Cevabımız 24 olacak. 5 kg sütten 3 kg yoğurt elde ediliyor. buna göre 40kg sütten ne kadar yoğurt elde ederiz?
Ama Türkiye'de genellikle ortalama 1 kg yoğurt için 1,4 litre süt kullanılıyor.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » 10 litre sütten kaç kilo yoğurt çıkar? ► 10 litre sütten 7 kilogram yoğurt eldeediliyor. 50 litre sütten kaç kilogram yo- ğurt elde edilir?
1 kg yoğurt 24 saat süzüldüğü zaman 600 gr yoğurt suyu ve 400 gr süzme yoğurt çıkıyor.
Üreticiler tarafından istenen randıman oranı 3 kg sütten 1kg yoğurt çıkmasıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Özellikle 2,5 litre süt ile beraber 1 yemek kaşığı yoğurt gereklidir.
Yoğurt mayası ne kadar konulmalı: Mayanın ölçüsüne gelince... Bir litre süte 1 yemek kaşığı maya önerilir genelde.
4-Maya miktarı fazla olabilir. Kaynatılmış günlük süte katacağınız maya miktarı % 1 olmalıdır. 3 litre günlük süt için 30 gr, 5 litre günlük süt için 50 gr yoğurt yeterlidir.
Şeker ve tuz kullanımına dikkat edin
Küçük bir kapta yoğurt mayasını, şekeri ve yeteri miktarda tuzu karıştırın. Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller. Bir tutam tuz kullanmak yeterli olacaktır.
İdeal koşullar altında yoğurt 3,5 ila 4 saat içerisinde mayalanır. Ancak daha uzun süreli mayalama ekşime ya da sulanma gibi sorunlar ortaya çıkarmaktadır.
= 4,5 kilogram yoğurt elde edilir.
Yoğurt özgül ağırlığı (en az 1,040) ortalama 1,042 olduğuna göre; K (yoğurt)= 100 lt. süt x 0,67 x 1,042= 69,8 = 70 kg yoğurt hesaplanır.
Ev yoğurdunu 1 litre süt için kullanabilirsiniz. Leziz bir yoğurt için, 1 litre süte en fazla 1 tatlı kaşığı maya kullanın. Oda sıcaklığındaki yoğurdu cam biz kavanoza aldıktan sonra üzerine 43 derece olan sütü ekleyin.
Süte karıştıracağınız oran sütün %1-3 ü kadar olmalı, yani 1 litre süt için 3 yemek kaşığı yoğurt kullanabilirsiniz. Ev yapımı yoğurt mayalanma bittikten sonra uzun süre dışarıda kalırsa, daha ekşi olacaktır.
3 kilo süte ne kadar maya gerekir? Yoğurdu mayalarken tercih edeceğiniz en ideal ölçü ise 3 litre süte 1 yemek kaşığının dörtte biri oranda yoğurt mayalamak olacaktır.
Özellikle yağ oranı az olan sütler geç mayalanır. Böylece istenilen kıvam yakalanamaz ve yoğurt yumuşak hale gelir. Ancak manda ve keçi ile beraber koyun sütlerinde yağ oranı daha yüksektir. O yüzden bu sütlerden gerçekleştirilen yoğurt çok daha sert ve taş gibi olur.
Yoğurdu büyük kaşıklarla derin çukurlar açarak alırsanız geniş boşluklara hemen su dolacaktır. Ayrıca yoğurt alırken plastik veya metal kaşıklarla değil de tahta kaşıklarla almaya özen gösterirseniz yoğurdunuz sulanmayacaktır. Ayrıca yoğurdu mayaladığınız kabı dolaba taşırken sallamamaya dikkat etmelisiniz.
Ilınınca iki yemek kaşığı yoğurtu süte ekleyin. Daha sonra 100 derecede 5 dakika ısınan fırına, sütü ağzı açık bir kaba koyup kapağını kapatın. 5 saat bekledikten sonra taş gibi yoğurt elde etmiş olacaksınız.
Mayalanma süresi kışın 6-7 saat- yazın 4 saatten fazla tutulursa da sulanma olur. Mayalanan yoğurdun üstüne kapak yerine süzgeç konulmazsa kapakta oluşan buhar su damlacığına dönüşüp tekrardan yoğurdun üstüne damlar ve sulanmaya neden olur.
Bir litre süte 1 yemek kaşığı maya önerilir genelde. Oktay Usta'nın tarifinde bu oran 3 litre süte bir çay bardağı olarak veriliyor.
Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için mayalama esnasında sütün çok yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır.
5 Litre Süte Ne Kadar Yoğurt Mayası Konur? 5 Kilo Sütten Yoğurt Yapımı, 3 Kilo Sütten Yoğurt YapımıKaynatılmış günlük süte katacağınız maya miktarı % 1 olmalıdır. 3 litre günlük süt için 30 gr, 5 litre günlük süt için 50 gr yoğurt yeterlidir.
Sütü tam ısısında mayalamıyorsunuz
Sütün ne çok ılınması ne de çok sıcak olması gerekiyor mayalama işlemini yapmak için. Sütünüzü ocaktan aldıktan sonra birkaç dakika kadar havaladırma işlemini yapın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri