e-Arşiv fatura portalı üzerinden, adıma düzenlenen belgeler sekmesine tıklanır. Açılan sayfadan belge tarih aralığı seçilir, sorulama yapılır ve gerek duyulan faturalar seçilir. Ardından “İptal talebi oluştur” seçeneğine tıklanır. Açılan sayfa üzerinden iptal gerekçesi yazılarak belirtilir.
e-Arşiv Fatura iptali için 7 gün içerisinde işlem yapmak gerekir. Bu 7 günlük süre e-Arşiv Fatura gönderildikten sonra başlar. 7 günlük süre zarfı tamamlandıktan sonra iptal işlemleri başlatmak mümkün değildir. Bu durumda kalan kişi ya da kurumlar iade faturası düzenleyerek e-Arşiv Fatura'yı geçersiz kılabilir.
İnteraktif Vergi Dairesi'nden dilekçe ile bildirmeniz gerekir. Yine aynı şekilde alıcı talebi onaylayınca işlem tamamlanmış olur. e-Arşiv fatura iptal talebi onaylamak için ise “Gelen İptal/İtiraz Talepleri” bölümünü kullanabilirsiniz.
Bu noktada e-fatura, yurt dışında da geçerli bir sistem olarak sürece dahil oluyor. Yayımlanan tebliğ ile 2022 yılında cirosu 3 milyon TL ve üzeri olan firmaların 1 Temmuz 2023'e kadar zorunlu hale getirilen e-arşiv fatura yurt dışında da geçerli. Bu düzenlemeler bir e-belge düzenlenme portalı üzerinden yapılabilmekte.
e-Arşiv Faturanın elektronik ortamda iptal/itiraz işlemlerinin yapılabilmesi için; belgeyi düzenleyen satıcı veya duruma göre alıcı tarafından e-Belge Uygulamaları üzerinden iptal/itiraz talebi oluşturulması gerekir.
İlgili 23 soru bulundu
EFaturalarınızı firma olarak kendiniz iptal etmek istiyorsanız öncelikle en yakın gümrük idaresinden “E-Fatura işlem yetkisi” almanız gerekmektedir. https://efatura.gtb.gov.tr adresinden iptal işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Firmanızın gümrük müşaviri var ise müşaviriniz de bu faturayı iptal edebilecektir.
e-Fatura iptal işlemlerinde 8 günlük sürenin tespiti e-faturanın alıcıya iletilme tarihinden itibaren başlar. İptal işlemi her durumda 8 günlük süre içinde yapılmalıdır.
e-Arşiv faturalar da diğer fatura tipleri gibi iptal edilebilir. 2023 e-Arşiv fatura iptali faturanın gönderildiği tarihten itibaren 7 gün içinde yapılmalıdır. İptal edildiğinin ertesi günü akşama kadar Gelir İdaresi Başkanlığı'na raporlanmalıdır.
e-Arşiv Portal'da Fatura Hazırlama
Giriş yaptığınız ekranın solunda yer alan “Belge İşlemleri”ne tıklayın. Açılan ekran sizin faturanızı düzenleyebileceğiniz sayfadır. Bu ekrandaki “Fatura Bilgileri” tablosunda “Döviz-TL Kuru” ve “Fatura Tipi” alanlarını doldurmalısınız.
Hesaplanacak KDV, yurtdışına yapılan ödeme üzerinden hesaplanır. Yurtdışından alınan hizmet için firmanın tabi olduğu mevzuata göre KDV hesaplanmış olabilir. Faturada gösterilen KDV, Türkiye'de indirim konusu yapılamayacağı için faturada yer alan toplam tutar üzerinden %18 KDV2 hesaplanır.
E-Arşiv Faturanın iptal işlemi her durumda en geç 8 günlük süre içinde yapılmalıdır. 8 günlük süre e-arşiv faturanın düzenlenme tarihinden değil, alıcıya iletilme tarihinden itibaren başlar. 8 günlük iptal süresi aşılırsa alıcı satıcıya iptal edilmesi gereken e-arşiv fatura tutarı kadar iade faturasını düzenleyerek ...
İptal talebi onaylanmışsa ilgili belge hem alıcının sanal BA hem de satıcının sanal BS formunda yer almayacaktır. Sorgulama sonucu iptal talebi reddedildiyse ilgili belge hem alıcının sanal BA hem de satıcının sanal BS formunda yer alacaktır.
Vergi Usul Kanununa göre, geriye dönük e-fatura ve e-arşiv fatura, matbu faturada da olduğu gibi, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren en fazla 7 gün içinde düzenlenmelidir. Bir başka deyişle 7 gün öncesine kadar e-fatura ve e-arşiv düzenlenebilir.
E-Arşiv Fatura diğer tüm ticari faturalar gibi resmileştirildikten sonra 7 gün içerisinde iptal edilebilmektedir. Resmileşme tarihinin 7 günü aşması durumunda e-Arşiv Faturayı iptal etmek yerine müşteriden tarafa iade faturası kesmesi önerilir.
İptal 8 günlük süre içinde taraflardan herhangi birinin talebi başlatmasıyla oluşur. 8 günden sonra iptal talebi oluşturulamaz ve onaylanamaz. harici yollarla yapılan itirazın sistem üzerinden de iletilmesiyle gerçekleşir. ve her iki tarafın da ba /bs formlarında bu fatura yer alır.
E-faturalar, faturayı gönderen kişi ya da kurumtarafından iptal edilemezler. E-faturaların iptali için, faturanın gönderildiğikurum ya da kişinin e-faturayı reddetmesi gereklidir. Alıcının e-Faturareddinden sonra söz konusu fatura, e-Fatura İptal Portalı üzerinden kolaycaiptal edilebilir.
Döviz faturası kesme işlemlerinde işlemlerinde, Türk Lirası karşılığındaki birimi tutarının faturada yer almaması usulsüzlük yaratır. Bu durumda faturayı kesen tarafa Vergi Usul Kanunu uyarınca ikinci derece usulsüzlük cezası kesilir.
Aslında vergi mevzuatında, prensip olarak belgeler Türkçe düzenlenmelidir ve tutarlar TL gösterilmelidir (VUK md.215) derken dövizli fatura düzenlenmesine de izin verilmiştir. Faturada ürün ya da hizmet açıklaması yabancı dilde yazılabilir.
e-fatura kayıtlı kullanıcıları düzenleyecekleri ihracat faturalarını e-fatura olarak düzenlemelidir. e-fatura yerine e-arşiv veya kağıt fatura düzenlenmesi usul açısından uygun değildir ve tespiti halinde cezai yaptırım gerektirir.
Fatura bedeli ödenmediği takdirde fatura bedelini ödemeyen kişi veya şirkete karşı icra takibi başlatılabilir. Fatura ilamsız icra takibine konu olabilir.
GİB E-Arşiv Fatura portalı üzerinden “adıma düzenlenen belgeler” sekmesini seçin. Belge tarihinin seçerek sorgulama yapın ve istediğiniz faturaları seçin. İptal talebi oluştur seçeneğine tıklayın. İptal gerekçesi kısmına açıklamanızı yazın ve uyarıyı okudum kutucuğunu işaretleyin.
1. 1/1/2019 itibariyle e-arşiv rapor gönderimleri, aynı günün gecesinde otomatik olarak gönderilecektir. Gün içinde sistemimize düşen tüm e-Arşiv faturalar gece 00:00'dan sonra rapor haline getirelerek Gelir İdaresi Başkanlığının sistemine iletilecektir.
GİB portalı üzerinden sisteme giriş yaptıktan sonra adınıza düzenlenen belgeler sekmesini seçebilirsiniz. 2. İlgili tarihi girerek adınıza çıkan ve itiraz etmek istediğiniz e-Arşiv Fatura seçilir. 3. İtiraz oluştur butonu seçilerek işlem tamamlanır.
Açıklama. Düzenlediğiniz faturaları iptal/itiraz etmek için, fatura numarası ve fatura tutar bilgilerini imzalayıp fatura iptal/itiraz talebi oluşturmanız gerekmektedir. Faturayı adına düzenlediğiniz mükellef fatura iptal/itiraz talebine onay verdikten sonra fatura iptal/itiraz olacaktır.
Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri