Ağrı Eşiğini Artırır Endorfin, aktiviteler sırasında seni iyi hissettirmek için beynin ürettiği bir çeşit kimyasaldır. Yüzmek, çok iyi bir kardiyo egzersizidir ve depresyon üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Ayrıca soğuk suda yüzmek ağrı eşiğini artırır ve salgılanan endorfin, acı ile baş etmene yardımcı olur.
Yüzme ile birlikte beyin performansı artar. Bunun nedeni kan akışının artması ve oksijenin beyine daha sağlıklı bir şekilde ulaşmasıdır. Bu durum ise iyi bir hafıza, bilişsel işlev ve uyanıklık demektir.
Yüzme ile sırt, omuz ve kol kaslarının çalışmasıyla beraber duruşu etkileyecek kaslar güçlenir. Bu sayede yüzme sporu duruş bozukluğunun giderilmesinde önemli bir yere sahiptir. Yüzmenin fizyolojik faydalarından bir diğeri ise solunum sistemi üzerindeki olumlu etkileridir.
Öncelikle, kasları çalıştırır, kalori yakımına ve kilo vermeye yardımcı olur. Ayrıca düzenli olarak yüzerseniz kaslarınız güçlenir, esnekliğiniz artar ve kardiyovasküler sağlığınızı destekler. Öte yandan bu aktivite stresi azaltır, zihni rahatlatır ve ruh halini iyileştirir.
Her gün yüzülebilir
Serbest, kurbağalama, sırtüstü veya kelebek gibi tercih edilen stillerde yüzülebilir. Mesafe kişinin kondisyon seviyesine göre değişebilmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Yüzme Günlük Kaç Dakika Olmalı? Yüzme süresi, bireysel tercihlere, kondisyon seviyesine ve hedeflere bağlı olarak değişebilmektedir. İdeal yüzme süresi, herkes için aynı olmamakla birlikte, genel olarak 30 dakika ile 1 saat arasında olması önerilmektedir.
Yüzme sporu doğru olarak uygulandığında vücuttaki omuz, sırt, göğüs, bacak, kalça ve karın bölgesindeki pek çok kası çalıştırır.
Yüzmek Kardiovasküler Sisteminizin Üzerinde Olumlu Etkiye Sahiptir. Düzenli yüzmenin faydaları arasında kalp hastalıklarının riskini azaltmanın yanı sıra kolestrol ve diyabet gibi hastalıklar da olumlu etkiye sahip olması sayılabilir.
Haftada Kaç Gün Yüzmek Gerekir? Haftalık yüzme sayısı çoğu havuz programında haftada 2 gün 1'er saatlik periyotları içerir. Haftada 2 gün ya da 3 gün yüzmek ve ardından kasların dinlenmesi için gereken zamanı vermek önemlidir.
Haftada 3 gün yüzme önerilir. Yüzme de kaç teknik vardır? Bilindiği üzere; serbest, kurbağalama, sırtüstü ve kelebek olarak dört farklı teknik vardır.
Yüzme, esnekliği arttırdığı için de yürümeden daha faydalı. Ayrıca vücudun üst kısmını daha fazla kullandığınız için dengeli bir kas gücü kazanır, dayanıklılığınızı daha çok arttırırsınız. Sakatlanma riski de yürümeden daha düşük. Bununla birlikte yüzmek için bir deniz ya da havuz bulmak her zaman kolay olmayabilir.
Kas ve iskelet sistemini çalıştırmasının yanında, vücudumuzda pek çok sistemin de düzgün çalışmasını sağlar. Özellikle omurga problemlerinde sırt üstü yüzme, tüm omurga çevresi kasların kuvvetlenmesini ve böylece duruşun düzelmesini yani doğru postürün oluşmasını kolaylaştırmaktadır.
Yüzme stilleri ve yüzme teknikleri, “doğru nefes” temeli üzerinden gittiği için, antioksidan, yani gençleştirici özelliği vardır. Doğru nefes kan dolaşımını düzenler, kalbi ve ciğerleri yormaz. Böylece vücuttaki yaşlandırıcı etkileri azaltır, hücre yenilenmesini artırır.
Yüzme günlük hayatta düzenli olarak yapılıyorsa iyi bir fiziksel aktivitedir ve boyunuzun uzamasına katkı sağlar.
Yüzme antrenmanı esnasında temponuzu artırdıkça vücudunuzun yaptığı iş de zorlaşacağı için nabzınız yükselecektir. Nabzınızın yükselebileceği azami sınır ise '220-yaş' olarak pratik şekilde bulabileceğiniz bir noktadır. Örneğin 40 yaşında bir insanın dakikada nabzının ulaşabileceği ortalama teorik üst sınır 180'dir.
Bilim insanı Alberto Minetti bilgisayar simülasyonu kullanarak, yüzerken parmaklar arasındaki en uygun mesafenin 3-8 mm. arasında olması gerektiğini yani parmakların doğal duruşunun en uygun teknik olduğunu keşfetti. Parmaklar arasında hafif bir yayılım sağlayarak, suyu çekme esnasında elimizin yüzey alanı artmaktadır.
Profesyonel anlamda yüzme öğrenme ve yüzme tekniklerini geliştirmek için mutlaka profesyonel bir havuzda eğitim almalısınız. Denizde mi yoksa havuzda mı su üstünde durmak daha kolaydır? Sorusuna cevap tabi ki denizdir. Bunun nedeni ise suyun kaldırma gücü tatlı ve tuzlu su faktörüdür.
Stres seviyesini düşürür
Yüzücüler üzerinde yapılan araştırmalar yüzme sporunun stresi azalttığı yönündedir. Bir diğer yandan bazı araştırmalar, yüzme sporunda fiziksel aktivite yoğun olduğu için yüzmenin serotonin hormonunu destekleyici bir etkisi olduğunu söylemektedir.
Bacak kaslarını çalıştıran en etkili sporlar arasında koşu, tempolu yürüyüş, yüzme ve aerobik yer alıyor. Özellikle haftada en az dört gün yapılan tempolu koşu ve yürüyüş hem kalori yakmanızı sağlar hem de bacak kaslarınızı sıkılaştırır. Yüzme ise bacak kaslarınızı uzatarak sıkılaşmalarına yardımcı olur.
Yüzmenin bir başka faydası ise kendinizi mutlu ve enerjik hissetmenizi sağlamasıdır. Bunun sebebi yüzmenin vücuttaki endorfin hormonunun seviyesini arttırmasıdır. Artı olarak dingin bir su sesi ve sakin bir ortam size iyi gelecek ve psikolojik olarak kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.
Gövde, kalça, bacak, kol ve omuzlar çalışır. Yüzerken sadece kalori yakmakla kalmaz aynı zamanda kaslarını da geliştirirsin. Böylece hızlanan metabolizman sayesinde duşunu alıp dinlenirken bile kalori yakmaya devam edersin. Yüzmek seni inceltip kaslarını geliştirirken aynı zamanda bedene ve ruha da iyi gelir.
Sarkık popo
Bu sorunu çözmek için yüzme ve koşu en uygun spor dallarıdır. Özellikle kurbağalama, kalça kaslarını yoğun şekilde çalıştırır; çünkü bacaklar yer çekimine karşı yatay pozisyonda tutulmak zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri