Kızarıklık ilerlediyse ilaç Tıbbi tedavi olarak; kızarıklığın belirgin olduğu durumlarda, harici uygulanan ve damarları daraltıcı özelliği olan ilaçlardan faydalanılır. İltihabi lezyonların az olduğu durumlarda antibiyotikli kremler kullanılır, yoğun olduğu durumlarda ise ağızdan antibiyotikler kullanılabilir.
Isı, güneş yanığı ya da rosacea gibi durumlarda meydana gelen yüz kızarıklığı için soğuk bir banyo yapabilir ya da yüzünüze soğuk kompres uygulayarak kızarıklığın ve yanma hissinin azalmasına yardımcı olabilirsiniz. Soğuk, yüzdeki iltihabın azalmasını destekleyerek cildinizi rahatlatabilir.
Kırmızı yüzün sebebi yüzdeki damarlarda genişlemedir. Özellikle alkol, acı ve baharatlı yiyecekler, fazla sıcak içecek tüketmek, soğuk ya da sıcak hava, egzersiz, emosyonel durum yüzdeki kırmızılığı arttırmaktadır. Deri rengi açık, gözleri renkli kişilerin yüzleri de genellikle daha kırmızı olma eğilimindedir.
Aloe vera jel ağrıyı ve kızarıklığa bağlı yanmayı azaltmada etkilidir. Yüz kızarıklığının azalması için aloe vera jeli günde iki kere nazikçe yüzünüze sürebilirsiniz. Eğer evinizde aloe vera bitkisi varsa kullanabilirsiniz. Bunun için önce aloe vera bitkisinin yaprağını alın.
Damarlarda genişlemeye neden olarak sıcak- soğuk ortamlarda bulunma, güneş, egzersiz, stres, alkol, baharatlı- acı gıdaların çok tüketimi, kortizonlu kremlerin kontrolsüz kullanımı sayılabilir. Yeni başladığında bu durumlarda kaçınmak çok önemlidir fakat problem ilerledikçe yeterli olmamaya başlar.
İlgili 21 soru bulundu
Kızarıklık ilerlediyse ilaç
Tıbbi tedavi olarak; kızarıklığın belirgin olduğu durumlarda, harici uygulanan ve damarları daraltıcı özelliği olan ilaçlardan faydalanılır. İltihabi lezyonların az olduğu durumlarda antibiyotikli kremler kullanılır, yoğun olduğu durumlarda ise ağızdan antibiyotikler kullanılabilir.
Kızarık cilde uygun zaman aralıklarında sürülmesi için jel veya krem şeklinde verilir. Ağızdan alınan antibiyotikler: Orta derecedeki rozasea tedavisi için ve özellikle belirgin akne şikayetlerinin bulunduğu durumlarda doksisiklin içeren antibiyotikler reçete edilebilir.
Rosacea; kronik bir deri hastalığıdır ve bir dermatolog kontrolünde tedavi edilmesi gerekir. Yüz kızarmasına yol açan iç hastalıkları ile ilgili hastalıklar ise; karsinoidsendrom, feokromoasitoma, mastositoz, bazı iç organ kanserleri (tiroid gibi), bazı nörolojik hastalıklardır.
Hassas ciltlerde kan damarları cilde daha yakın bir konumdadır. Bu durum genetiktir. Dış etkenlerden kaynaklı bu kan damarları genişleyebilir. Bir tahriş unsuru ciltle temas ettiğinde hızlıca temas edilen noktaya kan hücum eder ve cilt anında kızarmaya başlar.
Günlük cilt temizleme rutinlerinin ve belirli aralıklarla cilt bakımının doğal içerikli ürünlerle yapılması, Zararlı güneş ışınlarından korunmak ve ciltteki renk dengesizliğini gidermek için güneş koruyucu ürünlerin kullanımına özen gösterilmesi, Alkol ve sigara tüketilmemesi.
Sinir bölgelerine fiziksel yapılan ya da bazı rahatsızlıklar sonucunda yapılan baskılar, yüz bölgesinde kızarıklık ve yanmaların oluşmasına neden olmaktadır. Şeker hastalığı, nöropati ve diyabetik nöropati gibi sinirsel hastalıklar yüzde kızarma ve yanmaya neden olabilmektedir.
Beyaz tenli insanların derisindeki melanin miktarı düşüktür ve güneş ışığı altında kaldıklarında çoğunlukla bronzlaşmak yerine ciltleri kızarır. Çünkü güneş ışığına maruz kalan bu tür ciltlerde melanosit hücreleri yeteri kadar melanin üretemez.
Deride kızarma-eritem derinin mikro-dolaşım sistemini oluşturan kapiller damarların genişleyerek oksijenden zengin hemoglobinin artmasından kaynaklanmaktadır. Deride kapillerde bu genişleme sinirsel uyarıdan yada histamin gibi mediatörlerden kaynaklanabilmektedir.
Bazı kişiler banyo yaptıklarında ya da deniz girdiklerinde vücutlarında kızarıklık, şişlik ve kaşıntı meydana gelir. Bu belirtilere halk arasında kurdeşen, tıp dilinde ise ürtiker adı verilmektedir. Elbette banyo suyunun sıcak olması ya da deniz suyunun soğuk olması nedeniyle ürtiker gelişebilir.
Hassas cilt; temelde tahrişe yatkın ve birçok etkene reaksiyon gösteren cilt anlamına gelir. Kuruluk, sertlik, kızarıklık, gerginlik, aniden çıkan sivilceler, kaşıntı, batma, yanma gibi semptomlar hassas cilt belirtileri arasında sayılabilir. Hatta, yağlı ciltler de hassas olabilir.
Yüz kızarması aşırı aktif çalışan sempatik sinir sisteminin başka bir belirtisidir. Sempatik sinir sisteminin aşırı çalışması sosyal etkileşim veya stresin bir sonucu olarak yüzde yoğun kızarıklık patlamalarına neden olur.
Hassas ciltler hangi içerikleri kullanmamalı? Alkol, sülfatlar ve koruyucular hassas ciltler için en tetikleyici cilt bakımı bileşenlerinden bazıları olabilir. Bunlardan herhangi birinin cildinizi tahriş ettiğinden şüpheleniyorsanız dermatoloğunuza danışabilirsiniz.
Rozase (roza-akne rozase-rosacea) halk arasında bilinen adı ile gül hastalığı, özellikle yüz bölgesinde burun, yanak ve alında ortaya küçük kırmızı kızarıklıklar, içi irin dolu şişliklere görünür kan damarlarına neden olan bir cilt hastalığıdır.
Güneşe çıkmadan en az yarım saat önce güneş kremini sürmeniz gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken püf nokta ise güneş kreminin faktörüdür. Amacımız güneş ışınlarının derimizle temasını engellemek değil, yumuşatmak olduğundan ilk günlerde 20 -30 faktörlü kremler sürerek cildimizi yavaş yavaş güneşe hazırlamalıyız.
Ateş basması ya da sıcak basması, vücudun sıcaklığı gerektiği gibi düzenleyememesinden kaynaklanır. Beynin hipotalamus bölgesi vücudun sıcak soğuk dengesini korumasını sağlar. Hava soğuduğunda beyne sinyal gönderip, titremeyi tetikler. Hava ısındıkça ise beyne sinyal gönderip, terlemeyi sağlar.
Peki gül hastalığı olanlar ne yememeli? Acı ve baharatlı gıdalar, kahve, çay, tuzlu besinler, ceviz, alkol, domates, incir, çikolata ve narenciye tüketiminde dikkatli olunmalıdır.
Alerjik bir durum göstergesi olan pembe yanaklar, atopik dermatit denilen bir hastalığın bulgusuna bağlı oluşabilir. Çocukluk dönemi egzeması olarak ta bilinen alerjik bir deri hastalığıdır. Astım, saman nezlesi gibi hastalıklar ile birlikte görülebilir. Kızarıklık yanında cilt kuruluğu, kaşıntı tipik bulgularıdır.
Cilt yüzeyinde görülen ve Rozasea olarak da bilinen Gül Hastalığı, yüz bölgesinde kızarıklık ve kırmızı sivilcelerle kendini gösteren bir hastalıktır. Başlarda yüz çevresinde kendini gösteren semptomlar zamanla göğüs ve sırt taraflarına da yayılabilir. Genellikle beyaz tenli kişiler gül hastalığından muzdariptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri