Aloe vera hem cildin nemlenmesine yardımcı olabilir hem de yanık acısını hafifletebilir. Cildin hızla iyileşmesini ve rahatlamasını sağlamak için havlu içerisine sardığınız buz kalıplarından yardım alabilirsiniz. 3-4 saatte bir 20-30 dakikalık kompresler yeterli olacaktır.
Güneş yanığı ya da soğuk hava etkisiyle soyulan derinin bir an önce yenilenmesine destek olmak için cildinize Hindistan cevizi yağını masaj yoluyla sürebilirsiniz. Her duş sonrasında yenilenen cildinize Hindistan cevizi yağı sürerek kurumanın önüne geçebilirsiniz.
Soğuk su ile nemlendirilmiş havlu ya da bez günde bir kaç defa 10-15 dakika süre ile cilde uygulanmalıdır. Soğuk kompres ardından aloe vera veya nemlendirici losyonun cilde uygulanması, nemlendirici özelliği ile iltihaplı cildi yatıştırır, sakinleştirir ve ağrıyı giderir.
Yanık oluştuktan sonra, cilt normal olarak 3 gün sonra pul pul dökülür ve sonra soyulur. Soyulma birkaç gün devam eder. Genel olarak, cilt tamamen iyileştiğinde soyulma duracaktır. Hafif ila orta derecede bir yanık için, bu süre 7 gündür, ancak birkaç hafta boyunca küçük miktarlarda soyulma meydana gelebilir.
Güneş yanığına bağlı cilt soyulması, cildin farklı katmanlarını etkileyebilen, düzensiz yara iyileşmesi ve kalıcı lekelenmeye neden olabilen tehlikeli bir durumdur.
İlgili 43 soru bulundu
Güneş yanığının belirtilerinden olan deri soyulması aslında vücudun savunma mekanizmasının getirdiği bir sonuçtur. Vücut, zarar gören hücrelerin deriden atılmasını ve bu sayede cildi ölü derilerden kurtarıp yenilenmesini sağlar.
Ciltte sıkılaşma, doku ve kırışıklıklarda belirginleşme ve hafif kaşıntı gözlenebilir. Süreçten sonraki 3 ila 5 günde deri dökülmesi başlar ve cilt tipine göre değişebilir. Eğer ciltte soyulma başlarsa, genellikle yüzün ortasından dışa doğru oluşur ve 2 haftaya kadar sürebilir.
Tarif için 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 çay kaşığı karbonat ve yarım çay kaşığı taze limon suyu yeterlidir. Bu karışımı gözler hariç tüm yüzünüze uygulayabilirsiniz. Karışım, 15 dakika bekletildikten sonra ılık suyla yıkanabilir. Bu yöntem aynı zamanda cildi beyazlatma özelliğine de sahiptir.
Güneşte yanan cilt renginin açılmaya başlama süresi de bu yanma, kabuklanma ve soyulma aşamaları ile birlikte gerçekleşir. Herhangi bir bitkisel tedavi ya da uygulama yapmadan, doğal süreç ile güneşte yanan cildin beyazlaması ve eski haline dönme süresi yaklaşık olarak 1 ayı bulabilir.
Özellikle yumurta beyazı, fıstık ezmesi, vazelin ya da sirke kullanımından kaçının. Yukarıdaki uygulamalar cildinizi rahatlatsa da yanığın ciddiyetine göre ağrılar 4-5 gün sürebilir ve daha sonra cildiniz soyulabilir.
1-2 hafta içinde yanık bölgesindeki deri soyulur ve hafif kızarık deri görülür. Zaman içinde deri normal haline gelir ve iz kalmaz.
Hiperisin, izohiperisin, hiperozit, rutin, kersetin açısındaz zengindir. Yara, yanık iyileştirmeye. iz gidermeye, kırışıklık gidermeye yarımdcı olur. Gece bakım formülasyonlarında yer alır.
Bu hasarların bir sonucu olarak güneş sonrası cilt soyulması görülebilir. Bu sorunu önlemek veya hafifletmek için alabileceğiniz bazı önlemler: Güneş koruyucu kullanmaya devam edin. Serin suyla duş almaya özen gösterin. Nemlendirici ürünleri kullanın ve bolca su için.
Güneş yanığı da ciltte iz bırakabilir.
Neyse ki, Bepanthol güneş yanığı kremi gibi özel ürünler, güneş yanığına hızlı ve etkili bir şekilde müdahale ederek cildimizi rahatlatır ve iyileşmesine yardımcı olur. Bepanthol güneş yanığı kremi, özel formülü sayesinde güneş yanığına neden olan semptomları hafifletir ve cildinizi yatıştırır.
Düzenli kullanımlarda kırışıkları ve ince çizgilerin oluşumunu engeller. Melanin renk pigmentlerinin salınımını kontrol ederek cilt lekelerinin oluşumunun önüne geçer. Güneş yanıklarını önler ve soyulma problemlerini azaltır.
Modifikasyonlar kalıtsal olmadığı için bir süre sonra vücut eski haline gelebilir. Derinin bronzlaşması modifikasyondur. Kalıtsal olmadığı için sonraki nesillere bronzlaşmış şekilde aktarmaz deri rengini ve orjinal deri rengini aktarır. Modifikasyon olduğu için bir süre sonra deri rengi eski haline döner.
Limon suyu bronzlaşmayı hızlı bir şekilde giderebilmektedir. İçerisine bir tatlı kaşığı bal ve su ilave ederek cilde uygulanabilmektedir. Yaklaşım yarım saat bekledikten sonra yıkanması gerekmektedir.
Limon: Güneş kararmalarında en etkili ürünlerden biri limondur. 1 limonu sıkıp kararmış olan bölgeye masaj yapabilirsiniz. Limonu ciltte 30 dakika beklettikten sonra iyice durulayabilir ve işlemi haftada 3 kez tekrar edebilirsiniz.
Güneş sonrası kuruyan, yıpranan cildinizi nemlendirmek önemlidir. Bunun için güneş sonrası kremleri yoğun nemlendirme etkili olur. Nemlendirici krem, aloe vera jel, C vitamini serumu gibi içerikleri cildi onarmaya ve tazelemeye yardımcı olan ürünler kullanılır.
Güneş lekesi tedavisi için geceleri düzenli olarak leke açıcı serum ve kremler kullanılmalıdır. Özellikle geçmeyen cilt lekeleri için krem kullanmak gerekir. Derinin üst tabakasında yer alan çil ve solar lentigo gibi güneş lekeleri, lPL ışık sistemleri KTP ve fraksiyonel lazerle tedavi edilebilir.
Soğuk su ile ıslatılmış steril bezler ile kompres yapmak rahatlatıcı olacaktır. Ayrıca serin su ile duş alabilirsiniz. Yanık olan bölgeye cilt tipinize uygun ve mümkünse alkol içermeyen nemlendirici krem sürün. Etkili bir tedavi için dermatoloji uzmanına da başvurabilirsiniz.
Güneş ışınlarına maruz kalan cildiniz teninizin gerilerek soyulmasına neden olabilir. Bu yüzden banyodan sonra bronzlaşmış teninize mutlaka güneş sonrası için üretilen losyon, krem veya yağ sürün. Böylece kuruyan teniniz nemlenecek ve bronzluğunuz daha kalıcı olacaktır.
Dermabrazyon ameliyatında, özel elmas uçlar vasıtasıyla derinin en üst tabakası yavaş ve kontrollü bir şekilde soyulmaktadır. Derinin en üst tabakası epidermis ve yüzeyel dermis soyulduğunda vücut çok hızlı bir şekilde bu alanlara yeni dokuyu getirerek, daha pürüzsüz, gergin ve taze bir deri tabakası ortaya çıkartır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri