IMEI kayıt sorgulama işlemleri E-devlet sistemi üzerinden yapılıyor. E-devlet sistemine TC kimlik ve kullanıcı bilgileri gerekmeden https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama adresi üzerinden 15 haneli IMEI numaranızı sorgulatabilirsiniz. Böylece cihazınızın kayıp veya çalıntı olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Bu hizmet ile mobil cihazınızın yasal yollar ile ithal edilip edilmediğini ve kayıp/çalıntı olup olmadığını, cihazınıza ait IMEI numarasını sorgulatarak öğrenebilirsiniz. IMEI numaranızı, cihazınızın numara çevirme ekranına *#06# yazarak öğrenebilirsiniz.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşlarının beraberinde ülkeye getirdiği mobil cihazların kullanım süresinin 180 güne uzatılacağını açıkladı. Düzenleme 1 Mart 2024'te yürürlüğe girecek. Süre uzatımı için başvurular e-Devlet üzerinden yapılacak.
IMEI kaydı yaptırılmadığı için Türkiye'de kullanıma kapanan cihaz tekrar yurt dışına çıkıldığında o ülkede kullanılmaktadır. Ancak kapanan telefon Türkiye'de ne zaman IME kaydı yapılırsa o zamandan itibaren kullanılabilir. Dolayısıyla kaydı olmadığı için kapanan telefon sadece IMEİ kaydı yapıldıktan sonra açılmaktadır.
Yurt dışından getirilen cihazlar, yurda giriş tarihinden itibaren 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir. Belirtilen süre içerisinde kayıt işlemi gerçekleştirilmeyen cihazlar kayıt dışı olmaları sebebiyle iletişime kapatılmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Bu durum, e-Devlet kapısı üzerinden ( https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama) IMEI numarası sorgulanarak öğrenilebilmekte veya BTK Bilgi ve İhbar Merkezi (Tüketici İletişim Merkezi-120) aranarak IMEI numarasının durumu hakkında güncel bilgi edinilebilmektedir.
Pasaport kaydı yaptırmak: Yurt dışından getirilen bir telefonu / iPhone'u kullanmak için en doğru yöntem pasaport kaydı yaptırmak. Bu yöntemde 3 yıl boyunca sadece 1 telefonu kayıt ettirebiliyorsunuz ve 3 yıl boyunca telefonu sizden başkası kullanamıyor. 3 bine yakın da ücret tahsil edilmektedir.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 1 Ocak 2024 itibarıyla yurt dışı telefonların IMEI kayıtlarını sıfırlayacak ve bu telefonların Türkiye'de tekrar kullanıma açılacağını duyurmuştu. Ancak, 1 Ocak'ta birçok kullanıcının telefonu açılmadı.
7 yıldır kullanılmadığı için IMEI numarası kapatılan telefonlarınızı buradan açabilirsiniz. Fatura istenmiyor sadece hattınızın o telefona bir zamanlar takılması gerekiyor. Yani o telefona kim hattını taktıysa onun e-Devlet hesabından başvurmak gerekiyor.
kimlik kartıyla giriş - çıkış yapılabilen bir yerden telefonu aldıysanız, IMEI kaydı için pasaporta ihtiyacınız yok. Kimlik kartınızla da IMEI kayıt işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Kayıt işlemlerinin tamamlanıp tamamlanmadığı ise E-devlet IMEI sorgulama adresinden kontrol edilebilir.
Yurt dışından getirilen telefonlar, kayıt işlemi yapılmadan Türkiye'de 120 gün boyunca kullanılabilir. Bu süre sonunda telefon ağlara kapatılır. Kapanma süresini hesaplamak için, Türkiye'ye giriş yaptığınız tarihe bakabilirsiniz. Bu bilgiyi e-Devlet üzerinden yurda giriş/çıkış belgenizi sorgulayarak elde edebilirsiniz.
Gelin detaylara beraber göz atalım. Yurt dışı telefon kullanım süresi 120 günden 180 güne uzatıldı Bu işten en kârlı çıkacak olanlar tabii ki çift hatlı akıllı telefon sahipleri olacak.
İlk olarak cihazınızın ayarlarına girin ve ''Genel'' seçeneğini tercih edin. ''Hakkında'' kısmına dokunun ve çıkan menüde model numarası olacaktır. Model numarasının solunda bulunan / işaretinden önceki kısım ülke kodudur. Eğer model numarasında T ve U harfleri varsa telefon Türkiye için üretilmiştir.
Telefon uygulamasını açın. 2. Tuş takımında *#06#'yi tuşlayın. 3. Cihazınızın IMEI ve seri numarası bilgileri ekranda otomatik olarak görünür.
Yurt dışından telefon getirdiğinizde telefonunuzu kayıt etmeden 120 gün boyunca kullanabilirsiniz. Ancak 120 gün sonra telefon iletişime kapatılacaktır. Telefonlar bir IMEI numarasına sahip olduğu için kayıt edilmesi gerekmektedir.
1 Ocak 2024'ten itibaren 1 yıl kesintisiz sinyal alınamayan telefonların IMEI kaydı silinecek. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanan "Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlandı.
IMEI 1 ve IMEI 2 hakkında bilgi edinin
Hem eSIM hem de SIM kartları kullanabilen Pixel telefonlarda her SIM türü için bir adet olmak üzere 2 IMEI numarası bulunur.
Uzun süre kullanılmayan cep telefonlarına "IMEI numarası" önlemi gelecek. Taslak düzenlemeye göre, 7 yıl süreyle kullanılmayan cep telefonlarının yeniden aktif edilebilmesi için kullanıcısından veya ithalatçısından başvuru istenecek.
Böylelikle yurt dışından gelen cihazlar için 120 günlük yasal kayıtsız cihaz kullanım süresi, 180 güne uzatılacak. İlave kullanım süresinin dolmasının ardından ise söz konusu cihazlara ilişkin IMEI numaraları siyah listeye alınacak.
IMEI İşlemleri
Cihaz yurt dışından Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra, en geç 120 gün içerisinde kayıt işlemini yaptırmanız gerekir. 120 gün geçtikten sonra yapacağınız başvurular kabul edilmemektedir.
IMEI kayıtsız telefonlar 4 ay kayıtsız kullanılabiliyor ve bu süre sonunda telefonun operatörlerle iletişimi kesiliyor. Ta ki bir sonraki seneye kadar. Yeni yılda bu süre yenileniyor ve kayıtsız telefonları yeniden 4 ay süresince kullanabiliyoruz.
30 Mayıs 2019 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan yeni kanundan sonra, yurt dışından alınan telefonların IMEI kayıtları, artık sadece pasaport sahibinin adına yapılabilecek. Dolayısıyla IMEI kaydı yapılan bir telefon, sadece pasaport sahibinin adına kayıtlı olan hatlarla çalışacak.
3 sene boyunca kimin pasaportuna kayıt edildiyse onun ismine olan hat ile kullanılabiliyor. 3 yıl geçtikten sonra istediğiniz isme kayıtlı hat ile kullanabiliyorsunuz.
bi tane yurt dışı cihaz getirebilirsiniz. veya kayıt ettiğiniz cihazları da. 3 takvim yılı içerisinde. sadece kayıt sahibine ait hatlarda kullanabilirsiniz. yani sizin de anlıycağınız gibi arkadaşlar. bu yasada tek pasaport. 2 farklı cihaz. kaydedilebilmeyle ilgili 1 durum söz konusu değil. ancak 2022 yılından önce.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri