Yüz körlüğü olarak da bilinen prosopagnozi, nörolojik bir rahatsızlık olup insanların yüzlerini tanıyamamak ve yüzleri birbirinden ayırt edememek anlamlarına geliyor.
Prosopagnozi, yüz tanıma bozukluğu olarak da bilinen bir nörolojik durumdur. Prosopagnozi, kişinin yüzleri tanımak ve ayırt etmek için gerekli olan yeteneği ciddi şekilde etkileyen bir rahatsızlıktır. Bu durum, genellikle doğuştan gelir, ancak bazen beyin hasarı sonucu da ortaya çıkabilir.
İki tür yüz körlüğü var. Sonradan olan yüz körlüğü, beynin yüz tanımayı kontrol eden kısımlarının bir yaralanma yüzünden hasar görmesiyle ortaya çıkıyor. Gelişimsel yüz körlüğü ise beynin farklı bölgeleri arasındaki iletişimin bozulması nedeniyle doğumdan itibaren görülüyor.
Eski Yunanca “Prosopon” yüz, “agnosia” ise körlük, kayıtsızlık, tanıyamama anlamına geliyor. Bu iki sözcüğün birleşimi olan “Prosopagnosia” klinik bir duruma verilen isim. Yani insan yüzlerini tanıyamama, insan yüzlerini birbirlerinden ayıramama hali, yani bir çeşit “yüz körlüğü”.
Prosopagnozinin belirli bir tedavisi yoktur. Prosopagnostikler genellikle "parça parça" veya "özelliklere göre" tanıma stratejilerini kullanmayı öğrenirler. Bu, giyim, yürüyüş, saç rengi, vücut şekli, hal ve tavır ve ses gibi ikincil ipuçlarını içerir.
İlgili 35 soru bulundu
Beynimizdeki şakak lobunun (temporal lop) ve yan lobun (parietal lop) kesiştiği yerde yüz algılamadan sorumlu, “fuziform yüz alanı” olarak adlandırılan bir bölge bulunuyor. Bazı araştırmalar, bu bölgenin insan yüzlerine dikkat ettiğimizde nesnelere dikkat ettiğimiz duruma göre daha aktif olduğunu gösteriyor.
Tüm körlüklerin %80'ı medikal veya cerrahi olarak tedavi edilebilir düzeydedir.
Prosopagnozi (Yunanca "yüz" anlamına gelen prósōpon ve "bilememezlik" anlamına gelen agnōsíadan) veya yüz körlüğü, insanın kendi yüzü dahil olmak üzere çevresindeki insanların yüzlerini ayırt etmekte zorlandığı yüz algısıyla ilgili bir bilişsel bozukluktur.
Brad Pitt "Yüz Körlüğü" hastalığına yakalandığını duyurdu! Uzm.
Kişinin fiziksel yüz yapısını önceden belleğine kaydeden yüz tanıma cihazı, kameranın önüne gelen kişinin yüzünü anında kopyalayarak veri tabanındaki bilgiler ile karşılaştırır. Yapılan karşılaştırma sonrasında bilgiler uyuşuyor ise kişinin geçişine izin verilir. Uyuşmayan durumlarda ise geçişe asla izin verilmez.
Afantazya (aphantasia), dış dünyada görülen görüntüleri zihinde tekrardan canlandıramama durumudur. Toplumun %2 ile %5'i arasında yaşam boyu bu bozukluktan muzdarip olduğu tahmin edilmektedir. Aile bireyleri arasında afantazyanın görülme sıklığı artmaktadır.
Genetik, akraba evlilikleri, anne adayının hamilelik sırasında geçirdiği hastalıklar, prematüre doğum sonucu temel göz dokularının oluşmaması, optik sinir ve retinanın gelişim bozuklukları ve hastalıkları, doğuştan körlük nedenidir. Körlük, kişiyi, ailesini ve toplumu etkileyen önemli bir engeldir.
Yüz tanıma, bir kişinin yüzünü kullanarak kimliğini tanımlamanın veya doğrulamanın bir yoludur. Yüz tanıma sistemleri, kişileri fotoğraflarda, videolarda ya da gerçek zamanlı olarak tanımlamak için kullanılabilir. Yüz tanıma, biyometrik güvenliğin bir kategorisidir.
Brad Pitt harika kokuyor. Daha önce hiç koklamadığım bir şey gibi. Sonunda hangi parfümü kullandığını sorarız ve bize şöyle söyler: 'Parfüm kullanmıyorum, sanırım bu benim kokum.
Resmi olarak yüz körlüğü teşhisi konmamış olan Pitt'e göre, İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (NHS) yüz körlüğünü 'insanların yüzlerini tanıyamama' durumu olarak tanımlıyor.
Muhafazakâr bir ailede büyüyen ve Güneyli Baptist olarak yetişen Brad Pitt, agnostisizm ile ateizm arasında gidip geldiğini belirtmiştir.
Çoklu bozuklukları olan anosognozili kişiler bu bozukluklarının birkaçının farkında olabilirler fakat geri kalan bozuklukları algılayamamaktadırlar. Görsel şekilleri ayırt etmekte zorlanırlar ve bu yüzden tanıma, taklit etme ve farklı görsel uyartıları ayırt etmekte sıkıntı yaşarlar.
Tavuk karası (gece körlüğü) nedir? Işığı algılamaya yarayan retina içerisinde bulunan doku hücrelerinin hasar görmesi sonrası tavuk karası hastalığı oluşmaktadır. Genetik bozukluk ebeveynlerden aktarılmış ve olguların yarısından fazlası kalıtsaldır.
Tavuk karası herhangi bir medikal veya cerrahi uygulama ile tedavi edilebilen bir hastalık değildir. Bu hastalığa sahip olan bireylere, A vitamini desteği ve PRP tedavisi gibi uygulamalar yapılabilir. Bu uygulamaların, gece körlüğünün ilerlemesini yavaşlattığı düşünülmektedir.
Tavuk Karası (Retinitis Pigmentosa) Anneden Çocuğa Geçer Mi? Tavuk karası hastalığı genetik bir hastalık olduğu için anneden veya babadan çocuğa geçebilir. Ayrıca bu hastalık aynı aile içinde birkaç nesil atladıktan sonra da görülebilir.
Sadece sol lobu gelişmiş olan ve bu lobu iyi kullanan insanların üretken düşünebilmeleri için sağ beyni geliştirmeleri gerekir; çünkü insanın mucitlik ve üretkenlik kısmını sağ beyin sağlar. Sağ ve sol beyin birbirini tamamlayan fonksiyonlara sahiptir.
Amigdala: Talamus gibi amigdala da beynin iki tarafında da bulunan bir yapıdır. Duygu ve içgüdülerimizi bunlara bağlı olarak da tepkilerimizi yöneten merkez amigdaladır. Korku, öfke, şiddet gibi ani gelişen duyguların yönetim merkezi olan amigdala aynı zamanda hayatta kalma dürtülerinin de temel merkezidir.
Neokorteks: Düşüncenin merkezidir. Görme, işitme, konuşma, yaratma, düşünme gibi üst düzey zihinsel işlevleri yönetir. Duyular aracılığı ile algıladıklarımızı bir araya getirip anlam ürettiğimiz merkezdir. Neokortekste duyuların saklandığı ayrı bölümler yani loplar vardır.
En tehlikeli göz hastalıklarından Glokom
Göz tansiyonu hastalığı belirti vermeksizin uzun yıllar ilerleyip kalıcı körlükle sonuçlanabilmektedir. Bunun önüne geçmeni tek yolu düzenli göz kontrolleri yapılması ve bu kontrollerde göz tansiyonu ölçülmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri