Bu noktada dalış yapacak kişinin su korkusunu yenebilmesi için uzun efor ve zaman ayırmamız gerekir ki bu durumu iki taraf da istemez. Dalış yapmak isteyen kişinin en azından temel seviyede yüzme bilmesi beklenir, ancak dalışta yüzmede olduğu gibi el ve ayağın koordineli bir şekilde çalışması gerekmez.
Dalışı öğrenmek zor mudur? Dalış, yapılması gerekenler doğru olarak yerine getirildiği sürece kolay, keyifli ve güvenli bir spordur. Başlangıç seviyesi dalış eğitimleri; teorik, havuz ve pratik deniz eğitimi olmak üzere 3 aşamalı olmak üzere gerçekleştirilmektedir.
Dalış sporu gün geçtikçe yaygınlığı artan ve gerekli önlemler alınmadığında sağlık sorunları ve yaralanmalara yol açan bir spordur. Barotravmalar, dekompresyon (vurgun) hastalığı, pulmoner ödem ve gazların farmakolojik ve toksik etkileri dalış sporu sırasında karşılaşılan en temel sağlık sorunlarıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Serbest dalış yaparken nefes alıp verme ritmi sakin ve uzun aralıklı olmalıdır. Dalış için ciğerlerinizi tam olarak doldurmanız önemlidir. Bunun için birkaç defa nefes almanız ve diyafram kasınızı aktif hale getirmeniz gerekir. Başlangıçta kalp ve nefes alma ritminizin normal sınırlarda olmasına dikkat etmelisiniz.
Madde-2: Suyun içinde hiçbir şekilde nefes tutulmaz. Yavaşça nefes verilir, bir an durup tekrar nefes alınır. Kulaklar basınçtan acımadan, en fazla 3 metreye ulaşıldığında kulak eşitlemesi yapılır. Bunun için maskenin üzerinde burun sıkılır ve buruna nefes verilir.
0-10 metre arası bir derinlik için ağırlık hesabını vücut ağırlığınızın her 10 kilosuna 1 kilo gelecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Örneğin; 80 kg'lık bir vücut ağırlığına 8 kg ağırlık yeterli olur.
Tssf / Cmas Üç yıldız dalıcı eğitimine katılabilmek için şartlar ; 2 yıldız dalıcı belgesine yada eşdeğer belgeye sahip olmak. 2 yıldız belgesini aldıktan sonra kayıtlı 50 dalış yapmak.
Sportif dalışta genellikle 12 litrelik tüpler kullanılır. Bu verilerle küçük bir hesaplama yaparsak 12 litrelik bir tüp, bize yaklaşık olarak 1,5 dakika yetecektir (1 atm/bar basınçta, yani deniz seviyesinde). Suyun altına girer, dalışa başlarsak daha yoğun soluyacağımız için bu zaman daha da azalacaktır.
2 YILDIZ DALICI GEREKLİLİKLERİ
Bir yıldız dalıcı belgesini ya da Federasyonca denkliği onaylanmış eşdeğer bir belgeyi aldıktan sonra en az 20 onaylı dalış yapmış olmak ve bunu dalış kayıt defteri ile belgelemek, En az ilköğretim ya da ilkokul diploması olmak.
Dalış sporu yılın her mevsimi rahatlıkla yapılabilir. Yaz ve bahar ayları daha rahat olsa da ekipmanlarda yapılacak küçük değişiklikler sayesinde kış mevsiminde de tüplü ve serbest dalışlar gerçekleştirilir.
350 TL - 6500 TL
Profesyonel ve güvenilir Dalış Eğitimi hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Dalış Eğitimi fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Başlangıç Seviyesi Dalış Eğitimi ne Katılabilmek için öncelikle yüzme bilmek, 14 Yaşını doldurmuş olmak, sağlığınızda bir problem olmaması gerekiyor.
1L oksijen tüpü, yaklaşık 15-20 dakika boyunca su altında kalmanızı sağlar (10 metreden daha derin değil).
Size Eğitiminizin İzin Verdiği Derinliği Aşmayın
Bir yıldız dalıcılar için derinlik sınırı 18m dir. Tüm sportif dalıcılar için derinlik sınırı ise eğitim düzeyi ayırmaksızın 30 m.dir.
1 Yıldız Donanımlı Dalış Eğitimi 2 hafta sürmektedir.
Burdur Valiliği öncülüğünde Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ve ilgili kurum kuruluşların destekleriyle Burdur'un Yeşilova İlçesi'ndeki Salda Gölü'nde Milli Sporcumuz Şahika ERCÜMEN 1 dakika 58 saniyede 65 metreye dalıp serbest dalış dünya rekorunu kırdı.
Bir yıldız dalıcı: Federasyona bağlı bir dalış kuruluşundan eğitim ve belge almış olmalıdır. Dalış donanımlarını takıp sökebilen, tüm dalış becerilerini kolaylıkla uygulayabilen, yanında üç yıldız dalıcı ya da dalış eğitmeni olması koşulu ile en çok 18 metre derinliğe kadar dalış yapabilen dalıcıdır.
Sportif dalış limiti 30 metredir. 18 yaşından küçük olan fakat ileri seviyede sertifikası bulunanlar ise 24m. derinliğe kadar dalabilirler. Başlangıç seviyesindeki dalıcılar için dalış derinliği kaç metredir? Başlangıç kursunu bitirmiş bir dalıcı en fazla 18 metreye inebilir.
Günümüzde dünya rekortmeni serbest dalgıçlar tek nefeste 200 metreden daha derine tek nefesle inip, 300 metre üzeri mesafeyi su altından yatay yüzüp, 10 dakika üzerinde nefeslerini tutarak bu sınırları test etmeye ve geliştirmeye devam etmektedir.
Türkiye Su Sporları Federasyonunun kurallarına göre deneme dalışları maksimum 5 metre derinlik ile sınırlandırılmıştır.
En yaygın kullanılanı valsalva manevrası olarak bilinir. Bu yöntemde ağız ve burun kapalıyken dışarıya hava verilmeye çalışılır. Dışarı çıkamayan hava orta kulağa yönelir, içe doğru bükülen zarı dışarı iter ve dengeleme yapılır. Basınç arttıkça bu işlem tekrarlanır.
şöyle ki, serbest dalışta su altında herhangi bir dış kaynaktan hava almadığınız için ve basınç altında belli gazların kanınızda çözünmesine izin veremeyecek kadar kısa sürede giriş çıkış yaptığınız için vurgun yeme olasılığınız oldukça düşüktür.
Solunum aleti olmadan dalan dalgıçların durumu biraz daha iyi. Onlar her defasında su altında en az üç dakika harcıyor. Bu alandaki rekor ise 214 metre derinliğe dalıp 4,5 dakika nefes almadan duran Herbert Nitch adlı dalgıca ait.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri