Yurt dışından telefon aldığınız zaman sadece Türkiye'ye gelince bir kayıt parası ödemeniz gerekmektedir. Eğer ödemez iseniz telefonunuz 120 gün içerisinde mobil hat kullanıma kapanacaktır. Bunun dışında da yurt dışında alınan telefonlar 1 senelik global garantiye tabidir.
Yurtdışı Telefonları 120 Gün Türkiye'de Kullanabilirsiniz!
Zira BTK'nın resmi internet sitesinde, “Yurtdışından getirilen cihazların 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılmaktadır.” ifadeleri yer alıyor.
Bir telefonun Türkiye'de pasaport kaydının olmaması durumunda, cihaz sadece 120 gün boyunca kullanılabiliyor. Bu sürenin sonunda ise cihazın şebekelerle bağlantısı kesiliyor ve arama, SMS gibi şebeke gerektiren özellikler kullanılamıyor. Dolayısıyla, tüketicilerin kendi pasaportları üzerine kayıt ettirmeleri gerekiyor.
Ancak BTK tarafından yurtdışından gelen telefonların kullanım hakkı her yılbaşında 120 gün (4 ay) olarak sıfırlanır. IMEI kaydı olmadığı için telefonu kapananlar yılbaşından itibaren Nisan ayına kadar telefonlarını kullanabilirler. Çift sim kart yuvası olan telefonlar için ise bu süre 120+120 gündür.
Yurt dışından getirilen cihazlar, yurda giriş tarihinden itibaren 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir. Belirtilen süre içerisinde kayıt işlemi gerçekleştirilmeyen cihazlar kayıt dışı olmaları sebebiyle iletişime kapatılmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Yurtdışından getirilen telefonlar, Türkiye'ye girdiği anda gümrükte kayıt altına alınır. Bu işlem, telefonun pasaportu ibraz edilerek gerçekleştirilir. Pasaport ibraz edildiğinde, telefonun IMEI numarası kayıt altına alınır ve telefon kullanıma açılır.
IMEI kaydı yaptırılmadığı için Türkiye'de kullanıma kapanan cihaz tekrar yurt dışına çıkıldığında o ülkede kullanılmaktadır. Ancak kapanan telefon Türkiye'de ne zaman IME kaydı yapılırsa o zamandan itibaren kullanılabilir. Dolayısıyla kaydı olmadığı için kapanan telefon sadece IMEİ kaydı yapıldıktan sonra açılmaktadır.
Bilindiği üzere yurt dışından alınmış mobil cihazların Türkiye'de kullanılabilmesi için IMEI numaralarının BTK tarafından kayıt altına alınması işlemine IMEI kaydı denilmektedir. -Pasaport kaydı yaptırmak: Yurt dışından getirilen bir telefonu / iPhone'u kullanmak için en doğru yöntem pasaport kaydı yaptırmak.
2023 yılında yurtdışından getirilen telefonlar için IMEI kayıt ücreti yüzde 123 artışla 2 bin 732 TL'den 6 bin 91 TL'ye çıkarılmıştı. Bu ücret 7 Temmuz 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla birlikte 20 bin TL'ye yükseltildi.
Bazı ülkelerde vergi oranları daha düşük olduğu için aynı iPhone modeli, Türkiye'ye göre daha uygun fiyatlarla satın alınabilir. Ancak, yurt dışından alınacak iPhone'un fiyatına ek olarak gümrük vergileri ve kargo ücretleri de ekleneceği için fiyat farkı azalmaktadır.
kimlik numarası ve yabancı kimlik numarası bulunan, e-Devlet şifresi alabilen kişilerin tek kayıt mercii olan e-Devlet kapısı https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet üzerinden sisteme giriş yaparak gerekli bilgileri doldurmak suretiyle kayıt işlemi gerçekleştirilir.
Yeni IMEI Kayıt Ücreti Ne Kadar Oldu? 2023 senesinde telefon IMEI kayıt ücreti, 2 bin 732 TL'den önemli bir artışla 6 bin 91 TL'ye yükseltilmiştir. Ancak Resmî Gazete'de 7 Temmuz 2023 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile IMEI ücret dikkate değer şekilde arttırılmıştır.
BTK'nın tanımlamış olduğu 120 gün kullanım hakkı, 1 takvim yılı için geçerli.
Telefonu yerel bir operatöre kaydetmek veya kullanmak istediğinizde, genellikle pasaportunuzun bir kopyasını sunmanız gerekmektedir. 1 PASAPORTA 2 TELEFON KAYDEDİLİR Mİ? 1 pasaporta 2 telefon kaydetmek mümkündür ancak bunun için iki kayıt arasında 3 yıl geçmesi gerekmektedir.
2023 yılı yurt dışı telefon kayıt ücreti 6.091,30 TL'yi ödemek. Güncelleme: 07.07.2023 tarihi itibariyle 2023 yurt dışı telefon kayıt ücreti tam tamına 20.000 TL oldu. Yurda giriş yapan belge sahibi şahsına ait pasaport yada kimlik bilgileri.
Bir pasaport için IMEI sınırı bulunmuyordu ve bu nedenle şartlar karşılayan bir kişinin pasaportu ile çok fazla sayıda telefonun IMEI süresi kolayca uzatılabiliyordu. “14 Eylül 2022 itibariyle bu işlem için kullanılan BTK Kullanım Süresi Uzatma başvuru sayfası e-Devlet'ten kaldırıldı.
Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğünce, 30 Mayıs 2019 tarihinde getirilen düzenleme kapsamında süre iki yıldan üç yıla çıkarılmış ve yurt dışından getirilen telefonlar için "yolcunun kimlik numarasına kayıtlı hatlarla kullanılma şartı” da eklendi.
En İyi Cevap. Apple cihaza imei atılmaz anca pert bi iphone 8 anakartının çalışıyorsa rom entegresi senin cihazının anakartına takılabilir. Bunu da her telefoncu yapamaz. Bilgin olsun ve bu işlem için senden anakart parası isterler oda aşağı yukarı pasaport kayıt ücretinden 300-500 lira aşağı fiyata olur.
Kayıt yaptırmadığınız süreçte, her 30 günde bir size hatırlatma SMS'i gönderilecektir. 120 gün içerisinde kayıt ettirmediğiniz cihazların kayıtsız cihaz statüsüne geçirilerek iletişime kapatılacağını unutmayın.
2023 yılında uygulanan maktu harç tutarları yüzde 50 oranında artırıldı, 'Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı' ise 20 bin TL olarak yeniden belirlendi. IMEI kayıt ücreti 20 bin TL internet vergi dairesi veya Denizbank, Garanti Bankası, İş Bankası aracılığıyla ödenebiliyor.
IMEI kayıt işlemleri tamamlanmayan ürünlerin her yıl için kullanım hakkı 120 gündür. Yıl içerisinde 120 gün kullanıma açık olan telefonlar, bu sürenin ardından ancak IMEI kaydı ile tekrar kullanılabilir.
Yurtdışı telefon E-Devlet kaydı nasıl yapılır
İnternet vergi dairesinden, bankalardan veya vergi dairelerinden telefon harcını ödedikten sonra e-devlet sayfasına girerek telefon kaydını yapmanız gerekecek yapıyoruz. e-Devlet şifresi büyük postane merkezlerinden kolayca alınabiliyor.
Yurt dışından getirilen cihazımı Türkiye'de kullanabilir miyim? Yurtdışından getirilen telefonlar 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabiliyor. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılıyor.
Bu günlerin toplamı 16 ay süre yapar. Fiziksel sim veya e-sim farketmeden çift hatlı yurt dışı telefonun belirli sürelerde fiziksel simi ve diğer sürelerde E-Sim tarafını kullanarak imei kaydı yapmadan kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri