Arpa ekmeği hızla doyurur, midenin boşalmasını geciktirip kan şekerinin ani yükselmesini önler ve ince bağırsakta sindirilen besin hacmini arttırarak kabızlığı önler. Bu açıdan arpa içeren besinleri düzenli olarak tüketmek uzun vadede şeker hastalığına karşı da koruyucudur.
Tam çavdar ekmeği vücutta salgılanan insülin hormonunun, vücuttaki şeker düzeyini koruyabilmesine yardımcı olmaktadır. Temel vücut dengesinin sağlanması ve korunması etkisine sahip olan tam çavdar ekmeği, kan dolaşımını dengeleyerek özellikle şeker hastaları için önem taşıyan etkiler oluşturmaktadır.
Araştırmalar, kavuzsuz arpa beta-glukan çözünür lifinin, glikoz emilimini yavaşlatarak sağlıklı kan şekerini teşvik ettiğini göstermektedir.
Diyet lifi içeren arpa unu, bağırsak hastalıklarını önleme konusunda yardımcıdır. Kolonda yaşanan hastalıklara karşı bir tedbir almak isterseniz, mutfağınızda ve öğünlerinizde arpa ununa yer verebilirsiniz. Arpa unu, diyet liflerini kullanarak bağırsakların temizlenmesini sağlar.
İlgili 34 soru bulundu
ARPANIN ZARARLARI
Bağırsaklarda şiddetli gaz sancılarını meydana getirir. Arpanın aşırı tüketimi sonucu çölyak hastalığına neden olur. Şifa kaynağı olan bu mucizevi besinin yararı olduğu gibi zararları da mevcuttur. Gereğinden fazla tüketimi sonucu karaciğeri yorar ve solunum rahatsızlıklarına neden olabilir.
Arpa suyunda bulunan beta-glukanlar diyabeti kontrol altına almaya yardımcı olur. Özellikle yemekten sonra arpa suyu içilmelidir. Bu sayede yemekten sonra beta-glukanlar glikoz yakımını yavaşlatırlar. Bu sayede insülin seviyesi de dengede kalır.
Ekmek çoğu zaman arpadan yapılmaktaydı. Öyle ki Hz. Peygamber'in genellikle, besin değeri daha yüksek olan buğday ekmeğinden çok, besin değeri düşük olan arpa ekmeği yediği ifade edilmiştir.
Arpa ekmeği, 198 kalori, Kızarmış Ekmek 1 dilim 35 kalori, Çavdar ekmeği 1 dilim 55 kaloridir.
Arpa ekmeğinden vücudunuza alacağınız besin bileşenleri yağları da yapısına bağlayarak dışkı ile atılmasını sağlar ve zayıflamayı hızlandırır. Arpa ekmeğinin glisemik indeksi çok düşüktür ve insülin ihtiyacını da azaltarak ani kan şekeri dengesizliklerini önleyer, yağ yakımını artırır.
Yüksek kan şekerini hızlı bir şekilde düşürmek için sabah ve akşam olmak üzere yeşil çay tüketimi önerilir.
Ana bileşenleri sebze, meyve, baklagiller, kabuklu yemişler, tohumlar, tam tahıllı ürünler, az yağlı süt ve et ürünlerinin yanı sıra balık olan sağlıklı bir karma diyete ek olarak, diğer olası seçenekler düşük karbonhidratlı veya az yağlı beslenme konseptlerinin yanı sıra Akdeniz diyeti veya vejetaryen veya vegan ...
Şeker hastalığında glisemik endeks başrolde olduğu için düşük endeks oranlarına sahip ekmekleri tercih etmek gerekli. Yüksek lifli ve tam tahıllı olan bu ekmekler arasında mısır unu, badem unu, Hindistan cevizi unu, soya unu ile yapılmış ekmekler öne çıkıyor.
Kahvaltıda protein kaynağı olarak peynir ve yumurta, elzem yağ asitleri içeren yağlı tohumlardan ceviz, badem, fındık ve zeytin mutlaka tercih edilmeli. Hem vitamin-mineral ihtiyacını karşılamak, hem de lif miktarını arttırmak için bol yeşillik türleri ve meyve tüketmek de büyük önem taşıyor.
Tam buğday ekmeği
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
Ekşi mayalı olarak hazırlanmış ata tohum siyez, karakılçık, iza ekmeleri gibi tam çavdar ekmeği de şeker hastaları için en uygun seçimlerdir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biriside bu ekmeklerde kullanılan unların karışım olmaması %100 olarak hazırlanmasıdır.
Tam buğday ekmeğinin B vitamini, diyet lifleri ve pek çok vitaminler açısından zengin oluşu diyet besini olmasını sağlıyor. Kahvaltı ve ana öğünler için ekmek tüketmek isteyenler tam buğday ekmeğini tercih edebilir. Sandviç ve hamburger ekmeklerinde de tam buğday ekmeği tercih edilirse; alınacak kalori bir nebze düşer.
Sofraların temel taşı olan ekmeği tüketip tüketmemek dışında, hangi ekmeğin tüketilmesi gerektiği de en merak edilen konulardan biri. Uzmanlar, özellikle kan şekerini yükselten beyaz ekmek yerine tam tahıllı ve ekşi mayalı ekmekler tüketilmesi konusunda uyarıyor.
“Ekmeksiz diyet olmaz”
Tüketilen ekmeğin tam buğday ekmeği olması gerektiğini belirten Saraçoğlu, ekmeğin yüksek tansiyonu önlediğini, metabolizma hastalıklarında koruyucu ve önleyici özelliğe sahip olduğunu kaydetti. Saraçoğlu, tam buğday ekmeğinin besleyici, vitaminli ve doyurucu olduğuna vurgu yaptı.
Enes (r.a) “Peygamberimizin en sevdiği yemek kabaktı" buyuruyor. Bu rivayet Bulgaristan'da yaşayan Müslümanların kültüründe, Peygamberimizin doğum gününde kabak pişirmeyi bir alışkanlığa dönüştürmüş.
Arpa, insanlık tarihinin en eski besin maddelerinden birisidir. Ülkemizde çok yaygın değil ama dünyada hızla yayılan arpa ekmeği için mutfaklarda yer açmanızı öneririm. Orta Asya ve Asya kültürünün ilk besin kaynağı olan arpadan elde edilen undan hem yemek hem de ekmek yapılırmış.
Arpa başka bitkilerle kaynatılarak tüketilebilir. Bu sayede sakinleştirici özelliği ile uykusuzluğunuza iyi gelir. Farklı olarak arpayı un haline getirerek ekmek, hamur işi ve yemeklerinizin içerisinde de tüketebilirsiniz. Arpa kahvenin içerisinde de tüketilebilen bir üründür.
Sosyal medyada pek çok ünlünün arpa suyu diyeti yaptığı bilgileri yer almaktadır. Belirtmek gerekir ki bu diyeti uzun bir süre uygulamamalısınız. Dönem dönem diyet listesine uymanız, ve ara vermeniz tavsiye edilir. Detoks diyeti olarak aralıksız 3 gün uygulamanız daha sağlıklı bir süreç olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri