Temel olarak cilt yaşlanması; zamana bağlı olarak gelişen kronolojik yaşlanma (iç yaşlanma) ve başta güneşin zararlı ışınlarına maruziyet olmak üzere, sigara ve aşırı alkol kullanımı, yetersiz beslenme gibi olumsuz çevresel faktörlere bağlı olarak gelişen dış yaşlanma olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleşmektedir.
Bol sıvı alımı, cildin nemlendirilmesi ve özellikle yeşil çay özü, A vitamini, C vitamini, retinoid ve antioksidan içerikli kremlerin uygulanması yararlı olacaktır. Beliril bölgelerdeki kırışıklık ve sarkmaların giderilmesi için botoks veya dermal dolgu uygulamaları etkilidir.
Cildin erken yaşlanmasının üzerindeki en önemli etken, korumasız bir şekilde güneş ışınlarına maruz kalmak. Güneş kremi sürmeden dışarı çıkmak ve kontrolsüz bir şekilde bronzlaşmak, cildin çok daha erken yaşlanmasına; ince çizgilerin, kırışıklıkların ve cilt lekelerinin ortaya çıkmasına neden oluyor.
Kısaca cilt yaşlanma belirtileri 25 yaşından sonra ortaya çıkmaya başlıyor. Evet, cilt yaşlanması 25 yaşından itibaren başlar ve yaşlanmanın ilk belirtileri cilt yüzeyinde belirginleşir. İnce çizgiler, görünür kırışıklıklar, hacim kaybı ve elastikiyet kaybı cilt yaşlanmasının ilk belirtilerinden birkaçını oluşturuyor.
Cilt değişiklikleri yaşlanmanın en gözle görülür belirtisidir. Sarkma ve cilt kırışıklığı, saçlarda beyazlama cilt yaşlanmasının işaretleridir. Genellikle 30 lu yaşlardan sonra başlar, menopoz ile birlikte hızlanır. Cilt değişiklikleri çevresel faktörler, genetik yapı, beslenme ve diğer bazı faktörlerlede ilişkilidir.
İlgili 19 soru bulundu
Bu sınıflandırmaya göre; 60-74 yaş arası yaşlılık, 75-89 yaş arası ise ileri yaşlılık olarak gösterilmektedir (Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 2013: 2).
HANGİ CİLT TİPLERİ DAHA KOLAY KIRIŞIR? Bazı insanların yüz kırışıklıkları daha fazla olur. Bunda cilt tipinin etkisi vardır.Beyaz ve ince derili insanlarda deri çok kolay kırışır ve yaşlanır. Kalın derili, esmer kişilerde ise daha geç ve yavaş kırışma, yaşlanma gözlenir.
Cilt yaşlanmasının ilk belirgin belirtileri ince çizgiler ve kırışıklıklardır. Kazayağı görünümü olarak bilinen kırışıklıklar, ince çizgiler de artık gözlerin dış köşelerinde fark edilir olmaya başlar. Bunlar, 30 yaş civarında ortaya çıkabilir. Ancak hepimiz farklı şekillerde yaşlanırız.
Yüksek kalorili, ürik asit, protein ve yağı çok besinlerle beslenme sonucunda hem kilo fazlalığı durumu hem de erken yaşlanma ortaya çıkar. Yoğun iş ve ev yaşamı stresler, hareketi az bir yaşam tarzı, uyku sorunları olanlar erken yaşlanırlar.
Yüzme veya terleme durumlarında güneş kremi daha sık yenilenebilir. Kuru cilt, dolgun cilt hücrelerini büzüşmesine neden olur ve bu da erken ince çizgilere ve kırışıklıklara yol açabilir. Cildi nemlendirmek, ciltte suyu doğal olarak hapsederek küçük çizgileri ve kırışıklıkları maskelemeye yardımcı olur.
Ameliyatsız cilt ve yüz gençleşme yöntemleri çok çeşitlidir. HİFU, Fotona, Fransız askısı, altın iğne, fraksiyonel co2, gençlik aşısı, botox, dolgu, dermamelan-cosmelan, lazer, mezoterapi, PRP, Somon DNA aşısı gibi pek çok yöntemle ameliyatsız gençleşme sağlanabilmektedir.
Antioksidan içeriğe sahip olan e vitamini sağladığı birçok fayda ile yaşlanmayı geciktirmede oldukça etkilidir. Özellikle ciltte güneş ışınlarından dolayı oluşan hasarı onarırken bir yanda koruyucu bir bariyer görevi görür. Ayrıca; A, B3, B5 vitaminleri de yaşlanmayı geciktirmede etkili vitaminler arasında yer alıyor.
Elma ve kırmızı soğan; cildi güzelleştiren kuversetin içerir. Bunlar dışında bütün “ berry” grubu meyveler; örn; üzüm, kırmızı üzüm, yaban mersini, dut özellikle de karadut, kızılcık, ahududu, çilek, polifenoller, resveratrol, gibi antioksidan içerikleri ile cildi güzelleştirir.
Koruna (en üst katman) katmanına ulaştıktan sonra, epidermal dönüş sürecine geçerler (ör. banyodan veya kaşıdıktan sonra). Bu işleme «deskuamasyon» denir. Tam epidermal dönüş («cilt yenileme») yaklaşık 2 ay sürer.
Yaşlanma, insanın normal bedensel ve ruhsal işlevlerinin giderek azalmasıdır. Çok değişik faktörlerin etkilediği yaşlanma sürecinin önlenebilmesi mümkün olmamakla birlikte geciktirilmesi mümkündür. Ayrıca tıp literatüründe "kaliteli yaşlanma" kavramı çoktan yerini almıştır.
Nemsiz bir ciltte, deri altındaki hücreler kuruluğu ortadan kaldırmak için aşırı sebum üretimine başlar. Bu da cilt yüzeyinde yağlı bir tabaka görünümü olarak yansır. Ciltte aşırı yağlanma ve parlama sorunu oluşmaya başladıysa bu nemsiz kalan cildin ilk işaretlerinden biri olabilir.
14'ten 20'ye kadarsa: Cildinizin yaşını öğrenmek için gerçek yaşınıza 6 ekleyin. Yeterli derecede sağlıklı bir yaşamınız olmasına rağmen, yaşam tarzınızda değiştirmeniz gereken bazı alışkanlıkların olduğu gerçek. 6'dan 13'e kadarsa: Cildinizin gerçek yaşını öğrenmek için gerçek yaşınıza 3 ekleyin.
Hassas cilt; temelde tahrişe yatkın ve birçok etkene reaksiyon gösteren cilt anlamına gelir. Kuruluk, sertlik, kızarıklık, gerginlik, aniden çıkan sivilceler, kaşıntı, batma, yanma gibi semptomlar hassas cilt belirtileri arasında sayılabilir. Hatta, yağlı ciltler de hassas olabilir.
Bu alanda yapılan araştırma ve istatistikler gösteriyor ki, kadınların en güzel oldukları yaş aralığı 30 ila 35 yaşlarıdır. Bu yaşlar arasında kadın olgunluğun getirdiği duruş ve zerafet ile her zamankinden daha çekici görünüyor. Bu yaş aralığında olan kadınlar genç kızlara göre daha cazip görünüyor.
Gençlik dönemi UNESCO tarafından 15-25 yaş aralığında belirlenirken, Birleşmiş Milletler Örgütü (BM) 12-24 yaş aralığını öngörmüştür. Türkiye ise BM'in belirlediği 12-24 yaş arasını gençlik dönemi olarak benimsemiştir.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre ise 45-64 yaş arası dönem orta yaş, 65-74 yaş arası dönem yaşlılık, 75-89 yaş arası dönem ihtiyarlık, 90 yaş ve üstü yaş ise ileri ihtiyarlık olarak sınıflandırılmaktadır (Arpacı, 2005).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri