Resmî bir kıyafet yönetmeliği olan bir şirkete mülakata gitseniz de siyah takım elbise, beyaz gömlek ve siyah kravat gibi çok bilinir bir kombin yapmanıza gerek yok.
Kıyafetiniz, kendinizi nasıl hissettiğiniz, nasıl göründüğünüz ve işverenler tarafından nasıl algılandığınız konusunda büyük bir etkiye sahiptir. Mülakat için giyilebilecek en iyi kıyafet, işin ciddiyetini yansıtacak şekilde temiz, düzgün ve profesyonel bir görünüm sunan klasik bir takım elbise olacaktır.
Kıyafet:
Ceketin önü kapalı olmalıdır. Mülakata gidilecek mevsim kışsa pantolonun daha fazla kirlenme ihtimalinden, çok kısa ya da çok uzun olmayan bir kalem etek ya da elbise tercih edilebilir. Yazın pudra rengi gibi yumuşak tonlar da kullanılabilir.
Mülakata giderken erkeklerin koyu renk takım elbise, tercihen beyaz veya desensiz gömlek, uygun bir kravat ve takım elbiseye uygun boyalı temiz bir ayakkabı ayrıca traşlı, temiz, abartısız ve mümkünse jölesiz bir saç stili ile; Kadınların ise etek-ceket veya pantolon -ceket, gömlek ve burnu kapalı, kıyafetle uyumlu, ...
İş görüşmesine giderken mutlaka takım elbise giymelisin diye bir şey yok. Ancak özenli ve uyumlu görünmen şart. Çok gevşek veya çok sıkı kıyafetler giymen, profesyonel olmayan aynı zamanda da hazırlıksız bir imaj çizmene neden olur. Artık kadınların elbise ve topuklu ayakkabı giymesi gibi bir zorunluluk da bulunmuyor.
İlgili 27 soru bulundu
Mülakat kıyafeti olarak bir takım elbise seçmelisiniz. Abartıya kaçmadan uygun bir ceket ve pantolon, gömlek, kravat, koordine çorap ve ayakkabı uyumu sağlayın. Açık renkli gömlek üstüne koyu renkli bir takım elbise en iyi seçenektir. Kıyafetler düzenli, temiz ve ütülenmiş olmalıdır.
Uygun bir ceket ve pantolon, gömlek, kravat, koordine çorap ve ayakkabıları genellikle tercih edilir. Açık renkli gömlek ve koyu renkli bir takım elbise en iyi seçenektir. Elbiseniz rahat olmalı ve en iyi şekilde görünmeniz ve hareket etmeniz için size iyi uymalıdır.
Erkekler: Takım elbise, genellikle beyaz aşağıya kadar düğmeli gömlek, isteğe bağlı gömleğin üzerine triko kazak, kravat(sade pastel ve desensiz), siyah çorap tercih etmelisiniz. Kravatınız kesinlikle şekilli, alacalı bulacalı bir görünümlü kravat olmamalıdır. Sade, hatta ipek olması size artı puan kazandırır.
Mülakatta kendini tanıtma sırasında, kendinizden kısaca ve net bir şekilde bahsettikten (kaç yaşında olduğunuz, hangi üniversite ve hangi bölümden ne zaman mezun olduğunuz, nerede oturduğunuz gibi) sonra ne tür pozisyon için başvurduğunuzu, kariyer hedeflerinizi, deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz.
Bir mülakatta bilginin ve o bilgiyi sunmanın yanı sıra dış görünüm de önemlidir. Erkekler için takım elbise ve tercihen beyaz ya da açık renk (mavi, gri gibi) gömlek ve sade (düz veya çizgili) kravat doğru bir tercihtir.
Avuç içlerinizin görünmesi iyidir. Ellerin bu biçimde durması samimiyet ve içtenlik belirtiyor. Vücut dili uzmanları bu hareketin yüzyıllardır 'silahsızlık ve uzlaşma niyetine' işaret ettiğine, bu nedenle mülakat sırasında olumlu bir etki bırakacağına dikkat çekiyor.
İş görüşmesine giderken tercih edeceğiniz kıyafetler, size dikkat çekici bir görünüm vermeli ve aynı zamanda karşınızdaki kişide profesyonel bir algı oluşturmalıdır. Genel olarak, iş görüşmesi kombini için beyaz, siyah, gri, bordo ve mavi gibi renklerin tercih edilmesi önerilir.
Görüşmede dik bir şekilde oturarak, karşı tarafla sürekli ve rahatsız edici olmamak kaydıyla göz teması kurulmalıdır. Geriye yaslanarak, ayak ayak üstüne atarak, kolları birleştirerek oturmak olumsuz izlenim bırakabilir. Genelde adaylar mülakat stresinden dolayı ellerini nasıl konumlandıracaklarını bilemezler.
Güvenilirlik ve konforla ilişkilendirilen kahverengi, işlerin hızlı tempoyla sürdürüldüğü bir şirkette negatif bir algı yaratabilir. İnsan beyninde yarattığı “eski moda” imajı yüzünden kahverengi, yeniliklere direnç gösteren, değişime kapalı ve risk almayan kişilerle bağdaştırılır.
Mülakat Sırasında:
Göz teması kurarak konuşulmalıdır. Dürüst davranmalı ve soruların cevabını bilmiyorsanız “bilmiyorum” demekte çekinilmemelidir. Şirkette ve belirtilen pozisyonda çalışma isteğiniz çok fazla abartılmadan vurgulanmalıdır. Sorulara mantıklı ve örneklerle desteklenerek cevap verilmelidir.
Temel olarak, yaratıcı endüstri desteği altında olmayan her iş için, kravat gereklidir. Gösterişli renklerden kaçının. Basit düz renkli bir kravat işinizi görecektir.
Mülakatlarda hobilerim hakkında tatmin edici cevaplar verebilmek için; çeşitli arkadaşlarla oyun oynamayı, sinemaya gitmeyi, spor salonuna gitmeyi, fotoğraf çekmeyi, resim yapmayı, kitap okumayı, müzik dinlemeyi, araştırma yapmayı ve düzenli olarak sağlıklı yaşamı güçlendirmeyi seviyorum.
Şirketin ve pozisyonun gerektirdiği nitelikleri öne çıkartarak kendinizi ifade edebilirsiniz. Güçlü yanlarınızı, yeteneklerinizi, temel başarı ve iş tecrübelerinizi anlatın. Sizi işe almaları durumunda işleri nasıl kolaylaştırıp fazlasını elde etmelerine katkı sağlayacağınızı belirtin.
Bizimle çalışmak istiyorum çünkü bu işin benim için önemli bir gelişim fırsatı olduğunu düşünüyorum. İşinizin çok sayıda yeni beceri ve tecrübe kazanmama olanak sağlayacağını düşünüyorum. Ayrıca, işinizin benim için heyecan verici ve öğrenmeye açık bir ortam sağlayacağını da düşünüyorum.
Mutlaka tıraşlı olmalısınız.
Kirli sakal, düzeltilmemiş orta boy sakal ya da abartılı uzun, gür sakal iş görüşmelerinde kaçınılması gereken tarzlardır.
Saçın uzunluğu yeterliyse, sade ama şık bir atkuyruğu ilk izlenim için tercih edilebilir. Saç kısaysa, kabarık olmayan sade bir fönü de tercih edebilirsiniz. Dalga dalga olan kabarık saçlar, havalı bir görüntü oluşturacağından yanlış bir seçimdir. Saçlar Toplanacaksa Dip Boyasına Dikkat!
Mülakatta elenen öğretmenler 2021 yılı için belirtilen tarihlerde itiraz edebilirler. KPSS sonucunda her alan için oluşan puan sıralamasına göre en yüksek puan alandan başlamak üzere, alanlar için belirlenen kontenjan sayısının üç katı aday sözlü sınava çağrılır.
Tişört ve kot pantolon: İyi bir fikir değil.
Keten, kumaş veya benzeri bir pantolon ve gömlek her zaman doğru bir seçimdir. Hem şık hem de resmi bir görüşmede olduğunuzu gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri