Havuz Suyu Şoklama Nasıl Yapılır? Havuz nasıl şoklanır sorusuna cevaben; şoklamada daima klor, suya ilave edilerek yapılmalıdır. Yani su, klorun üzerine ilave edilmemelidir. Bu işlemde sıcak su, şok kimyasalını, soğuk sudan daha iyi çözmektedir.
48 saat sonunda en az 6 saat beklemeye alınan bir havuzda en başarılı çöktürme işlemi gerçekleştirilmiş olur. Bu 6 saat bekleme süresinde havuzun kullanılması , dibe çöktürdüğünüz kirlilikleri tekrar suya karıştıracaktır. Bu nedenle 6 saat bekleme süresince havuzu kullanmak uygun değildir.
Havuz Şoklama Nasıl Yapılır? Şok klorlama, havuzun ihtiyaç duyduğu klor oranının 4 katı ile yapılır. Havuzun insan sağlığına tehlike teşkil etmemesi amacıyla ayda bir kez mutlaka düzenli olarak yapılmalıdır. Ayrıca şok klorlama işlemi yapılırken havuz suyunun pH değerii 7.0 olarak ayarlanmalıdır.
Özellikle bireysel havuzlarda yosun, bakteri, bulanıklık ve kararma engelleme en önemli bakım ve onarım işlemlerini ifade eder. Havuz şoklama işleminde suyun normal bir günde içerdiği pH değerinin 4 katı kadar klorun havuz suyuna dağılımlı biçimde eklenmesi söz konusudur.
Tam olarak Ne Kadar Beklemeliyim…? Havuzunuzu şok ettikten sonra tekrar yüzene kadar beklemek zorunda mısınız? Teknik olarak, serbest klor seviyeleriniz yükseliyorsa, CYA'nıza bağlı olarak şok seviyenize kadar yüzmek güvenlidir.
İlgili 40 soru bulundu
Havuzlara klor uygulaması manuel yapılacaksa, akşamları verilmeli ve kimyasal atıldıktan sonra havuz en az 4 saat çalıştırılmalıdır.
Genellikle klor şoklamada kullanılan miktar havuzun günlük ihtiyacının 4 katı olarak hesaplanır. Havuz ph seviyesi 7.0 ila 7.4 aralığında ayarlanması gerekir. Gerekli miktarda şok klor havuza eklenmelidir. Ardından klorun tamamen çözülüp suya karışarak işlevini gerçekleştirilmesi beklenmelidir.
Havuz Suyu Şoklama Nasıl Yapılır? Havuz nasıl şoklanır sorusuna cevaben; şoklamada daima klor, suya ilave edilerek yapılmalıdır. Yani su, klorun üzerine ilave edilmemelidir. Bu işlemde sıcak su, şok kimyasalını, soğuk sudan daha iyi çözmektedir.
Not : Sizde kullandığınız klor ürününün havuzda ne kadar serbest klor verdiğini basit bir şekilde hesaplayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken 100 tonluk bir havuza 1 kg ürün atıp en az 4 saat sonra ölçüm yapmak olacaktır. Eğer havuzunuz 50 ton ise bu havuza vereceğiniz klor ürünü 500 gr olmalı.
İlk olarak havuz suyunun tamamen değiştirilme aralıklarında klor atılır. Havuz suyu değiştirilme aralıkları ise kirlilik durumuna ve havuzu kullanan kişi sayısına bağlıdır. Haftada üç kez klor atılması gerekir. Daha az sıklıkta ve daha fazla sıklıkta kullanılması soncunda farklı zararlar ortaya çıkar.
Bu sorunu çözmenin en iyi yolu bir havuz suyu parlatıcı - topaklayıcı kullanmaktır . Havuz suyu topaklayıcı, bu küçük parçacıklar üzerine yapışarak büyümesini sağlayacak ve sonuç olarak da filtrenizde hapis olur. Ters yıkama sonucunda da filtreden uzaklaştırılmış olur.
1 litre suya 1,5 mg (miligram) klor veya buna denk klor içeren bir kimyasal eklenmesi yeterlidir. Yani 1 ton suya yaklaşık 1,5 gram kadar sıvı klor atmak yeterli olacaktır.
Havuz kloru gözlerin yanmasına ve tahriş olmasına sebep olmaktadır. Uzun süre klorlu suda kalınması cilt rahatsızlıklarına neden olmaktadır. Sivilce, akne vs. Havuz kloru solunum yolu rahatsızlıklarına ve astım krizlerine neden olmaktadır.
Havuza ilk defa su doldurulduğunda, Havuz suyu çok ciddi oranda değiştirildiğinde, Havuz suyunda bulanıklık, yosunlaşma ve kararmalar meydana geldiğinde, Klor miktarı düştüğünde şoklama işlemleri yapılır.
Klorlama işleminden sonra suyun içindeki minerallerin de bir bölümü çökeceğinden suya eklenen klor miktarı iyi ayarlanmalıdır. İçme suları için 1 litre suya 1,5 mg (miligram) klor veya eşdeğer klor içeren çözelti eklenmesi yeterli olacaktır. Yani 1 tonluk bir su deposuna yaklaşık 1,5 gram kadar klor atmak yeterlidir.
Mikroorganizmalara karşı doğru etkiyi elde edebilmek için 1-3 ppm serbest klor düzeyi oluşacak şekilde 100 m3 havuzda 200 gr - 500 gr kullanılır.
Bu rengi almalarındaki en önemli sebep ise deniz katmanının derinliğidir. Gelen ışık frekansları, derinliğe göre renk verir. Suyun derinliği arttıkça mavi renk de belirginleşir. Hal böyleyken, havuz yaptıracak olan kişiler de havuzlarında deniz suyuna benzer bir görüntüye sahip olmayı bekler.
Tablet klor kullanımı diğer klor çeşitlerine göre çok daha kolaydır. Havuz dezenfeksiyonun ve temizliği için en önemli kimyasallar arasında yer alan toz klor, basit ve uzun süreli kullanımı sayesinde sık sık tercih edilir. Ortalama olarak 30 m³ havuz suyu için 1 tablet biçimde kullanılabilir.
Kötü Filtreleme
Havuz suyunun bulanık olmasının ana nedeni filtre sorunlarıdır. Filtreniz düzgün çalışmıyorsa, bulanık havuz suyuna neden olan küçük kirleticileri çıkaramaz. Çözüm: Düzenli temizlik, bakım ve çalışma süreleriyle havuzunuzun sirkülasyon sisteminin akmasını sağlayın.
Havuzların düzenli şekilde temizliğinin yapılmaması veya uzun süredir kullanılmamış olması gibi durumlar içindeki suyun yosunlaşmasına neden olabilmektedir. Yosunlaşma ile havuz suyunun rengi de yeşile döner. Tabi daha uzun süre kullanım olmazsa içerisinde fazla biriken yosun tabakaları da olabilmektedir.
Klorla asitlerin ya da klorla çamaşır suyunun birlikte kullanılması sonucu zehirli gaz çıkması, hepatit, mantar, alerjik hastalıklar, havuz giysilerinin ağarıp yıpranması en sık görülen sorunlardır.
Suyun büyük miktarda klor ile bir kereye mahsus doygunluğunu içeren basit bir prosedürdür. Pazar, çok çeşitli şok klorlama maddeleri sunmaktadır. Bunlar, granüller, tozlar, tabletler ve kapsüller şeklindeki klor dağıtıcıları içerir.
Sıvı klorun sudan güneş ışınlarından etkilenerek kaybolma süresi yaklaşık olarak 3-5 saat iken toz klor 7-9 saat arası havuzda etkisini göstermektedir.
PH değerini yükseltmek veya düşürmek için bir havuz sorumlusu suya basitçe asitler veya bazik havuz kimyasalları eklenir. Örneğin, sodyum karbonat (soda külü) veya sodyum bikarbonat ( kabartma tozu ) kostik eklenmesi genellikle pH'ı yükseltir ve hidrolorit asit veya sodyum bisülfat eklenmesi pH'ı düşürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri