5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanununa göre, cep telefonlarını klonlayarak satmak suçtur. Bu itibarla, bir kişi gümrük kaçağı cep telefonlarını klonlayarak satarsa hem kaçakçılık Kanunu hem de Elektronik Haberleşme Kanununa göre cezalandırılır.
2. el telefon satmak suç mu sorusunun cevabı ise elbette suç değildir. Burada önemli olan yasal çerçeve içerisinde, iki tarafın da birbirine dürüst olabildiği bir platformda satışı yapabilmektir. Bunun için de bir satış sözleşmesi düzenlemek gerekir.
Kaçak Telefon Satmanın Cezası Ne Kadar? Kaçakçılık kanunu doğrultusunda 3/1 maddesinde belirtilen telefonların gümrük işlemlerine tabi tutulmadan ülkeye sokulması bir suçtur. Kaçakçılık yapan fail için 5 yıla kadar hapis ve 10.000 güne kadar adli para cezası uygulanmaktadır.
kişi üç yıldan altı yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
İlgili 20 soru bulundu
Mal, sahibi tarafından 30 gün içerisinde geri alınmazsa tasfiye kararı verilir. Bu karar ile birlikte ilgili malın mülkiyeti artık kamuya geçmiş olur. Mallar ihale yoluyla, yeniden ihraç edilmesi amacıyla perakende şekilde satılmalıdır. Bu şartlar Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında düzenlenmiştir.
Gümrüğe sokulmadan ülkeye sokulmuş olan eşyanın bu özelliğini bildiği halde ticari amaçla satın alma, saklama, taşımanın cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 5000 güne kadar adli para cezasıdır.
Buna göre; yurda girişte yolcunun 3 yıl içerisinde birden fazla telefon getirip getirmediği kontrol edilecek. Vergi muafiyeti hakkı olmadığı belirlenen yolcunun telefonu gümrük ambarında muhafaza altına alınacak. Yolcu verilecek makbuz karşılığı söz konusu telefonu yurtdışına çıkarken geri alabilecek.
Kaçakçılık bildirimlerinizi ALO 136 Gümrük Muhfaza Kaçakçılık İhbar Hattı'nı ücretsiz arayarak ya da Online İhbar Sayfası'nı kullanarak yapabilirsiniz.
5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanununa göre, cep telefonlarını klonlayarak satmak suçtur. Bu itibarla, bir kişi gümrük kaçağı cep telefonlarını klonlayarak satarsa hem kaçakçılık Kanunu hem de Elektronik Haberleşme Kanununa göre cezalandırılır.
Yurtdışından getirilen telefonlar 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabiliyor. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılıyor.
IMEI kaydı yapabilmeniz için son 3 takvim yılı içerisinde üzerinize telefon kaydı yapmamış olmanız ve son 1 yıl içerisinde yurtdışına çıkış ve giriş yapmış olmanız gerekiyor. Ülkeye dönüşünüzün üzerinden 1 yılı geçmiş ise tekrar yurt dışına gidip gelince yeniden kayıt hakkı kazanıyorsunuz.
Cihaz kayıt hakkımı ücretsiz veya ücretli olarak bir başkasına verebilir miyim? Ticaret Bakanlığı'nın düzenlemesine göre; yolcu sıfatına sahip kişi kişi kendi kimlik numarasına kayıtlı hatlarla kullanılmak şartıyla, yurt dışından 3 (üç) takvim yılında 1 (bir) adet cihaz getirebilmektedir.
Ancak, bu işlemi yaparken dikkat etmeniz gereken bir nokta vardır: Bir pasaporta sadece bir telefon kaydedilebilir.
Cevap: Bir başkası sizin için telefon getiremez. Herkes kendi kimlik numarası ve cep telefonu numarasına kayıtlı olan telefonu kullanabilir. Eğer bir başkası üzerine alınan telefon kayıt edilirse ancak size ait olan hattın o kişi üzerine devir edilmesi ve telefonun yine o kişi üzerinden kayıt olması gerekiyor.
Yurt dışından getirilen telefonların, ülkemizde IMEI kayıt işleminin yapılması gerekiyor. 2023 yılının başında IMEI kayıt ücreti % 123 artış göstererek 2.732 TL'den 6.091 TL'ye yükseltilmişti. 7 Temmuz 2023'te çıkarılan kararla birlikte IMEI kayıt ücreti 20.000 TL'ye çıkarıldı.
Satılabilir tabi ki, piyasada Kaçak veya Yurt dışı kayıtlı olarak geçer.
Tamamen yasa dışı olan bu işlemi kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Kaçak telefonlar derken, kişinin bir yurt dışı gezisinde güvenilir yerlerden sıfır olarak satın aldığı, ülkeye getirdikten sonra pasaport kaydını yaptığı veya 4 aylık süre sonunda tablet niyetine kullandığı nereden geldiği bilinen cihazlardan bahsetmiyoruz.
Decipat. MMahmut dedi: Kaçak telefonlar Android veya mesela Xiaomi olsun, telefon MIUI guncellemesi alir mi? Almaz.
Yurt dışından getirilen cihazımı Türkiye'de kullanabilir miyim? Yurtdışından getirilen telefonlar 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılmaktadır.
3 Şubat 2017 tarihinde yürürlüğe giren Gümrük Kanununun 235/3. Maddesi Hk. ile artık kişi yurtdışından Türkiye'ye 2 adet telefonu yasal olarak getiremeyecek. Birden fazla getirilen telefonların gümrük memurları tarafından belirlenmesi durumunda, kişi bu ürün için normal verginin iki katı ödemek zorunda.
Buna göre 2023 yılında yurt dışından getirilen telefonu Türkiye'de kullanabilmek için yapılması zorunlu olan IMEI kaydının ücreti netleşti. 2023 yılı başından itibaren yeni aboneliklerde 117 TL yerine 260 TL maktu ÖİV alınacak. Ocak ayından itibaren IMEI kayıt harcı ise 2732 TL'den 6091 TL'ye çıkarılmıştı.
Kaçakçılık suçlarında, faile hükmedilen hapis cezasının belirli şartlarda adli para cezasına çevrilmesi mümkündür. Bununla birlikte, kaçakçılık suçları sebebiyle hükmedilen hapis cezası hakkında HAGB kararı verilebilir.
İnsan kaçakçılığının bedeli bazen 1200 dolar veya 1000 Euro'ya kadar çıkabiliyor. Simsarlar, kaçaklara “Polis durdurursa endişelenmeyin. Türkiye Hükümeti tarafından geçici vatandaşlık anlamında verilen kartlarınız var.
Gümrük kaçakçılığı suçları, ithalat kaçakçılığı, ihracat kaçakçılığı, akaryakıt kaçakçılığı suçları, tütün ve alkollü içkiye ilişkin suçlar olarak dört temel kategoride ele alınmış ve bu suçlar hakkında kanunun öngörmüş olduğu genel çerçeve verilerek açıklanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri