Öncelikle, şirket sahibi ya da bir şirketin ortağıysanız 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren kendi şirketlerinizde SSK'lı olamazsınız.
– Şirket sahipleri ya da ortakları 1 Ekim 2008 tarihinden sonra kendi şirketlerinde SSK'lı olamıyorlar. – Bağ-Kur'lu şirket sahipleri sonradan kendilerini SSK'lı gösterirlerse, Bağ-Kur sigortalılığı son bulmadan yeni bir sigortalılık başlamayacağından SKK'lılığı iptal edilecek.
Bu düzenleme ile, Bağ-Kur'lular SSK'dan emekli olabilmek için son 3.5 yılda işyerlerini ve ortaklık hisselerini başkalarına devretmek zorunda kalmayacaklar. Yani, işyerini veya ortaklık hisselerini bir başkasına devretmeden ortağı olmadıkları bir başka işyerinde ücretli çalışarak SSK statüsünde sigortalı olabilecekler.
Bu durumdaki kişilerin hem emeklilik için uzun süre beklemeleri, hem de daha fazla prim ödemeleri gerekebiliyor. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca, şirket ortaklığından dolayı 4/b'li sayılanlar, kendilerine ait veya ortağı oldukları işyerlerinden 4/a'lı (SSK) olarak gösterilemez.
Vergi mükellefi veya şirket ortağı olanların SSK'lı olarak çalışabilmeleri için işyerini kapatmalarına yada şirket ortaklığından çıkmalarına gerek yoktur.
İlgili 41 soru bulundu
Torba Kanun'la yapılan değişiklikle, 1 Mart 2011 tarihinden itibaren yürürlüğe giren uygulama ile Bağ-Kur'lu bir kişinin vergi kaydı ya da şirket ortaklığı devam ederken ortak olmadığı bir iş yerinde çalışmaya başladığı andan itibaren 4/a (SSK) sigortalısı olması mümkün olmuştur.
Şahıs şirketi, Limited Şirket yada Anonim şirket fark etmeksizin işçi her türlü firmanızda çalıştırılabilir. İşe giriş sürecinde izmir muhasebe alanında hizmet veren firmamız işçinin sosyal sigortalar kurumu teşviği var mı yok mu ? bunun araştırmasını yapmaktadır. Güncel olarak bir çok sgk teşviği bulunmaktadır.
Çalışmayanlar, işinden ayrılmış olanlar, çalışmaya ara verenler bu haktan yararlanabiliyor. Emeklilik için şartlardan biri çalışılması ve sigortalının kendi adına sigorta primlerinin SGK'na yatırmasıdır. Bu şekilde SGK prim gün sayısını, yaşını ve sigortalılık süresini tamamlayanlar emekli aylığına hak kazanmaktadır.
İşyerinizde sizden başka çalışan varsa o kişi sigorta sistemine dahil edilir ve o çalışana ödediğiniz maaşa göre değişmekle birlikte BAĞKUR primi gibi, SGK primi ödenmesi zorunludur.
EYT'nin kapsamı belirlenirken sigorta kolları (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) açısından bir ayırım söz konusu olmayacak. Bağ-Kur kapsamında işyeri açan, şirket ortağı olup primini donduranlar bu süreleri canlandırarak prim gün sayısını primlerine ekletebilecek.
1 Mart 2011 tarihinde kanunda yapılan değişiklik ile yürürlüğe giren uygulamaya göre, Bağkurlu bir kişinin vergi kaydı ya da şirket ortaklığı devam ederken ortak olmadığı bir iş yerinde çalışmaya başladığı andan itibaren 4A SSK kapsamında sigortalı olması mümkün olmuştur.
Vergi mükellefi, esnaf, çiftçi, ticari şirket ortağı, anonim şirket yönetim kurulu üyesi, kısacası Bağ-Kurkapsamında sigortalı olan herkes, başka bir iş yerinde iş sözleşmesi ile ücretli olarak da çalışabilir.
İşyeri açtığınızda faaliyet kolunuza bağlı şekilde SGK veya Bağkur üzerinden prim işlemlerinizin yapılması yasal zorunluluktur.
Buna göre sosyal güvenliğin tek olması ilkesi gereği bir kişi aynı anda birden fazla sigortalılık statüsüne sahip ise bunlardan yalnızca biri bakımından sigortalı sayılmaktadır. Yani bu demek oluyor ki aynı anca eski deyimle hem SGK'lı hem de Bağkur'lu olmanız mümkün değildir.
Emekliler Şirket Kurarsa Maaşları Kesilir mi? Emekli olan biriyseniz, vergi kaydı açtığınızda ya da şirket kurduğunuzda emekli aylığınızdan herhangi bir kesinti olmaz, yani maaşınızı aynı şekilde almaya devam edebilirsiniz. Ek olarak bağ-kur primi de ödemezsiniz.
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
Gerekli evrakları sizler için paylaşıyoruz. Şahıs şirketi kurmak için işyeri adresinizi belirlemiş olmanız gerekir. Belirteceğiniz adres; dükkan, ofis, sanal ofis veya home ofis olabilir. İş yerinizin olduğu konumu gösteren veya tapunuz ile birlikte mali müşavir danışmanlığı desteği almanız gerekir.
Dikkat: Gerçek kişi firmaların (Şahıs firmaları) kuaför, berber faaliyeti yanında manikür -pedikür salonu, cilt bakımı, saç tasarımı, kıraathane işletmeciliği şeklindeki faaliyet konuları esnaf faaliyeti olduğundan Ticaret Siciline tescil ve Ticaret Odasına kayıt yapılamamaktadır.
Yani, şirket sahibi veya ortağı olmanız durumunda ancak BAĞ-KUR'lu olabilirsiniz. Ayrıca, BAĞ-KUR'a kayıtlı olan şirket sahibi ve ortağıysanız sonradan SSK'lı olmanız da mümkün değil. Şirket sahibi veya ortaklar, BAĞ-KUR sonrasında SSK'ya geçmiş olsalar da önceden var olan BAĞ-KUR sona ermedikçe SSK'lı olamıyorlar.
Bunun % 20'si malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, % 12'si genel sağlık sigortası primidir. Buna göre 2024 yılı için; prime esas günlük kazanç alt sınırından kazanç beyanında bulunan bir isteğe bağlı sigortalının ödemesi gereken aylık asgari prim tutarı 6.400,80 TL'dir.
İlk defa isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin e-devlet üzerinden veya “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” ile ikametgahlarının bulunduğu yerdeki SGK ünitelerine başvurmaları gerekmektedir. Tekrar isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin ise talep dilekçesi ile müracaat etmeleri gerekmektedir.
2024 yılında şahıs şirketi kurmak belli bir sermaye sınırı yoktur. Limited sermaye şirketleri için ortalama olarak, 50.000 TL (güncel fiyatlar hakkında lütfen resmi kurumlardan bilgi alınız) bütçenizin olması gerekir. Anonim şirketlerde ise 250.000 sermayeye sahip olmak gerekmektedir.
Sigortalı çalışanlar da çalıştıkları kurumla yapılan sözleşmede aksi bir madde geçmiyorsa şahıs şirketi açma hakkına sahiptir.
Şahıs şirketi, işletme adını belirlerken yanıltıcı ifadelerden ve özellikle diğer şirket türlerine atıfta bulunan eklerden kaçınmalıdır. Ticaret sicilinde tescil edilmesi, işletme adınızın korunmasını sağlar. Bu süreç, Türk Ticaret Kanunu gerekliliklerine uygundur ve yerel ticaret odasında gerçekleştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri