Spordan Sonra Uyumak Spordan sonra bitkin hissediyor olsanız bile uyumak dürtüsüne karşı gelmelisiniz. Spordan sonra hemen uyursanız vücudunuza rahatlaması ve gevşemesi için izin vermemiş olursunuz. Yatmaya gitmeden önce bir buçuk iki saat beklemeniz gerekiyor.
Yürüyüşten sonra, kaslarınızı desteklemek için karbonhidrat ve protein almanız önemlidir. Egzersiz sonrasında kaslarınızın toparlanması ve azalan enerjinizin yerine gelmesi için yarım saat içinde bir ara öğün tüketebilirsiniz. Meyve ve süt veya yağlı tohumlar en iyi alternatiflerden.
Karbonhidrat ve protein bakımından zengin içecekleri tüketerek kas gelişimini destekleyebilirsiniz. Bununla birlikte kalori yakımını hızlandırabilir, spor sonrası yorgunluğu azaltabilirsiniz. Meyve suyu, protein tozu, su ya da süt; antrenmandan hemen sonra tüketmeniz gereken içeceklerdir.
Spordan hemen sonra tüketilen karbonhidratın yüksek glisemik indeksli olması glikojen depolarını daha hızlı doldurur. Bu sebeple spor sonrası pirinç, makarna, olgun muz, fırın patates, meyve suyu ve diğer glisemik indeksi yüksek besinler tercih edilebilir.
İlgili 38 soru bulundu
Sabah aç karnına yapılan yürüyüşler vücuttaki pek çok organın daha düzgün çalışmasını sağlıyor. Özellikle kalbe kan pompalanması için mutlaka sabah yürüyüşüne çıkmak gerekiyor. Vücut kitle endeksi ve trigliserid oranı yüksek olanlar sabahın erken saatlerinde yürümeyi tercih ediyor.
Yürüyüş yaparak kilo vermek isteyen kişilerin düzenli olarak yürüyüş yapmaları gerekmektedir. Yemeklerden sonra yapılan yürüyüşün alınan kalorileri yakma gibi bir etkisi bulunmaktadır. Ancak aç karna yapılan yürüyüşün ise kilo verdirici bir özelliğe sahip olduğunu söylemek mümkündür.
Spordan Sonra Uyumak
Spordan sonra bitkin hissediyor olsanız bile uyumak dürtüsüne karşı gelmelisiniz. Spordan sonra hemen uyursanız vücudunuza rahatlaması ve gevşemesi için izin vermemiş olursunuz. Yatmaya gitmeden önce bir buçuk iki saat beklemeniz gerekiyor.
Fitness sporuna yeni başlıyorsanız, haftada 3 gün spor yapmanız yeterlidir. Bu süre vücudunuzun spora alışmasını hızlandırabilir. Daha sık spor yapmak, sakatlık riski oluşturabilir. Eğer ideal kilonuzdaysanız ve vücudunuz adaptasyon sürecini atlattıysa spor programınızın sıklığını artırabilirsiniz.
Spor yapmak için en uygun saat genellikle öğleden önceki ve hemen sonraki saatler arasındadır. İnsan metabolizması ışıkla harekete geçtiği için, sabah güneşin doğduğu saatlerde metabolizmanın hızı artar ve en yüksek performansı öğleden önceki veya sonraki saatlerde gösterir.
Bu da yorgunluğa ve uyku haline sebebiyet verir. Çözümü yok. Spor yaparken kas hücrelerin oksijensiz solunum yapar ve laktik asit birikimi meydana gelir. Bu da yorgunluğa ve uyku haline sebebiyet verir.
Yoğun bir spordan sonra kas depolarımız boşalır ve kaslarımız erimeye başlar. Bu nedenle 1-2 saat sonra yemek yerine spordan hemen sonra yenilmesi gerekir. Spor sonrasında vücut protein ve karbonhidrata ihtiyaç duyar. Ayrıca beslenmede çeşitlilik de kas kitlesini arttırmada yardımcı olabilir.
Yürüyüş yapmak kan basıncını düşürür; bu da kalp hastalıkları, felç geçirme gibi riskleri belirgin şekilde azaltmak demektir. Ayrıca düzenli yürüyüş yapmak bağışıklık sistemi sağlığını destekleyici bir davranıştır. Bu nedenle hastalıklardan daha iyi korunmak için siz de her gün düzenli yürüyüş yapmayı deneyebilirsiniz.
Yürüyüş akciğerdeki oksijen dolaşımını artırır ve akciğerlerin ve solunum yollarının daha iyi çalışmasını sağlar. Kan şekerini düzenlemede yürüyüşün koşudan daha çok faydalı olduğu görülmüştür. Düzenli yürüyüş sindirim sistemini düzeltir. Kabızlığa iyi gelir ve sindirim sistemi hastalıklarının sıklığını azaltır.
Sabahları yürüyüş yapmak enerji verir, zihni canlandırır ve günün geri kalanında daha aktif olmanızı sağlar. Ek olarak sabah havası genellikle daha serindir ve hava kirliliği daha az olabilir. D vitamini sentezini artırır ve kemik sağlığı için önemli olan bu vitaminin alımını destekler.
Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur. Sabah kahvaltı öncesi yapılan kardiyo egzersizi veya hiit antrenmanı yağ yakımını hızlandıracaktır.
Yeni başlıyorsanız, muhtemelen haftada bir günlük programla bile hemen sonuç görebilirsiniz. Ancak, düzenli spor yapıyorsanız ve haftada birden fazla egzersiz gününe alışkınsanız, ilerleme kaydetmek için programınızı yoğunlaştırmanız ve haftada dört ila beş gün çalışmanız gerekebilir.
Konunun uzmanları, haftada en az 4 gün 45 dakika spor yapmanın zayıflamak için yeterli olacağını yönünde görüş bildirir. Kilo vermek için öncelikle yapılması gereken vücuttaki fazla yağları yakmaktır. Yağların yakılabilmesi için en az 10-15 dakika spor yapılması gerekir.
Esneme hareketleri yaptıktan sonra uzanıp 15 dakika dinlenmek, hem kilo vermek hem de sağlık açısından faydalıdır. Dinlenme sırasında vücudunuz kalori yakmaya, kaslar çalışmaya devam eder. Eğer akşam spor yapmışsanız, spordan sonra uyumak yağ yakmaya yardımcı olacaktır.
Sağlıklı bireylere 7-9 saat uyumaları önerilirken sporcular için önerilen süre biraz daha uzun tutulmuştur (Golem, Martin-Biggers, Koenings, Davis ve Byrd-Bredbenner, 2014). Scott (2002) günlük 4-6 saat antrenman yapan elit sporcuların her gün 10-12 saat arasında uykuya gereksinimleri olduğunu bildirmiştir.
Her sporcu her gece 7-9 saat mutlaka uyumalı. Üst düzey sporcular ise her gece en az 9 saat uyumalı ve buna antrenmanları, beslenme düzenleri kadar önem vermeli.
Sabah erken saatte yürüyüş yapmanın etkisiyle akşam yürüyüşlerinin etkisi farklı... Akşam yürüyüşlerinde kaslar açılmış ve gevşemiş olacağı için daha az sakatlanma yaşanır. Yaşlı bireylerin akşam yürüyüşleri yapması daha güvenlidir. Buna karşın sabah yürüyüşleri gün içindeki konsantrasyonu artırır ve enerji verir.
Düzenli olarak yapılan haftada 3 günlük orta tempolu bir yürüyüş programı ile ayda 350 gram yağ yakılabilir. Vücut karbonhidrat ve proteine oranla daha yüksek oranda yağ depolar.
Spor yapmaya başladığınızda vücut yağ yakımı yapar. Düzenli spor yapıyor ve yediklerinize dikkat ediyorsanız 2-4 hafta içinde sporla kilo vermeye başlarsınız. Ayda vermeniz gereken kilo miktarı mevcut kütlenize göre değişir. Eğer vücut kitle indeksiniz 30'dan fazla ise, ayda 5-7 kilo vermeniz mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri