Alerjilerin tedavisi ve kontrol altına alınması mümkündür. Bazı alerjiler mevsimseldir ve her mevsimde tekarlamaktadır. Bu tip alerjilerde ise dönemsel tedaviler uygulanmakta ve hasta rahatlatılmaktadır. Fakat deri hastalığı olarak seyreden alerjik reaksiyonlar ise ilaç ve lazer tedavileri ile çözümlenebilmektedir.
Cilt alerjileri, bağışıklık sisteminin bir alerjen ile tetiklenmesi sonucu oluşan, genellikle kaşıntı ile kendini gösteren bir grup hastalıktır. Alerjik cilt hastalıkları ilaçlar, enfeksiyonlar, böcek ısırıkları veya gıdalara yanıt olarak oluşabilir. Sık görülen cilt alerjilerinden biri egzama yani atopik dermatittir.
Nemlendiriciler tedavide en önemli basamaktır ve hastalığa bağlı ortaya çıkan kaşıntı, kızarıklık ve ciltteki kalınlaşmayı azaltırlar. Doğru tercih edilecek bir nemlendirici hastalık şiddetini azaltabileceği gibi, tedavide kullanılan lokal kortizon kullanım süre ve dozunu da azaltacaktır.
Genellikle 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçer.
İlgili 22 soru bulundu
Kaşıntı İçin Topikal Steroidler
Topikal steroidler kaşıntı önleyici krem için en iyi seçimdir. Çeşitli güç ve formüllerde bulunurlar ve reçetesiz olarak hidrokortizon krem olarak da satın alınabilir. Genel olarak, merhemler ve kremler en güçlü topikal steroidler iken, jeller ve spreyler en zayıfıdır.
Soğuk kompres, yüzdeki alerjik kızarıklığın giderilmesine yardımcı olabilir. Soğuk nemli bir bez ile kızarıklığın olduğu bölgeye hafif baskı uygulanabilir. Bu, alerjinin neden olduğu iltihaplanmayı hafifleterek kaşıntı, acı ve yanma hissini de azaltır.
Antihistaminik krem, alerjik reaksiyonlara bağlı kaşıntıların tedavisinde kullanılır. Antihistaminik krem, histamin adı verilen bir kimyasalın üretimini engelleyebilir. Böylece kaşıntıyı hafifletebilir. Kortikosteroid krem, enflamasyona bağlı kaşıntıların tedavisinde kullanılır.
Tuzlu su gargaraları sayesinde genizde oluşan alerjiler azaltılabilir. Saman nezlesi buna iyi bir örnektir; boğazı şişirdiği için çok rahatsız edici olabilir. Tuzlu su gargarası şişliği hafifletebilir ve birkaç gün içinde alerjik reaksiyonu azaltabilir. Ayrıca boğaz ağrısını gidermede de etkili rol oynar.
Kişi alerjik bir bünyeye sahipse, vücuda giren polenler bazı maddelerin salgılanmasına neden olur. Bu da gözlerdeki ve burun zarlarındaki kılcal damarların genişleyerek dokuların şişmesine yol açar. Bunun sonucunda bahar alerjisine ait bulgular oluşur. Bahar alerjisine halk arasında ''saman nezlesi'' denir.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Ciddi hastalıklara bağlı yüz kızarması nedenleri;
Bütün bu hastalıklara bakıldığında yüz kızarmasının çok basit ve geçici nedenlere bağlı olabileceği gibi çok ciddi hastalıkların da bulgusu olabileceğini düşünüp özellikle giderek artan durumlarda öncelikle bir dermatoloji uzmanının görüşünü almak gerekir.
Saraçoğlu saman nezlesine karşı üzerlik tohumunu önermektedir. Üzerlik tohumu içerisindeki vasicinone maddesi sayesinde bronşları genişletir ve solunumu rahatlatır. Ayrıca bu madde, alerjik astım, alerjiye bağlı hapşırmaya karşı bitkisel bir çözümdür. Tüm bunların yanı sıra protein alerjisine karşı da etkilidir.
Alerjik reaksiyon tipik olarak birkaç saatten birkaç haftaya kadar sürebilir. Alerjeninize uzun süre maruz kaldıysanız, alerjik reaksiyonunuz genellikle daha uzun sürer. Bir alerjik reaksiyonun semptom süresi ayrıca alerjene ve yanıtınızın ciddiyetine de bağlıdır.
Basit alerjiler sebebiyle oluşan ürtikerler, sorunlu bölgenin kaşınmaması ve kendi haline bırakılması ile genellikle bir süre içerisinde kendiliğinden iyileşebilir.
Bepanthol Sensiderm Kaşıntı Giderici Krem ciltte kuruluk, atopik dermatit, ekzema ve alerjik reaksiyonlar kaynaklı oluşabilecek kaşıntı ve kızarıklığı giderir, cildi rahatlatır.
Alerji tedavilerinde kortizonlu kremlerin direkt deriye sürülerek kullanılması gayet olağan bir yöntemdir. Bu kremler dermatologlar tarafından tavsiye edilip, doğru kullanımda oldukça güvenilir kremlerdir.
Sinir bölgelerine fiziksel yapılan ya da bazı rahatsızlıklar sonucunda yapılan baskılar, yüz bölgesinde kızarıklık ve yanmaların oluşmasına neden olmaktadır. Şeker hastalığı, nöropati ve diyabetik nöropati gibi sinirsel hastalıklar yüzde kızarma ve yanmaya neden olabilmektedir.
Kırmızı yüzün sebebi yüzdeki damarlarda genişlemedir. Özellikle alkol, acı ve baharatlı yiyecekler, fazla sıcak içecek tüketmek, soğuk ya da sıcak hava, egzersiz, emosyonel durum yüzdeki kırmızılığı arttırmaktadır. Deri rengi açık, gözleri renkli kişilerin yüzleri de genellikle daha kırmızı olma eğilimindedir.
Yüzde kaşıntı olması durumlarında, hızlı bir rahatlama sağlamak için yüzünüze bir miktar termal su püskürterek başlayabilirsiniz. Bu basit hareket, gündüz ve gece boyunca gerektiği kadar çok defa tekrarlanabilir. Daha serin bir his sağlamak için bir el fanı veya küçük bir elektrikli fan da kullanılabilir.
Alerji Belirtilerini Azaltmak: Elma sirkesi, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, balgamı temizlemeye ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan ve bazı alerji semptomlarını hafifletmeye yardımcı olan özelliklere sahiptir.
Belirtilerin alerjik şoku düşündürmesi halinde derhal 112 aranmalıdır. Hasta sırt üstü ve bacakları yukarı gelecek şekilde yatırılmalı, rahat nefes alması sağlanmalıdır. Alerjik şokun temel tedavisi adrenalindir.
Alerji Anında Ne Yapmalı? Hasta, böyle bir durumda hemen hastaneye götürülmelidir ya da derhal ambulansa çağrılarak yatar durumda ayakları yükseltilerek ambulans beklenmelidir. Hekim kontrolünde ilaç uygulanarak acilen adrenalin uygulanmalıdır. Yanı sıra duruma göre hastaya sıvı ve oksijen de verilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri