bir
Kuvvetli asitler %100 çözünürler ve bu çözünme iyonlaşarak gerçekleşir. Yani 1 mol HA kuvvetli asidi suda çözündüğünde 1 mol H+ ve onun eşlenik bazı A- 1 mol oluşur. Hidroklorik asit, hidroiyodik asit, hidrobromik asit, perklorik asit, nitrik asit ve sülfürik asit, kuvvetli asitlere örnektir.
Örneğin asitler, ekşimsi tatta(limon gibi), sulu çözeltileri elektriği ileten, mavi turnusolu kırmızıya boyayan, aktif metallerle (Zn, Sn gibi), hidrojen gazı açığa çıkaran bileşiklerdir. Bazlar ise acımsı tatta, doku- nunca kayganlık duyusu veren (sabun gibi), asitleri nötrleştiren bileşiklerdir.
Asitlerin genel özellikleri
Genelde; Tatları ekşidir. Mavi turnusol kâğıdını kırmızıya çevirirler. Bazlarla tepkimeye girdiklerinde tuz ve su oluştururlar. (nötralleşme tepkimesi)
Bir PERİYOTTA, elementlerin hidrojenli bileşiklerinin asitlik gücü, hidrojene bağlı elementin ELEKTRONEGATİFLİĞİ ARTTIKÇA ARTAR, elektronegatiflik periyotta sağa doğru artar. Örneğin, 2. Periyotta, asitlik gücü NH3< H2O < HF sırasında artar.
İlgili 32 soru bulundu
bir Bronsted-Lowry reaksiyonunda denge tamamen sağa kayıyorsa (yani reaksiyon tamamlanmaya gidiyorsa) reaksiyona giren asit ve baz güçlüdür, oluşan asit ve baz zayıftır. Asitlerin ve bazların güçleri çözücüye bağlıdır.
Vücuttaki asit oranının en çok arttığı dokuların başında bağ dokusu ve lenf bezleri gelir. Asitler asitli tuzlara çevirilirken lenf bezlerinde şişlikler oluşur. Bu dokularda yapılacak olan incelemelerle, kişinin toksin yükü hakkında kapsamlı bir bilgiye ulaşmak mümkündür.
Floroantimonik asit (HSbF6) hidrojen florür ve antimon pentaflorürün farklı oranlardaki karışımıdır. Bu karışımlardan 1:1 kombinasyonu, bilinen en güçlü süperasit formunu oluşturur.
Toplam asitlik yanında gıdalardaki asitliği tanımlamak üzere birde pH kavramı geliştirilmiştir. Bu durum, ortamda bulunan H+ iyonu konsantrasyonu ile ilgilidir ve H+ iyonu arttıkça asitlik artar ve dolayısı ile de pH düşer, tersinde tersidir yani H+ iyonu konsantrasyonu azaldıkça da pH artar.
Tüm besin ve besin değerlerinin pH'ı 0 ile 14 aralığında şekillenir. 0 ile 7 aralığında besin değerleri asidik, 7 ile 14 aralığındaki besin değerleri de bazik olarak adlandırılır. Saf suyun pH değeri ise 7, yani nötr şeklindedir.
7 ile 14 aralığında bir pH değerinde yer alan maddeleri ise baz olarak kabul edilmektedir. Kahvenin mevcut pH değeri ise 5'tir. Bu sebepten dolayı kahve asidik bir nitelik taşımaktadır. Bu açıdan bakıldığında kahve asittir.
Yüksek miktarda sitrik asit içerdikleri için, limonların asidik pH'ları vardır. FDA'ya göre, limon suyunun pH değeri 2 ile 3 arasında değişiyor. Bu, limon suyunu 10.000-100.000 kez sudan daha asidik yapar.
Tuzlar asidik, nötr veya bazik olabilir. Amonyum klorür (NH4Cl) gibi güçlü asit ve zayıf baz oluşturan tuzlar asidik tuzlardır. Sodyum bikarbonat (NaHCO3) gibi zayıf asit ve güçlü baz oluşturan tuzlar ise bazik tuzlardır.
Dünyamızda saf halde bulunmaz evet ama çok daha ilgincini söyleyeyim, Venüs gezegeni atmosferinde sülfürik asit üretir. Sülfürik asitten oluşan bulutları atmosferinin tamamını kaplar.
Asidik Özellikte: Yağ çözücü asitler hidrojen iyonu (H+) konsantrasyonunu arttırdıkları için asidik özelliktedirler.
Yüksek seviyeli asidik besinler: Mantar, pirinç, kuru meyve, maya, sirke, hardal, marmelat, reçel, bal, kakao, yapay tatlandırıcılar, tatlandırılmış meyve suyu, çay, kahve, peynir, süt, kabuklu deniz ürünleri, çiftlik balığı, yumurta, tavuk, et.
Zengin bir içeriğe sahip olan zemzem suyu ph derecesi 10 olarak ölçülmüştür. Bu değer zemzem suyunun alkali bir yapıda olduğunu gösterir.
WHO'nun içme suyu kalitesi yönergelerine göre, pH değeri 9'dan büyük olan alkali su, farelerde ve tavşanlarda deri ve göz tahrişine neden olur. İnsanlarda, pH değeri 10'dan yüksek olan su, deri, göz ve mukus zarı tahrişine neden olur; hassas kişilerde gastrointestinal tahrişe neden olabilir.
Asetik asit veya etanoik asit CH3COOH formüllü bir organik asittir, sirkeye ekşi tadını ve keskin kokusunu vermesiyle bilinir. Bu yüzden halk arasında sirke ruhu veya sirke asidi şeklinde de adlandırılır.
Hidroflorik asit (HF), hidrojen florür bileşiğinin sudaki çözeltisine verilen isimdir. Özellikle cam işleme sanayiinde kullanılır. Camı aşındırıcı etkisi olduğundan dolayı, cam şişelerde saklanamazlar.
Bu tek kullanımlık kral suyunun iş bitiminde pH'ı 7'ye ayarlanarak kanalizasyona dökülmektedir.
Kral suyu (Latince: Aqua Regia), asitlerin az etki ettiği ya da etki etmediği altın ve platin gibi metallerle tepkimeye girebilen kuvvetli bir asit çözeltisidir. Hidroklorik asit ve nitrik asitin 3:1 oranında karıştırılmasıyla oluşur. Ebu Musa Câbir bin Hayyan tarafından bulunduğu tahmin edilmektedir.
Alkali yiyeceklerle hazırladığınız menünüz vücudunuzun pH dengesini korur ve sizi daha sağlıklı biri haline getirir. Bilinen en sağlıklı alkali besinlerin başında; limon, yeşil yapraklı sebzeler, turpgiller, sarımsak bulunur. Alkali düzende bu yiyecekleri bol bol tüketmek ve dengeyi korumak önemlidir.
Karın ağrısı, bulantı, kusma, kalp kasılmasında azalma, hipotansiyon, akciğer ödemi izlenebilir. Asidozun sinir sistemi semptomları halsizlik, yorgunluk, uykuya eğilim, bilinç bulanıklığı ve komadır.
Sağlıklı bir insan vücudunda pH değerinin 7.3 ile 7.45 arasında olması gerekir. Aksi durumlarda vücutta oluşacak asidik yapı vücutta bakterilerin birikmesine ve kanser, diyabet, obezite, migren, eklem yerlerinde iltihaplanmalar gibi hastalıkların oluşmasına yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri