Bilgili, hem dondurmanın hazırlanış şeklinin hem de çocuğun boğaz yapısının enfeksiyon gelişmesinde etkili olduğunu belirtiyor: “Özellikle hijyenik olmayan dondurma tüketilirken, ağızda erimeye başlar ve içindeki mikroorganizmalar önce boğaza (bademciğe) yerleşir ve bu bölgede enfeksiyonlara neden olur.
Özellikle yaz aylarında dondurma başta olmak üzere, soğuk yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi boğaz arka duvarında ve bademciklerde hassasiyete bağlı ağrıya neden olabilir, fakat bu tip boğaz ağrıları geçicidir.
Ancak bazı araştırmalar dondurma ve diğer süt ürünlerinin boğaz mukozasında mukus artırıp, öksürük ve gıcıklanma oluşturduğunu, bunun sebep olduğu zorlanmanın da boğazı tahriş ederek kanama riskini arttırdığına dikkat çekmektedir. Bu nedenle dondurma yerine buz emilmesi veya donmuş şerbet tüketilmesini önerilmektedir.
Dondurma yerken boğazınızda aşırı soğukluk, bununla beraber ağrı hissediyorsanız fazla miktarda ve hızlı yiyorsunuz demektir. Yavaşlayın ve miktarı azaltın. Ağız ve boğaz bölgesinin dondurma kalıntılarından temizlenmesi için ılık su içilebilir.
Bunun da sebebi, soğuk etkisi ile boğazınızdaki kılcal damarlar büzüşür ve o bölgeye bağışıklık hücreleri (lenfositler) ve maddeleri(antikorlar) gelemez, mikrop lehine bir durum oluşur. Hasta iken, boğazınızı sıcak tutun.
İlgili 17 soru bulundu
Dondurma yağ içeriğine sahip olduğundan fazla tüketilmesi kandaki kolestrolün yükselmesine neden olur. Kan basıncının yükselmesine neden olabilir. Yüksek miktarda şeker içerdiğinden kan şekerinin yükselmesine, hormon dengesinin bozulmasına ve kilo almaya sebep olabilir.
Boğazınızın hassasiyetini korumak için dondurma yedikten sonra üzerine 1 fincan ılık sıcağımsı su veya 1 fincan nane çayı içmek uygun olur. Dondurmayı yedikten sonra diş sağlığınızı korumak için ağzınızı ılık su ile çalkalamak faydalıdır.”
Dondurmanın kışın yenmesinin hastalığa neden olacağı veya soğuk havada kaldığımızda, üşüdüğümüzde hasta olacağımız düşüncesi yanlıştır. Enfeksiyonlara neden olan bakteri, virüs, mantar gibi enfeksiyon etkenleridir. Dondurmanın boğaz enfeksiyonlarına yol açtığına dair bilimsel bir kanıt yoktur.
Serinletici tadı ile yaz aylarının vazgeçilmezi olan dondurmanın bozuk olması gıda zehirlenmesi gibi rahatsızlıklara yol açabiliyor. Çünkü her süt ürünü gibi sütten imal edilen dondurma da doğru koşullarda saklanmazsa bozulabilir. Süt içeriğinin bozulması ise mikrop üremesine ve buna bağlı rahatsızlıklara neden olur.
Havaları soğuk seyrettiği kış mevsiminde pek çok kişinin etkilendiği bir sorun olan özellikle tek taraflı bademcik şişmesi, çocukların yanı sıra yetişkinlerde de sıklıkla görülebilen bir problem.
Tuzlu su ile gargara yapmak: Ilık tuzlu su ile gargara yapmak hem boğaz ağrısına hem de boğaz şişliğine iyi gelir. Tuz boğazdaki mukusu çeker. Tuzlu su gargarasını günde bir kaç kez tekrarlamak önerilir. Pastil emmek: Pastiller reçetesiz satılır.
Şekere dikkat! Tercih dondurmadan yana bile olsa içerisindeki şekere dikkat etmek çok önemli. Bu kapsamda dondurmanın haftada 2 gün ile ve miktarının da 2-3 top arasında sınırlı tutulması, sossuz hatta külahsız tüketilmesi önemli.
Sütten elde edilen bir tatlı çeşidi olan dondurmada protein kalitesi oldukça yüksek. Ayrıca A vitamini, B vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve potasyum gibi kaynakları da içerir. Bu nedenle dondurma kasların düzenli şekilde kasılıp çalışmasına destek verir ve böylece doku kaybına engel olur.
Soğutma çoğu mikrobu öldürmez, ama onları uyku haline sokar. Böylece dondurulmuş besinler eğer donmuş durumda kalırlarsa bozulmazlar. Donmuş besinleri özellikle etleri ve balıkları çözdürdüğünüzde taze halleriyle aynı pişme derecesine kadar pişirmelisiniz.
Çok soğuk, hızlı ve aç karnına yenin dondurmanın başta boğaz iltihabına, yemek borusu hareketi düzensizliğine, yutma bozukluklarına, alerjiye ve mide rahatsızlıklarına yol açtığını vurgulayan Opr. Dr. İzmirli, şu tavsiyelerde bulundu: "Dondurma, tok karnına tüketilmeli.
KBB Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mert Bilgili, “Aşırı soğuk gıdalar, boğaz ve bademcik bölgesindeki damarlarda geçici bir büzüşmeye yol açarak direnci düşürür ve enfeksiyona uygun bir ortam hazırlar” diyor. Hijyenik koşullarda üretilmeyen dondurmanın boğaz sağlığını olumsuz etkileyebildiğini söyleyen Dr.
- Dondurmayı yedikten sonra üzerine soğuk su içmeyin. - Boğazınızın hassasiyetini korumak için dondurma yedikten sonra üzerine 1 fincan ılık sıcağımsı su veya 1 fincan nane çayı içmek uygun olur. - Dondurmayı yedikten sonra diş sağlığınızı korumak için ağzınızı ılık su ile çalkalamak faydalıdır.
1 adet herhangi bir Magnum dondurma türünü yiyen bir kişi ortalama 250 kaloridir. 250 kalori ise hem diyette hem de rutin beslenmede oldukça yüksek bir rakamdır. Sadece 1 adet dondurma için 250 kalori alımı, kilonun artmasına neden olabilir.
Genelde dondurma tüketiminin haftada 1-2 defa olması önerilir. Tüketilen dondurmanın kaliteli olması da önemli bir detaydır.
Üst solunum yolundaki enfeksiyonlar tam iyileşene kadar dondurma gibi soğuk gıdalara izin verilmemelidir. Dondurma, astım, alerjik rinit, farenjit, tekrarlayan kulak iltihabı, öksürük, geniz akıntısı, boğazında gıcıklanma–takılma hissi gibi kronik problemi olan çocuklarda ateş ve boğaz enfeksiyonlarına yol açabilir.
Şimdi hepiniz 'gündüz yiyin aman geç yemeyin, içerisindeki şeker nedeniyle göbek ve kalça olarak geri dönmesin' diye düşündünüz bile. Çok yanılıyorsunuz. Dondurma yemek istiyorsanız sakın gündüz yemeyin. Dondurmanın içindeki şekerin zararlı olmaması için, yenme zamanı gece saat 22.00'den sonradır.
Klasik bir örnek, süt ürünlerinde bulunan ana şeker olan laktozdur. Bu nedenle, büyük miktarlarda laktoz içeren süt, yoğurt, ayran, krema, tereyağı ve dondurma tüketmek, kramp ve ishal ile birlikte artan gaz üretimine yol açabilir.
Dondurmanın yaz kış tüketilmesinde bir sakınca yoktur. Dondurma her gün yenebilir. Ancak dondurma kalori içeriği yüksek bir besin olduğu için fazla tüketilmesi şişmanlığa neden olabilir. Fazla dondurma yiyen çocuklar diğer besinlere karşı isteksizlik gösterebilirler.
“Zararlı mikroorganizmalar nedeniyle ishal, ateş kusma, halsizlik belirtileri görülebilir” Dondurmayı kaşık ile alırken, donmuş olmasına dikkat edilmeli. Tattığınızda kristalimsi, kumsu tat gelmesi dondurmanın eriyip yeniden donduğunun en büyük kanıtıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri