Yürüteçler çeşitli sebeplerle tercih edilen yardımcı ürünlerdir. Peki, bebeklerin gerçekten bir yürütece ihtiyacı var mıdır? Aslında gelişimin doğal seyrinde bebek yürüteç kullanımı, bir gereklilik değildir.
Ataşehir Memorial Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü uzmanları, yürüteçlerin bebekleri fiziksel, zihinsel ve psikolojik açıdan olumsuz etkileyebileceğini belirterek ailelere tavsiyelerde bulundu.
Amerikan Pediatri Akademisi, yürüteçlerin daha çabuk yürümesini sağlamadığını, aksine bebeklerin motor ve mental gelişimini geciktirdiğini belirtmiştir. Bu nedenlerle yürüteç kullanılması eski inanışın tersine sağlık açısından uygun değildir.
İlk adım arabalarını bebek yürüteci yerine kullanmak daha faydalı bir tercih olacaktır. Bebeğinize uygun, zararlı maddeler içermeyen ve üzerinde çeşitli aktivite ve oyunlar bulunduran bir ilk adım arabası daha iyi bir seçim olacaktır.
Bebeklerde yürüteç kullanımı kaç aylıkken olmalıdır? Yürüteç genellikle 4-16 ay arasında kullanılır. Ancak bu tehlikeli bir tercihtir.
İlgili 36 soru bulundu
Bebeklerin yürümesini destekleyen bu esnada eğlenmesini de sağlayan yürüme arkadaşı ya da yürüme arabası ürünleri tercih edilebilir. Bu ürünler yürüteçlerin yol açtığı olumsuzluklara neden olmazken kas gelişimini destekler, bebeklerin yürümesine yardımcı olur.
6 aylık bebek kilosu, kız bebeklerde ortalama 7 kilo, erkek bebeklerde 7,5 kilodur. 6 aylık bebek boyu ise kız bebeklerde 64 santim, erkek bebeklerde 67 santimdir.
Emeklerken omuz ve pelvis ağırlık taşır. Ancak yürüteçle yürümek, emekleme aşamasındaki bu süreci de engeller. Yürüteç, bebeklerin kendi ayak ve bacaklarını görmesini engeller. Neden-sonuç ilişkisi içerisinde hareket edebilen bebeklerin belden aşağısını görmemeleri ise yürümeyi geciktirebilir.
Yürüteç kullanarak yürümeye çalışan bebekler yürümeye başladıklarında eklem koordinasyonunda güçlük çekebilirler. Gelişim sürecinde motor gelişimini geciktiriyor ve aynı zamanda parmak ucunda yürümek gibi bozukluklara neden olabiliyor. Yürümeyi kolaylaştırmak yerine tam tersine zorlaştırıyor ve geciktirebiliyor.
Bebekler erken yaşta farklı açılardan gelişimleri desteklendiğinde hem daha mutlu, hem de daha sağlıklı bireyler olarak büyümektedirler. Ortalama olarak altıncı aydan itibaren oturabilen bebekler, yürüme arkadaşı ürünlerini otururken de kullanabilmektedirler.
yürüteçler 6.aydan ititbaren kullanılıyor..
Erkek bebek yürüteç kullanımı, ebeveynler tarafından sıklıkla merak edilen bir konudur. Peki, erkek bebeklerde yürüteç kullanılmalı mı? Söz konusu erkek bebekte fiziksel bir problem yoksa yürüteç kullanımına engel olan bir durum söz konusu olmayabilir.
Bebekler 4 aylık olduklarında başlarını destek almadan sabit tutabilir. 6. aya geldiklerinde destek ile kendi başına oturabilir. Bebeğin oturmak için kullanması gereken kaslar, doğumdan itibaren gelişir. Ancak ilk aşamada dengesini sağlayamayacağı için bir eşyaya ulaşmak için eğildiğinde düşebilir.
Ebeveynler, bebeklerinin çevresindeki mobilyalara ve nesnelere tutunarak yürümesine izin vermelidir. Bebeği yürümeye teşvik etmek: Ebeveynler, bebeği yürüme sürecinde teşvik etmelidir. Bebeğin elini tutarak veya oyuncaklarla oynatarak, bebeğin yürüme becerilerini geliştirmesine destek olabilirler.
Bu ürün klasik bir yürüteçten farklı olarak yürümenin yanında özel mekanizması sayesinde zıplama ve itme gibi işlevleri de yerine getirir. Klasik bir yürüteç bebeğinizin sadece ayaklarını sürüyerek yürüme alıştırması yapmasına yararken hoppala yürüteç zıplamasına ve itmesine de olanak sağladığından daha fonksiyoneldir.
Ilk adım arabaları, çocukların hareket kabiliyetini geliştirmek ve yürümeyi öğrenme sürecine destek olmak için tasarlanmış özel araçlardır. Push arabaları, yürüteçler, ilk adım otomobilleri, yürüyüş yardımcıları ve çok fonksiyonlu adım arabaları gibi çeşitli modelleri bulunur.
Örneğin bazı bebekler bir yaşında bazı bebekler ise 15-16 aylıkken ilk adımlarını atar. Genellikle bebekler yürümeye 12 ile 18 aylar arasında başlar.
Genellikle 8 ila 18. aylarda bebekler yürüme yetisini kazanırlar.
Emekleme aslında bebeklerin gelişim basamaklarından biri değildir. O yüzden bebeklerin emeklememesi veya geç emeklemesi önemli değildir. Ayrıca erken emekleyen bebek erken yürümeyebilir. Bazı bebekler hiç emeklemeden erkenden yürüyebilir.
Bebekler En Geç Ne Zaman Emekler? Bebeklerin emekleme yaşı 11 aylık olana kadar uzayabilir. Bu tamamen normal bir durumdur. Bebeklerin vücut yapısı, kilosu, aktifliği, karnının üzerinde geçirdiği zaman gibi kriterler ile diğer genetik ve çevresel faktörler bir bebeğin emeklemesini geciktirebilir.
Özellikle erkek bebeklerde testisler üzerinde etkileri tartışmalıdır. Yapılan bilimsel çalışmalar bu tip yürüteçlerin bebekte yürümeyi geciktirdiği, ev kazalarına yol açtığı ve yürüme bozukluklarına neden olduğunu göstermektedir.
Bebek Ne Kadar Su İçmeli? Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
Bebeğiniz bu dönemde 2 ek gıda öğünü tüketebilir. Bebeğinizin 1 öğünde aldığı ek gıda miktarı, bir minik bebek kavanozunu geçmemelidir. Çünkü bebeğiniz günlük besin ihtiyacının 5'te 4'ü (3 ana öğünü ve bazı ara öğünleri) anne sütüyle karşılamalı.
Zamanında doğmuş normal bebeğin boyu, yaklaşık 50 cm'dir. Ama 48-52 cm arası normal kabul ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri