Yürüyüş montu, polar ve kazak Pamuklu veya polar malzemeden üretilmiş kıyafetler idealdir. Uygun bir yağmurluk ile ıslak havalarda yağmurdan korunaklı bir yer bulana kadar yürüyüşünüze rahatlıkla devam edebilirsiniz. İyi bir yağmurluk öncelikle su geçirmez ve nefes alan malzemeden olmalıdır.
Yürüyüş sırasında teri emen pamuklu kıyafetler veya teri dışarı veren özel kumaşlar seçilmelidir. Naylonlu, teri dışarıya bırakmayan ve teri cildin üzerinde tutan kıyafetler cilt ve doğru performans açısından zararlıdır. Yürüyüş yapıldığı sırada hava şartlarına göre giyinilmelidir.
Doğa yürüyüşlerinde genel olarak giysimiz katmanlar halinde olmalıdır. İç giysi ve ara katmanlar soluk alabilen, hafif ve kuruması kolay kıyafetler olmalıdır. Vücudu koruyacak dış katman kıyafetleri ise rüzgar ve su geçirmeyen malzemeden üretilmiş olmalıdır.
Soğuk havalarda yürüyüş kıyafetleri; içlik, orta giyim ve dış giyim olmak üzere üç kat olmalı. En alt kademeden başlayacak olursak öncelikle içliğinizi terletmeyen sentetik ürünlerden tercih etmenizi tavsiye ediyoruz; çünkü pamuklu ürünler terinizi emer, ıslanır ve kuruması uzun sürer.
Spora başlamadan önce yeterli miktarda su içmek, spor esnasında oluşabilecek susuzluğu geciktirdiği için egzersizden 2 saat önce 500 ml su içilmelidir12.
İlgili 28 soru bulundu
Uzmanlar, akşamüstü ya da sabahın erken saatlerinde yürümeyi daha çok tavsiye ediyorlar. Sabah saatlerinde yapılan yürüyüşlerin vücut metabolizmasının hızlanmasında daha etkin rol oynadığı bilindiğinden özellikle yağ yakmak için yürüyorsanız sabah saatlerini tercih edebilirsiniz.
Egzersiz öncesi ve sonrası yemek
Çünkü, sabahları 8 – 12 saatlik açlıktan sonra kanda dolaşan serbest yağ asitleri en yüksek seviyededir. Bu nedenle sabah aç karnına yapılan kardiyo tarzı yürüyüş, yüzme, koşu ve bisiklet egzersizleriyle yağ yakımı daha fazla olur.
Bu son derece yanlış bir uygulamadır. Özellikle kadınların terlikle veya uygun olmayan ayakkabıyla spor ya da yürüyüş yapması, ayak bileğinde bağ ve kıkırdak zedelenmesine neden oluyor. Bu da terlik ve ayakkabının ayak bileğini yeterince kavramamasından kaynaklanıyor.
Genellikle günde minimum 30 dakika yürüyüş yapılması tavsiye edilir. Tek seferde 30 dakika yürümek sizi zorluyorsa, günde 3 defa 10'ar dakikalık yürüyüşlerle başlayıp zamanla süreyi artırabilirsiniz. Amacınız yürüyüş ile kilo kaybetmek ise günde 30 dakikadan daha fazla hareket etmeniz gerekir.
Tempolu yürüyüşe başlamadan önce mutlaka ısınma ve hafif esneme (germe) egzersizleri yapılmalıdır. Bu, gelişebilecek kas ile eklem yaralanmalarını önleyebileceği gibi, kalp ve damar sisteminin egzersize uyumunu da kolaylaştırır. Yürüyüş ve egzersiz yapmamak kadar aşırı veya yanlış yapılan uygulamalar da zararlıdır.
Hafif, teri dışarı atan kıyafetler giyin; pamuklu kıyafetlerden kaçının. Yazın yürüyüş yaparken giyeceğiniz kıyafetler hem rahatlık hem de işlevsellik açısından önemlidir. Güneş ışınlarını emen koyu renk kıyafetler yerine bunları yansıtacak açık renk kıyafetler giymeye özen gösterin.
Yiyecek: Sağlıklı bir sandviç, meyve ve kuru yemişler (fındık, ceviz, badem, kuru incir ve kuru kayısı gibi) doğa yürüyüşü için ideal yiyecekler. Fazla tuzlu veya fazla şekerli yiyecekler sizi normalden daha fazla susatacağı için tercih etmemekte fayda var.
Doğa yürüyüşü yaparken doğru ayakkabı, giysi ve çanta gibi ekipmanları kullanmak çok önemlidir. Ayakkabıların rahat olması, su geçirmez olması veya kaymaz tabanlı olması önemlidir. Ayrıca hava koşullarına uygun giyinmek de dikkat etmen gerekenler arasında yer alır.
Kalbi güçlendirir, kalp-damar hastalıkları riskini azaltır, dolaşımı düzenler: Günde en az 30 dakika, haftada 5 gün yürüyüş ile koroner arter hastalığı riski %20'ye yakın azalır. Yürüme süre ve mesafesi arttıkça, riskin azalması daha da belirginleşir.
Bu hareket sadece kalori yakımını hızlandırmakla kalmaz aynı zamanda karın bölgeniz de dahil olmak üzere tüm bedeninizi harekete geçirir. Özetle yürüyüş esnasında kollarınızı hızlıca hareket ettirmeniz daha fazla enerji harcamanızı, kalori yakmanızı ve karın bölgenizdeki yağları daha hızlı yakmanıza yardımcı olur.
Sabah yürüyüşü yapmanın sadece fiziksel sağlık değil psikolojik sağlığa da etkileri bulunuyor. Yürüyüş doğru ve planlı hareket etmenin yanında ruhsal olarak daha mutlu olmayı sağlıyor. Güne pozitif ve olumlu başlayanların aile ve iş yaşamı da iyi olmaktadır.
Günde 1 saat orta tempolu yürüyüş ile ayda 1-1,5 kilogram verilebilir. Düzenli olarak yapılan yürüyüş programına yeterli ve dengeli bir beslenme programı eklenirse ayda 3-4 kilogram verilmesi sağlanabilir. Günlük olarak yapılan 1 saat yürüyüş kalori harcamasını arttırarak zayıflamaya yardımcı olur.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, günde 10.000 adım atmak gerekiyor. Bu ise yaklaşık 7 kilometreye tekabül ediyor. Ritminize göre bu mesafe 1.5 ya da 2 saat sürebiliyor. Öte yandan uzmanlar, 3000-5000 adımın yani 30 ile 45 dakika arası yürüyüşün de yararları olduğunu ifade ediyor.
Yürüyüşten sonra, kaslarınızı desteklemek için karbonhidrat ve protein almanız önemlidir. Egzersiz sonrasında kaslarınızın toparlanması ve azalan enerjinizin yerine gelmesi için yarım saat içinde bir ara öğün tüketebilirsiniz.
Yani her gün aynı saatte aynı süre boyunca yürüyüşlerinize devam edersiniz yağ yakım hızınız da artış gösterirken sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz. Sağlık için haftada 3 gün 30-35 dakika, kilo vermek içinse haftada en az 4 gün 45 dakika egzersiz yapmak gerekiyor.
Sabah yapılan egzersizler (belki de kasların daha sert, eklemlerin daha dirençli olması nedeniyle) yeterli performansı sağlayamıyor. Aynı uzmanlar egzersiz esnasında kalbin ve akciğerlerin daha iyi çalışmasını istiyorsanız sabah yerine akşam saatlerini tercih etmenizi tavsiye ediyorlar.
4.70 Kiloya Göre Diyet Listesi ile 1 ayda kaç kilo verilir? 70 kiloyum, 1 ayda kaç kilo verebilirim? Diyorsanız 70 kiloya göre ücretsiz diyet listesi ile 1 ayda 4-6 kilo verebilirsiniz. 1 ayda 10 kilo vermek mümkün mü?
Eğer hızlı bir şekilde yürürseniz 10 bin adımı atmak bir saatte bitebiliyor. Ağır yürüyen bir kişi için ise bu süre 2 saate çıkabiliyor. 10.000 adımdan en yüksek faydayı elde etmek için ne yapabilirim diyorsanız benim tavsiyem yağ yakma nabzınızı gözeterek süre ve tempoyu ayarlamanız.
Yürüyüş süresinin 1 saat olduğunu ve yürüyüşü gerçekleştirecek kişinin de 60 kg olduğunu varsayalım. Bu durumda; 2,5*1*60=150 kalori. 1 saatlik yavaş tempolu yürüyüşte yakılacak kalori miktarı 150 kalori olarak belirlenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri