Kavun (Cucumis melo), kabakgillerden sürüngen gövdeli bitki türü ve bu bitkinin iri meyvesidir. Olgunlaşmamış hali de meyve olarak tüketilir ve bu haldeki meyvesine kelek denir.
Kavundan Hallice Turşuluk Kelek
Halk arasında farklı anlamlarda kullanılsa da kelek olgunlaşmamış kavun anlamına gelen ve tadı salatalık ile kavun arasında olan bir meyvedir.
Kavunun küçüğü olan kelek turşumuz kütür kütür limonlu nefis tadıyla satışta @ozcantursu #kavun #kelek #tursu #kadikoy #ozcantursu #limon…
Çekirdekleri son yıllarda tıbbi olarak kullanılmaktadır. Meyvenin olgunlaşmamış halinin ismine kelek adı verilir. Tadı salatalığa benzediği için aynı salatalık gibi de tüketilebilmekte ve özellikle turşusu yapılmaktadır. Kavunun içeriğinde neler vardır?
Dilimize Farsçadan geçmiş olan kelek sözcüğü, 16. yüzyıldan beri kullanılmaktadır. Orijinal dilinde ''kalek'' şeklinde yazılan bu kelimenin sözlük anlamı hamdır. Genellikle kavun ve karpuz için kelek sözcüğü, argoda yaşının gerektirdiği gibi davranmayan, toy ve çocuksu anlamına gelir.
İlgili 44 soru bulundu
Kelek karpuz nasıl anlaşılır? - YouTube. Türkiye'nin en önemli karpuz üretim merkezlerinden Adana'da hasat devam ederken, çiftçiler kelek karpuza karşı uyardı. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, karpuzun koyu renkten açık renge dönüşmüş olması ve sapının kuruyup, sararmış olması gerektiğini belirtti.
Ancak yaz mevsiminde karpuz keyfinin tadını kaçıracak tek bir şey var: Kelek karpuzlar! Yeterli olgunluğa erişmemiş ve lezzetinde illa ki bir şeyler eksik olan bu tip karpuzlarla karşılaşmamak için bu yıl önlemler tarım arazisinden başlıyor. Ham meyveye geçit yok!
Bilimsel adı Ecballium elaterium L. olarak bilinen (Şekil 1) ve halk arasında cırtatan, acı dülek, eşek hıyarı, şeytan keleği, yabani kavun olarak da bilinen acı kavun, Cucurbitaceae ailesine mensup bir bitki türüdür [20]. Akdeniz coğrafyası ile Anadolu'da yaygın olarak yetişen bir bitkidir [21, 22].
Kavun, sıcak iklimlerde yetişen bir meyvedir ve genellikle yaz aylarında yetişir. Ülkemizde kavun genellikle Haziran ve Eylül ayları arasında hasat edilir. Kavunun yetiştiği bölgelere ve iklim şartlarına göre hasat zamanı değişebilir. Ancak genel olarak kavun, sıcak ve güneşli yaz aylarında yetişir.
NİĞDE'DE ÜRETİLEN "KANTALUP KAVUNU" 5 ÜLKEYE İHRAÇ EDİLİYOR
Hollanda, İngiltere, Malezya, Singapur ve üst düzey tüketim alanı olan, gelir seviyesi yüksek ülkelere de ihracat yapılıyor. Bizim alışık olmadığımız ama yurt dışında pazar payı yüksek olan bir ürün.
Ülkemizde kavun en çok Ege Bölgesi'nde yetişir. Manisa ve Kırkağaç bölgesinde yetişen Kırkağaç kavunu dünyanın dört bir yanına ihraç edilmektedir. Manisa dışında; Ankara, Diyarbakır, Konya ve Balıkesir illerinde de kavun yetişir.
Şamama kelimesi aslında küçük, güzel kokulu kavunları ifade eder. Bitki dünyasında buna küçük kavun denir.
Vitamin ve minerallerce zengin içeriği ile sağlıklı yaşama katkı sağlar. Kavun bol miktarda A, B, C, E, D ve K vitaminlerini içerir. Ayrıca sodyum, potasyum, magnezyum, demir, bakır ve alfa-beta karotenleri açısından da yüksek bir içeriğe sahiptir.
Kavunun karpuza göre üstünlüğü ise; Niasin ve folik asit içermesidir. Niasin karbonhidrat, yağ ve protein metabolizma önemli görevleri olan, enerji sistemimizi ayakta tutan sağlığımızın koruyucusu bir vitamindir. Folik asit ise hücre yenilenmesinde görevlidir, metabolizmamızı korur ve genç tutar.
Bitkiler nemli olmalıdır, ancak aşırı sulama yapılmamalıdır. Aşırı nem, çimlenmede sorunlara neden olabilir. Ek olarak, meyvenin olgunlaşma sırasında yüksek miktarda su vermek büyük olasılıkla sulu, tatsız meyveye neden olacaktır. Yaprakları ıslatmak hastalıklara neden olabilir, bu nedenle yapraklar sulanmamalıdır.
Kavun, sıcak ve ılık bir iklim bitkisidir. Uzun yetişme süresi boyunca güneşli, sıcak ve kuru bir hava ile yeterli toprak nemi ister. Bu nedenle diğer yazlık sebzelerde olduğu gibi ilkbaharda soğuk tehlikesi kalktıktan sonra toprak ısısının 15°C'nin üzerine çıktığı zaman tohum ekimi yapılmalıdır.
Sıcaklık ve diğer şartlar uygun olduğu takdirde, çeşidin erkenciliğine bağlı olarak tohum ekiminden itibaren 82-120 günde hasada gelmektedir. Toprak istekleri: Kavun derin, geçirgen, humus ve besin maddelerince zengin, kumlu-tınlı veya tınlı- kumlu toprakları sever.
Kavun meyveleri gerçek iriliklerine geldikten sonra olgunlaşmaya başlarlar. Olgun meyvelerin saplarının dala bağlandığı yerde bulunan iki küçük kulakçık kurur. Olgun kavunlar ağırlaşır. Dip kısmında hafif bir yumuşama ve koku başlar.
Türkiye'de kavunun; kalite, lezzet ve nefaset açısından en önemli üretim merkezi İlçemizdir. Kırkağaç Kavunu'nun Kırkağaç-589 ve Kırkağaç-637 adları ile tescil edilmiş 2 farklı çeşidi mevcuttur.
Kavunların kökeni bilinmemektedir. Araştırmalar, Antik Dünya'nın kervan yollarında ticareti yapılan mallar arasında tohumların ve [anaçların] olduğunu ortaya çıkardı. Bazı botanikçiler, kavunların Levant ve Mısır'a özgü olduğunu düşünürken, diğerleri kökenlerini İran, Hindistan veya Orta Asya'ya yerleştirir.
Ülkemizde kavun en çok Adana ilinde yetiştirilmektedir. Adana'daki kavun üretim miktarın yaklaşık 250 bin tondur. Ardından gelen iller; Denizli, Konya, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Manisa, Balıkesir, ve Çankırı'dır. En az üretim miktarına sahip il Bursa'dır.
Tatsız veya kelek çıkan karpuzun içini kullanmayıp yeşil kısımlarını kesmek suretiyle beyaz kabuğundan karpuz reçeli yapabilirsiniz. Bunun dışında karpuzunuz çok açık pembe ve şekersiz, susuz çıktıysa limon ve şeker ile tatlandırarak karpuzlu limonata yapabilirsiniz.
Bu, mayanın gelişebileceği ve midede gaz birikmesine neden olan karbondioksit ve alkol üretimiyle sonuçlanabileceği bir ortam yaratır. Özellikle karpuz, kavun, hıyar, portakal ve çilek gibi su içeriği yüksek olan meyveleri yedikten sonra su tüketmek sindirim sisteminin Ph seviyesini (asitlik veya alkalinite) bozar.
Renksiz ve tatsız çıkan 'kelek' karpuzun fişiyle iade edebileceği belirtildi. Yetişmemiş karpuzun 'ayıplı ürün' kategorisinde olduğunu belirten Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, kelek karpuzu iade almayan, yenisini vermeyen veya ücret iadesine yanaşmayan satıcıların şikayet edilebileceğini söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri