Yüz yanma hissi, kaşıntılı cilt durumu olan egzamadan kaynaklanabilir. Egzamaya bağlı olarak, aşırı yüz kaşınması cildin yarılıp yırtılmasına neden olarak yanma hissiyle sonuçlanabilir. Gül hastalığı: Gül hastalığı genelde yüzü etkileyen progresif, vasküler bir bozukluktur.
Stres, baharatlı gıdalar, güneş ve rüzgar hastalığı tetikleyebilir. 30 ve 50 yaşları arasında açık tenli kadınlar en duyarlı olanlardır. Baharatlı Gıdalar; Baharatlı gıdalar, özellikle biber veya Capsicum (biber) cinsinden elde edilen ürünleri tüketmek, yüz ve boyunda ani kızarıklığa neden olabilir.
Kırmızı yüzün nedeni çoğu zaman genetik ve yapısal olarak derideki damarlanmanın yoğun olmasından kaynaklanabilir. Bazense bu damarların geçirgenliğinin artması, damarlarda genişlemeye neden olan soğuk-sıcak ortamlarda bulunma, güneş, egzersiz, stres, alkol, baharatlı yiyeceklerin aşırı tüketilmesi olabilir.
Aloe vera jel ağrıyı ve kızarıklığa bağlı yanmayı azaltmada etkilidir. Yüz kızarıklığının azalması için aloe vera jeli günde iki kere nazikçe yüzünüze sürebilirsiniz. Eğer evinizde aloe vera bitkisi varsa kullanabilirsiniz. Bunun için önce aloe vera bitkisinin yaprağını alın.
Halk arasında gece yanığı olarak da bilinen ve şiddetli ağrılara yol açan zona; su çiçeği hastalığına neden olan “varisella zoster” adlı virüsün meydana getirdiği sinir iltihabıdır. Çocukluk döneminde bulaşıcı hastalıklardan biri olarak geçirilen su çiçeği ilerleyen yaşlarda zona olarak karşımıza çıkabilir.
İlgili 17 soru bulundu
B12 vitamini eksikliğinde de ayaklarda yanma olabilir.
Stres, sigara kullanımı, alkol, kafein, beyaz şeker, baharatlı yiyecekler, enerji içecekleri, ilaçlar vb de genç kadınlarda sıcak basmalarını tetikleyebilen diğer bazı sebeplerdir. Normal olarak sıcak basmaları hafifse hiçbir tedavi gerekmez ama sık sık oluyor ve günlük yaşamı aksatıyorsa doktora başvurulması şarttır.
Vücutta yanma hissi için nöroloji bölümüne gidilir.
Yüz derisindeki duyusal ağrı aktivasyonu yüzdeki yanma hislerine neden olabilir. Artan kan dolaşımıyla ilişkili sıcaklık bu ağrı liflerini tetikler. Kan damarlarından sızan iltihaplı maddeler de bu sinir uçlarını etkinleştirebilir.
Sedef hastalığı, seboreik egzama, alerjik dermatitler, kortizonlu krem kullanımı, güneş yanığı da kırmızı yüze neden olabiliyor. Sadece yüz bölgesinde görülen rozaseaya, seboreik dermatit, perioralegzema gibi cilt hastalıkları da eşlik edebiliyor. Bu durum hastalığın şiddetinin de artmasına neden oluyor.
Kırmızı yüz hastalık belirtisi mi? Birçok deri hastalığı yüzde kızarıklık yapabilir, egzema, sedef, lupus gibi. Özellikle akne rozase tanısı konmuş kişilerde yüz normal bireylere oranla daha kırmızıdır ve bu kalıcı olmaktadır. Karsinoid sendrom ya da polisitemi gibi sistemik hastalıklar da yüzde kızarıklık yapabilir.
Yüz kızarması aşırı aktif çalışan sempatik sinir sisteminin başka bir belirtisidir. Sempatik sinir sisteminin aşırı çalışması sosyal etkileşim veya stresin bir sonucu olarak yüzde yoğun kızarıklık patlamalarına neden olur.
Genellikle kızarıklık oluşumunun otonom sinir sisteminin aşırı çalışması sonucu görülmektedir. Ayrıca ellerde ve yüzde terleme ile beraber meydana çıkmaktadır. Yaşları 20 yaş altında olan kişilerde ise; hormonlara, sinirliliğe ve ankisiyete bozukluğuna bağlı olarak hafif yüz kızarıklığı görülebilmektedir.
Ateş basması, belli aralıklarla ani gelen bazen çok kısa sürede ortadan kalkan, bazen de uzun süre etkili olan, yaygın olarak yüzde kızarıklık gibi etkilere sebep olan bir durumdur. Ateş basması yüz dışında vücudun diğer alanlarında da etkili olabilir. Özellikle üst bölümlerde daha etkili olur.
Sıcak basması, genellikle yüz, boyun ve göğüste en yoğun olan vücudun üst kısmında ani bir sıcaklık hissidir. Cildiniz kızarıyormuş gibi kızarabilir. Sıcak basması da terlemeye neden olabilir. Çok fazla vücut ısısı kaybederseniz, daha sonra üşümüş hissedebilirsiniz.
Kızarmış elma gibi yanaklardan sağlık fışkırdığı düşünülse de kırmızı yüz bazen de rozasea yani gül hastalığının habercisi olabilir! Yüzde kızarıklık ve sıcaklık hissiyle kendini gösteren rozasea'da, en etkili tedavi yöntemi hastalığa neden olan etkenlerden korunmak.
Yüzdeki kızarıklığa sebep olan birçok problemin çözümü için yulaf kullanmak mümkün olmaktadır. Son olarak soğutulmuş salatalık hem cildin yatışmasını hem de kızarıkların giderilmesini sağlar. Bunun için soğuk salatalık dilimlerinin yüzde 15-20 dakika bekletilmesi yeterli olacaktır.
Yüzümüzde bulunan damarlar da adrenalin sayeside daralan damarların aksine genişlemektedir; bu, yüzümüze gelecek olan daha fazla kan ve yüz rengimizin önce pembeleşmesi ardından kızarması demektir.
En sık karşılaşılan rahatsızlıklar arasında el ve ayak ayaklarda yanma ve hissizlik, huzursuz bacak sendromu ve karpal tünel sendromu görülüyor. Şeker hastalığının nörolojik etkileri arasında en sık görüleni diyabetik nöropatidir.
Boyun bölgesindeki sinir sıkışması ya da yüz felci gibi durumlarda genellikle tek taraflı yüz uyuşması görülür. Çocuklarda en sık görülen yüz uyuşması nedeni vitamin eksikliğidir. Stres, panik atak, depresyon gibi psikolojik nedenlerle ve migren ile birlikte de sıklıkla yüz uyuşması görülür.
Ciltte alerji problemler söz konusu olduğu vakit dermatoloji bölümüne gidilir. Aynı zamanda bu durum halk arasında cildiye olarak da ifade edilir.
Diyabet tedavisi için gidilebilecek doktorlar arasında en önemlisi Endokrinoloji uzmanıdır. Endokrinoloji, hormonlarla ilgili bir uzmanlık alanıdır. Diyabet, insülin hormonunun düzgün çalışmamasından kaynaklanan bir hastalık olduğu için endokrinoloji uzmanları diyabet tedavisi için ideal bir seçimdir.
Gece yastığınızın altına koyacağınız buzlu bir kalıp sayesinde yastığınızı soğutmak ve ateş hissettiğinizde yastığı çevirerek serinlemek iyi gelebilir. Ayrıca uyuduğunuz odanın serin olması da ateş basması ve terleme sıklığını azaltır. Gün içinde kat kat giyinmek ve hava geçiren kumaşlar giymek gerekir.
Bol su tüketilmelidir ve vücutta bulunan susuzluk hissi giderilmelidir. Ateş basması oluştuktan sonra kafein tüketimi kısıtlanmalıdır. Acı ve özelliklede fazla baharatlı yiyeceklerin tüketimi azaltılmalıdır. Doktora giderek östrojen tedavisi yapılmalıdır.
İç ateş, farklı belirtiler ile kendini gösterir. Kusma, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk, ani üşüme, eklem ağrıları, terleme ve kalp ritmindeki düzensizlikler iç ateşin en belirgin belirtileridir. Kişiler bu ve benzeri belirtiler ile karşı karşıya kaldıklarında doktora gitmeyi ihmal etmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri