eğitime 2012-2013 eğitim ve öğretim yılından itibaren geçildi. Yani ortaokuldan 2011 yılında mezun olan bir öğrenci liseye kayıt yaptırmak zorunda değilken 2012 yılında ortaokuldan mezun olan herkes zorunlu olarak bir liseye kayıt yaptırdı.
Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk: Herkes üniversite okumak zorunda değil.
Açıklama Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'den geldi. Bakan Özer, "2. dönemde tüm kademelerde devam şartı aranmayacak. Tüm öğrenciler istedikleri taktirde çevre illerdeki okullara nakilleri yapılacak." açıklamasında bulundu.
12. sınıfların devamsızlıktan muaf olduğunu duyuran Bakan Özer, "Öğrenciler hep aynı soruları sordu. Bu dönem travmalı bir dönem yaşandığı için bunu erken açıklayacağız. 12. sınıf öğrencilerimizi devamsızlıktan bırakmayacağız. Onlar muaf olacaklar.
Devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan ve öğrenim hakkı bulunan öğrenciler takip eden öğretim yılında okula devam ettirilir. Öğrenim hakkı bulunmayanlar ise okulla ilişikleri kesilerek Açık Öğretim Lisesi veya Mesleki Açık Öğretim Lisesine gönderilir.
Açık Öğretim Lisesinde sınıfta kalma, okuldan atılma yoktur. Öğrenci kayıt yenilediği takdirde mezuniyet şartlarını tamamlanıncaya kadar okuyabilir. Açık Öğretim Lisesi Öğrencileri Örgün eğitimde okuyan öğrencilerin sahip olduğu tüm haklara sahiptirler. Açık Öğretim Lisesini 2,5 yılda bitirme imkânınız vardır.
Muhtarlar ve mülki amirler en geç 3 gün içinde durumu veliye aktarılacak. Veliye yapılan bildirimde okulca kabul edilecek geçerli sebepler dışında çocuğun okula gönderilmemesi halinde veli idari para cezasıyla cezalandırılacak.
Cevap: Öğrenci okula hangi kıyafetle gelirse gelsin alınmak zorundadır. Kıyafetten dolayı öğrencinin okula alınmaması Anayasal suçtur, Türk Ceza Kanunu'nun 112 maddesine göre 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası gerektirir. 112. Maddeye göre bu fiili işleyen hakkında iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Okula Kayıt Yaptırmama Cezası Hakkında
İlköğretim zorunlu bir eğitimdir ve çocuğunuzu, okul yaşı geldiğinde okula kayıt yaptırmak zorundasınız. Keyfi bir şekilde çocuğumu okula göndermek istemiyorum diyemezsiniz. Okula göndermeme para cezası vardır.
Yapılan tebliğde okulca kabul edilecek geçerli sebepler dışında çocuğun okula gönderilmemesi hâlinde idarî para cezasıyla cezalandırılacağı bildirilir. Madde 56 - Yapılan tebliğe rağmen çocuğunu okula göndermeyen veliye, çocuğun okula devam etmediği beher gün için on beş Türk Lirası idarî para cezası verilir.
“Mecburi ilköğretim çağı, 6-14 yaş grubundaki çocukları kapsar. Bu çağ çocuğun 5 yaşını bitirdiği eylül ayı sonunda başlar, 14 yaşını bitirip 15 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda biter”.
Yapılan değişiklik ile ilköğretim çağı 6 - 13 yaş olarak değiştirilmiş ve Eylül ayı sonu itibarıyla 5 yaşını doldurmuş, 6 yaşına girmiş çocuklara ilköğretime başlama zorunluluğu getirilmiştir.
-72 aydan daha büyük çocuklar için okul kaydı zorunludur.
Hiç bir surette erteletme hakları yoktur. Sağlık raporu vs. geçersizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri