Mondros Ateşkes Antlaşması'nda İstanbul'un işgal edilmesini gerektirecek herhangi bir hüküm olmamasına rağmen; itilaf devletleri işgal etmişlerdir. Ancak Şam (Suriye), bu vakitlerde Osmanlı İmpartorluğu' nun altında bile değildi.
İngiltere bölgedeki işgallerine, 30 Ekim 1918'de Mondros Mütarekesi imzalandıktan sonra başladı. Zira 3 Kasım 1918 tarihinden başlayarak sırasıyla Musul, İskenderun, Kilis, Antep, Cerablus ve sonrasında da Maraş, İngilizler tarafından işgal edildi. Anahtar Kelimeler: Maraş, İşgal, İngiltere, Fransa, Ermeni.
Öz. Mondros Antlaşması'ndan sonra, İtalyanlar Güney Batı Anadolu topraklarına asker çıkarmayabaşlamışlar ve 28 Mart 1919 tarihinde Antalya'yı işgal etmişlerdir. İtalyanlar Antalya'yıaynı zamanda askeri üs olarak da kullanmışlardır.
Sonuçta olası bir savaşı engellemek için taraflar arasında yapılan görüşmeler sonucunda Mudanya Ateşkes Anlaşması imzalanmıştır. Mudanya ile İtilaf güçleriyle olan savaş haline son verilmiştir. Ayrıca İstanbul ve boğazlar ve Doğu Trakya'nın yönetimi TBMM'ye devredilmiştir.
30 Ekim 1918 tarihinde imzalanan Mondros Ateşkes Anlaşması ile Osmanlı Devleti, I. Dünya Savaşı'ndan çıkarak, savaş durumuna son vermiştir. Ateşkes, stratejik nokta ve bölgelerin işgaline zemin hazırlarken; boğazlar, demir yolları ve limanların kontrolünün İtilaf Devletleri denetimine verilmesine yol açmıştır.
İlgili 30 soru bulundu
İlk Kuvâ-yi Milliye kıvılcımı (ilk silahlı direniş) Güney Cephesi'nde Dörtyol'da 19 Aralık 1918'de Fransızlara karşı başlamıştır. Bunun en önemli nedeni, Fransızların, Güney Cephesi'nde gerçekleştirdikleri işgallerine Ermenileri ortak etmeleridir.
Mondros'tan sonra ilk işgal İngilizler tarafından Musul'da gerçekleştirilmiştir.
Kuvâ-yı Milliye'nin oluşumuna neden olan etkenleri: Osmanlı Devleti'nin I. Dünyanın Savaşı'ndan yenilgiyle çıkması, Mondros Ateşkes Antlaşması uyarınca Türk ordusunun terhis edilmesi, İtilaf Devletlerinin Mondros Ateşkes Antlaşması hükümlerini tek taraflı uygulayarak savunmasız kalan Anadolu'yu yer yer işgal etmeleri, ...
Mondros Ateşkes Antlaşması, Osmanlı Devleti'nin sonunu hazırlayan antlaşmadır. Antlaşma ile Osmanlı Devleti yok sayılmış; Osmanlı Devleti'nin açıkça işgaline zemin hazırlanmıştır.
-Mondros Ateşkes Andlaşması'nın koşullarına aykırı olarak İngilizler Musul, İskenderun, Kilis, Antep, Maraş ve Urfa'yı işgal ettiler. Fransızlar ise Adana, Mersin ve Osmaniye'yi işgal ettiler.
Italya - - > Antalya, Fethiye, Bodrum, Marmaris, Konya ve Akşehir bölgelerini, Yunanistan - - > Izmir ve çevresini, Istanbul ise Itilaf güçleri tarafından işgal edilmiştir.
Ancak Mütarekenin 7. ve 16. maddelerini ileri süren itilaf devletleri bölgede Yıldırım Orduları Komutanı olarak bulunan Mustafa Kemal Paşa'nın direnmesine rağmen 4 - 9 Kasım 1918'den itibaren başta İskenderun Limanı olmak üzere Hatay, Urfa, Antep, Maraş ve Çukurova bölgesini işgal etmişlerdir.
İbrahim Paşa komutasındaki Mısır ordusu Osmanlı kuvvetleri karşısında önemli başarılar kazandıktan sonra ilerleyerek Konya'yı işgal etmiştir.
İngilizler, menfaatleri çerçevesinde Mondros Ateşkes Antlaşmanın hükümlerini uygulamaya koydular. Mondros Ateşkes Antlaşmasının 7. Maddesine dayanarak 22 Şubat 1919 günü Maraş'ı işgal ettiler. Maraş'a gelen İngiliz İşgal Kuvvetlerinin başında Max Andriyo vardı.
7. Madde: İtilaf devletleri güvenliklerini tehlikede gördükleri stratejik yerleri işgal edecekler. 24. Madde: Vilayet-i Sitte'de (Altı Doğu Anadolu İli - Van- Bitlis-Elazığ-Erzurum-Sivas-Diyarbakır) bir karışıklık çıkarsa, buralar işgal güçlerince mazeret göstermeksizin işgal edilebilecektir.
Dünya Savaşı sonunda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan mütarekename (mütareke belgesi). Osmanlı İmparatorluğu adına Bahriye Nazırı Rauf Bey tarafından, Limni adasının Mondros Limanı'nda demirli Agamemnon zırhlısında 30 Ekim 1918 akşamı imzalanmıştır.
Mondros Ateşkes Antlaşması ya da Mondros Mütarekesi; 1 Dünya Savaşı sonunda, Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan bir ateşkes antlaşmasıdır. Limni Adası'ndaki Mondros limanına demirlemiş olan İngiliz donanmasına ait Agamemnon zırhlısında imzalanan Mondros Antlaşması tarihi 30 Ekim 1918'dir.
mondros'un imzalanmasından sadece 13 gün sonra fransa ve ingiltere istanbul'a asker çıkarttı. ama istanbul'un resmi olarak işgali, 16 mart 1920 tarihinde ilan edildi. bu tarihte yayınlanan bildiride, işgalin geçici olduğu, boğazların ve azıklıkların güvenliği için buna gerek duyulduğu ilan edildi.
Fransızların ve Ermenilerin bu davranışları üzerine Güney Anadolu'daki bölge halkı saldırılara karşı teşkilatlanarak Kuvayı Milliye birlikleri kurdu. Böylece Milli Kuvvetlerin Fransız ve Ermeni işgaline karşı koymak için bölgede meydana getirdiği bu cepheye Güney Cephesi adı verildi.
Rusya; Mondros Ateşkes Antlaşmasından sonra Anadolu da işgal girişiminde bulunmamıştır.
Doğrulanmış Cevap. Mondros Ateşkes Antlaşması sonrasında Türk Milleti esareti kesinlikle kabul etmemiş, matbaa ve mitingler yoluyla işgallere karşı koyarken aynı zamanda Kuva-yı Milliye hareketi ile işgalcilere karşı silahlı direniş göstermiştir.
İngilizler Çanakkale, Musul, Batum, Antep, Konya, Maraş, Samsun, Bilecik, Merzifon, Urla ve Kars'ı işgal ettiler. İstanbul'un işgali 13 Kasım 1918'den 6 Ekim 1923'e kadar 5 yıl sürdü.Fransızlar ise; Trakya'daki demiryolunun önemli istasyonlarını, Dörtyol, Mersin, Adana ve Afyon istasyonunu işgal ettiler.
İlk kurşun Dörtyol
Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan hemen dört gün sonra İngilizler, 3 Kasım 1918'de Musul'u işgal ettiler. 1918 yılı aralık ayı başlarında Fransızlar, Adana ve yöresini işgal etmeye başladılar. İşgallere karşı ilk silahlı eylem, Hatay iline bağlı Dörtyol'un Karakese Köyü'nde görüldü.
Dünya Savaşı sonrasındaki süreçte yurdumuz İngiltere, Fransa, İtalya, Yunanistan devletleri ve Ermeniler tarafından işgal edildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri