Öncelikle derece yakınlığına bakılmaksızın altsoy ve üstsoy arasında evlenme engeli vardır. Hısımlık derecesi ne kadar uzarsa uzasın hiçbir şekilde altsoy ve üstsoylar arasında evlilik gerçekleşemeyecektir. Kardeşler arasında da evlilik yapılması mümkün değildir.
Akrabalık derecesinin nasıl hesaplandığına örnek verirsek anne veya babasından biri kardeş olan bir çiftin yaptığı evliliklere 1. derece akraba evliliği (kuzen evlilikleri) denir. Büyükanne veya büyükbabalarından biri kardeş olan çiftlerin yaptığı evliliklere ise 2. derece akraba evliliği (torun evlilikleri) denir.
Dolayısıyla 2. derece kuzen ve daha yakın akraba olan kişiler arasındaki evlilikler, "akraba evliliği" olarak tanımlanırlar. Bir diğer deyişle, bir kişinin akraba evliliği yapmaması için, 3. derece veya daha uzak bir akrabasıyla evlenmesi gerekmektedir.
“Dinimizde, kuzen olarak nitelendirilen, amca, dayı, hala ve teyze çocuğuyla evlenmesi caiz görülmüş ama çok da tavsiye edilmiş de değil. Uzak evlilikler tavsiye edilmiş. Ama sınır odur. Ondan sonrası 'Haramah' dediğimiz, evlilikleri kesin bir şekilde haram kılınan kişilerdir.
Akraba evliliği oranı 2022 yılında %3,9 oldu
Evlenme istatistikleri sonuçlarına göre, 2010 yılında gerçekleşen resmi evlenmelerin %5,9'unun akraba evliliği olduğu ve bu oranın sonraki yıllarda sürekli düşüş göstererek 2017 yılında %4,4, 2022 yılında ise %3,9 olduğu görüldü.
İlgili 36 soru bulundu
Kuranı kerimde helal olan ve haram olan evlilikler belirtilmiştir. Bu nedenle de teyze, amca, dayı kızıyla evlenmekte hiçbir dini sakınca yoktur.
Mustafa Başbuğ konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Akraba evliliklerindeki önemli durum hastalık çekinik genlerle çocuğa geçmesidir. Anne ve baba sağlıklı olmasına rağmen hem annede hem babada bu genler varsa yüzde 25 oranında sakat doğumla karşılaşırız.
Amca, hala, teyze, dayı ile yeğen arasında evlenme engeli vardır. Ancak hala, dayı, amca, teyze olan üçüncü derecenin çocuğuyla evlenebilmek mümkündür. Halk arasında kuzen diye bilinen dördüncü derece hısımlık ile evlenilebilir; herhangi bir yasak konulmamıştır.
Bir kimsenin ebeveynlerinin kuzenlerinin çocukları, o kimsenin 2. dereceden kuzenleridir. Aynı şekilde bir kimsenin ebeveynlerinin 2. dereceden kuzenleri, o kimsenin 3. dereceden kuzenleridir. Geniş manasıyla kuzen bir kimsenin geniş ailesindeki akrabalarından biridir.
Kur'ân'in açıkça yasaklamadığı bir şeyi kimse yasaklama hakkına sahip değildir. Amca kızı, hala, dayı kızları gibi akrabayla evlenmekte dinen bir sakınca yoktur.
Birinci Kuzen: %12.5 - Amca, hala, teyze ve dayı çocuklarıdır. Büyük Teyze/Hala/Amca/Dayı/Yeğen: %12.5 - Ebeveynlerin teyze, hala, amca, dayı ve yeğenleridir. Yarı Birinci Kuzenler: %6.25 - Birbiriyle üvey kardeş olan ebeveynlere sahip kuzenlerinize bu isim verilir.
Akrabalık Dereceleri
1. derece akrabalar çocuklar, anne ve babadan oluşmaktadır. 2. derece akrabalar dede, nine, torun ve kardeşten oluşmaktadır. 3. derece akrabalar yeğen, amca, dayı, hala ve teyzeden oluşmaktadır. 4. derece akrabalar kuzenlerden oluşmaktadır.
Bu nedenle de teyze, amca, dayı kızıyla evlenmekte hiçbir dini sakınca yoktur.
1. derece akraba: Annemiz, babamız ve çocuklarımız birinci derecede kan bağımız olan akrabalarımızdır. 2. derece akraba: Kardeşlerimiz, torunlarımız, dedemiz ve ninemiz (babaanne, anneanne) ikinci derece kan bağı olan akrabalarımızdır.
Karı ve Koca Arasında, Akrabalık İlişkisi Var Mıdır? Karı ve koca arasında, akrabalık ilişkisi yoktur. Karı ve koca arasında, “dereceler üstü bir ilişki” söz konusudur.
Türk hukukunda sıhriyet hısımlığına “kayın hısımlığı” veya “dünür hısımlığı” denilmekte olup kayın hısımlığı meydana getirmiş olan evlilik sona ermiş olsa bile eşlerden biriyle diğerinin üst soyu veya alt soyu arasında evlenme yasaktır (Türk Medenî Kanunu, md. 129).
öncelikle, ikinci entrydeki soruya cevaben: ikinci derece kuzen, dedeleri ya da büyükanneleri kardeş olan insanlara denir. bir başka deyişle anne babaları kuzen olan insanlardır; anne babaları birinci dereceden, kendileri ikinci dereceden kuzen olurlar. evlenmelerinde hukuken bir engel veya sakınca yoktur.
Yani damat aslında benim 1. derece sıhri akrabam oluyor. Damadın veya gelinin kayınvalide ya da kayınpederle akrabalık ilişkisi nasılsa, onların damatla ya da gelinle akrabalık ilişkisi öyle olur. Yani "Birinci derece sıhri hısım"..
3.Derece kayın akrabalığı: Eşin dayıları, amcaları, halaları, teyzeleri, yeğenleri üçüncü derece kayın akrabamızdır.
Kuzenler mahrem değildir. Kuzene nikah düşer.
Nikâhlanması haram olan kadınlar ayetlerde gayet açık bir şekilde belirtilmiştir.
Bir erkeğin kendisine nikâhı düşebilen yabancı bir kadınla; bir kadının da baba, kardeş, dayı ve amcaları gibi mahremleri sayılan erkeklerin dışında diğer erkeklerle tokalaşması caiz görülmemektedir. Hadislerdeki ölçü bu şekilde belirtilmektedir.
Meal (Kur'an Yolu)
Anneleriniz, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek kardeşin kızları, kız kardeşin kızları, sizi emziren anneleriniz, sütbacılarınız, eşlerinizin anneleri, kendileriyle birleştiğiniz eşlerinizden olup evlerinizde bulunan üvey kızlarınız size haram kılındı.
Akraba evliliklerinde gebelik sorunsuz bir şekilde tamamlanmış ve aynı zamanda doğum da sorunsuz bir şekilde yapılabilmiş olsa da yeni doğan riski mevcudiyetini koruyor. Normal evliliklerde yeni doğan kaybı riskinin % 10,76 olduğunu belirtebiliriz. Ancak akraba evliliği durumunda bu risk % 16,29'a kadar çıkabiliyor.
Toplumda yüzde 2 - 4 olan özürlü çocuk oranının, akraba evliliği yapanlarda yüzde 4 - 8' lere çıktığını belirtiyor.
Peygamberimiz de buna açıklık getirmiştir: 1. Anneler, kızlar, kızkardeşler, halalar, teyzeler, kız ve erkek kardeş kızları ile; ister öz, ister üvey, ister nesepten, ister sütten olsunlar, evlenmek ebediyyen haramdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri