Kendinizi hep aynalarda gördünüz, ama kim olduğunuzu, nasıl bir insan olduğunuzu düşündünüz mü? Yüz okuma yani Fizyognomi veya eski dilde İlm-i Sima, insanın iç alemi ile dış görünümü arasındaki ilişkiyi inceler.
Fizyonomi, bir kişinin karakterini veya kişiliğini dış görünüşünden, özellikle de yüzünden değerlendirme uygulamasıdır. Genellikle yüz okuma olarak bilinir. Özellikle insan yüzünde görünen özellikleri tanımlayıp soyut kavramları açıklamak olarak da özetlenebilir.
Bibliyofil Yunanca kitapsever demektir. Ali Püsküllüoğlu'nun Türkçe Sözlük'ünde bibliyofil için kitap dostu, kitaplara düşkün kimse denmiştir.
Doğu kültüründe 'ilm-i sima' diye bilinen, bugün 'fizyonomi' olarak adlandırılan yüz okuma sanatı günümüzde iş dünyasında, emniyet kuvvetlerinde, istihbaratta, psikolojide ve iletişim alanında kişileri tanıma ve karakterleri analiz etme işinde kullanılıyor.
Buradaki “şâkile” kelimesinin mânâsı şöyledir: Eşyanın şeklinden ve taşıdığı izlerden onun mahiyetini ve neye yaradığını, nereye varacağını bilme ilmi… Diğer bir mânâsı da bir kimsenin yaradılışının temel hususiyetidir.
İlgili 18 soru bulundu
Ledün ilmi Allah'ın dilediği kullarına verdiği, olayların arkasındaki sırları ve gayb bilgilerini bilme yetisi olarak tabir edilebilir. Kehf Suresi 65. ayette Hz. Hızır'a Allah katından rahmet olarak ledün ilmi verildiğinden bahsedilir.
Yüz okuma sistemi fotoğraflardan, videolardan ya da gerçek zamanlı görüntülerden elde edilen bilgiler ışığında kişilerin yüz bilgilerinin tanımlanmasını ya da doğrulanmasını sağlar. Yüz tanıma sistemi biyometrinin bir alt dalı olarak karşımıza çıkmaktadır.
İridoloji, gözün iris tabakasını inceleyerek sağlık durumumuz hakkında bilgi verir. Kalıtsal olarak getirdiğimiz güçlü ve zayıf yönlerimizi değerlendiren ve belirtiler ortaya çıkmadan tedbir almamızı sağlayan güçlü ve güvenilir bir metot, bir sağlık analizi bilimidir.
Türk kültüründe ilm-i firaset karşılığında firasetnamelere göre daha dar bir alanı ifade eden “ilm-i kıyafet”ler bulunmaktadır. Anlamı, “bir kimsenin ardınca gitmek” olan kıyafe(t) sözcüğünün Türkçedeki karşılığı “elbise, şekil, heyet, suret, kılık”tır. Bu bilimle uğraşanlara “kayif” veya “kıyafetşinas” denilmiştir.
şiroloji, el cografyasindan karakter tahlilidir. louis stanke'nin les lignes de la main ve victor segno'nun a correspondence cours of ınstruction in chirology adlı ders notları konuyla ilgilenenler tarafından incelenebilir.
Bibliyofili (kitapsever) veya bibliyofilizm en basit tanımıyla kitap sevgisidir. Klasik tanımıyla kitapsever ya da kitap kurdu, kitapları seven, okumayı takdir eden, sıklıkla okuyan ve/veya kitap toplayan kişidir.
Bibliyofil, sıklıkla anlamı merak edilen kelimelerden biridir. Özellikle kullanım anlamının geniş olması nedeniyle araştırılan kelimeler arasındadır.
Cevap: çok gezen, çok yer gören çok şey öğrenir çok yaşayan, çok okuyan onun bildiklerini bilemez.
İnsanlara ait fizyoloji, insan bedeni ve yüzüne ait özellikleri ve bunların insan karakteri ve kişiliğiyle ilgili çalışmalardır. Fizyonomi, tarih boyunca farklı toplumların hayatında büyük etkilere sahip olmuştur.
Kıyâfetnâme ya da ilm-i kıyâfet alanında yazılan en meşhur manzum eser, Erzurumlu İbrahim Hakkı'nın Mârifet-nâmesi'nde bulunan mensur bölüm ve manzum olarak yazılan Kıyâfetnâme'sidir.
Kaş odur kim siyâh u ince ola / Siyah ve ince kaşlı olanın Nâzı vü şîvesi yirince ola / Nazı ve şivesi de yerinde odur Her ki kaşınun ince olsa ucı / Kaşının ucu ince olanın Eksik olmaya fitnesi ve güci / İşi gücü fitne çıkarmaktır (A) Kaşta çok olan kılı /Kaşının kılları çok olanın Mükesser olur gussalı / Üzüntüleri ...
Sözlükte kıyâfe, “iz sürme; doğan çocuğun fizyonomisine bakarak nesebini tesbit etme” anlamlarına gelmektedir.
Erkeğe yiğitlik, cesaret ve erdem özellikleri atfedilirken; kadınlar için bu değerler yerine anlayış, sabır, olgunluk, sevimlilik, temizlik ve güzellik değerleri ön plandadır (Akar, 2006: 81).
Kıyafetname, İnsanların fiziksel görünümlerni esas olarak açıklamaya çalışan eserlerdir. Bu türün kıyafet bilimiyle uğraşanlarına "kayif" ya da "kıyafet şinas" adı verilir. Divan edebiyatında kıyafetnamenin ilk örneği "Hamdullah Hamdi"nin ünlü "kıyafetname" adlı eseridir.
Sklera, göz küresinin neredeyse bütün yüzeyini kaplayan kuvvetli bir doku tabakasıdır. Gözün yüzeyi ve göz kapaklarının iç yüzeyi konjunktiva adı verilen saydam bir zarla kaplıdır. Gözyaşı bezi, orbitada kaş bölgesinin dış ucunun altında (burundan uzakta) yer alır. Bu bez, göze kayganlık veren gözyaşını üretir.
Görünüşler, manzaralar: Sonra birçok menâzır-ı hoşter / Hilkatin subh-ı pür-füsûnunda / Hâke revnak veren güzellikler (Tevfik Fikret). 2. Perspektif. Menâzırî (ﻣﻨﺎﻇﺮﻯ) sıf.
Konjonktiva, sklera da denilen gözün beyaz ve şeffaf bölümünü ve göz kapaklarının içini kapsayan tabakadır. İçinde çok ince damarlar bulunan bu zar katmanı, gözün nemli kalmasını sağlayan maddeleri üretmekle görevlidir.
Bilgisayar görüşünün imkan sağladığı yüz tanıma, bir veya daha fazla kişinin yüzünü içeren bir görüntüdeki yüzleri tek tek algılayarak tanımlayabilir.
Öncelikle doğru okuma ve hızlı okuma nasıl olur ona bakalım:
Kelimeleri hızlı bir şekilde anlamlandırabilme. Sözün ezgisine dikkat ederek okuyabilme. Yazım ve noktalama işaretlerine dikkat ederek okuyabilme. Vurgu ve tonlamalara dikkat ederek okuyabilme.
Biyometrik yüz tanıma sistemi aynı zamanda yüz tanıma ve algılama sistemi olarak da adlandırılır. Bu sistemin amacı, bir binaya veya işletmeye giriş yapan kişilerin yüzlerini algılamak ve tanımaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri