Sağ ve sol arasında hiçbir fark yoktur. Farklı araçlar için farklı z rot özellikleri ve boyuta göre değişen z rotlar bulunur. Araçların marka model statüsüne göre z rot özelliği değişmektedir. Bunun için araca uygun z rot değiştirilmelidir.
Z rot bozulmadığı sürece değiştirilmez.
3- Z Rot Arızası
Z Rot'ların işlevi; bir aracın denge tutuşunu ve direksiyon kontrolünü sağlamasıdır. Bu duruma etki eden faktörler ise daha çok aracın viraja girmesi esnasındaki kontrolünü ve dengesini sağlamaya yönelik olduğundan, Z Rot'ların arızası ile etkileri daha çok anlaşılır hale gelir.
Z Rot Arızası Nasıl Anlaşılır ? Z Rot arızası araç kullanırken özellikle keskin olan virajları dönme sırasında bağlantı noktalarında kopya sesi gibi bir ses meydana gelebilir. Bağlantı plastik aksamında olan ve zamanla aşınmış olmasından dolayıdır.
Bu tezgahlarda yapılan çalışmaların sonucunda edinilen teorik bilgilere göre; her 20.000 km periyodik bakımında bir değişiminin gerçekleştirilmesi önerilmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Z rot, aracın dönmesi, kayması veya savrulması gibi olası kazaları engellemekle görevli olan önemli bir parçadır. Z rot bağlantısı, aracın konforlu hareket etmesine ve sürüşün güvenli şekilde sağlanmasına yardımcı olur. Hem aracın hareket dengesini hem de sürücünün konforunu sağlar.
Rot başı arızalıysa, aracın direksiyon kontrolü titreşimden dolayı zayıflar, direksiyonda boşluk oluşur, lastikler hem direksiyon hareketine geç tepki verir hem de dengesiz aşınır. Rot başının kopması ya da kırılması halinde ise aracın kontrol dışı hareketi çok ciddi kaza riski oluşturabilir.
Rotilin arızalanması, tekerleklerin açısını bozacağından aracın kontrol edilmesini zorlaştırır. Ayrıca, lastiklerin düzensiz olarak aşınması, tıkırtı şeklinde sürekli gelen gürültü, tekerlek hizalarının bozulması gibi birçok probleme de yol açabilir.
Selamlar, Amortisör değişiminde üst tablalara veya takozlara dokunulmazsa rot bozulmaz hocam. Bu konuda içiniz rahatsa yaptırın. Ancak amortisörlerde eğilme bükülme var ise takozlar hasar görmüştür rota ihtiyaç olur.
Rot kol başları arızalıysa veya arızalanma belirtisi varsa, Servo direksiyonlu araçların motorunda arıza tespit edilirse, Servo direksiyonlu araçların motorunda sızıntı görülürse ağır kusurlar içerinde yer alır.
Lastik rot ayarında sorun varsa direksiyon kilitlendi gibi bir tablo çıkar ortaya. Direksiyon milindeki mafsal arızası da direksiyonun dönmesine engel olabilir. Direksiyon rot kollarındaki rot başlarının aşırı sıkı olması direksiyonun dönmesine engel olabilir.
Lastik rot ayarında problem varsa direksiyon sertleşebilir hatta kitlenebilir. Direksiyon milindeki mafsal arızası da direksiyonun sertleşmesine sebep olur.
Araçların direksiyonunda bulunan 2'şer cm'lik sağ ve sol yönlerdeki boşluk normal kabul edilmektedir. Araç hareket etmez pozisyondayken direksiyonda bulunan boşluklar normal kabul edilir. Fakat hareket halinde oluşabilecek ve süreklilik arz eden boşluklar direksiyon kutusunda arıza olduğunun belirtisidir.
Rot ayarı bozuk araçlarda direksiyon doğrultusu ile tekerlek doğrultusu arasında fark oluşmasına yol açar. Bundan dolayı tepkime süresi düşer ve sürüş güvenliği konusunda tehlikeler meydana gelebilir. Bunun yanı sıra rot ayarının doğru olmaması lastik ve direksiyon sistemlerine de büyük ölçüde zarar verir.
Araçla çukura girip çıktığınızda tam orta kısımda vuruntu sesi gelir. Direksiyonda titreme, sürüş halindeyken sağa sola çekme, manevra yaptıktan sonra geri toparlayamama gibi sorunlar rot kolu arıza belirtileridir.
Ses klonlama, gerçek bir kişinin ses kayıtlarını kullanarak sentetik bir ses oluşturma işlemidir.
Otomobilin süspansiyonlarının sertleşmesi, çukurlu veya tümsekli yollarda tekerleklerden gelen tıkırtı veya gıcırtı sesleri amortisör takozu arızalarının belirtileri olabilir. Bu parçanın arızalanması ile otomobil tekerinin şasi ile olan bağlantısı zarar göreceğinden aracın yol tutuşu da bozulacaktır.
Bu sebeple boşluğu farkedildiğinde araç bir an önce gerekli servise gösterilmelidir. Bozulan parçalar yenileriyle değiştirilir. Sonra araç Rot – Balans ayarına gider.
Giriş kısmında da ifade edildiği gibi aracın hareket mekanizmasını yönetmek, yol tutuşunu artırmak adına rot balans ayarlarının düzgün olması gerekir. Bundan yola çıkara “rot balans ayarı çekişi etkiler” demek yanlış olmayacaktır. Eğer rot balans ayarları bozuksa araç sağa veya sola çekerek ilerleyebilir.
Arızalı rotil değişmezse ne olur? Rotil ufak bir bağlantı parçası olmasına rağmen çok stratejik öneme ve konuma sahip kilit noktalarda bulunur. Bir bütünün bağlantı parçası olmak ve arıza yapmak sistemin kalanına zarar verecek ve sürüş güvenliğinizi tehlikeye atacaktır.
Tamir edilemeyen bir yapıya sahip olan rotiller, herhangi bir arıza durumunda değiştirilmesi gerekir. Zamanla aşınarak korozyona uğrayan rotil, boşluk yapabilir. Oluşan boşluk, araçta ses yapmasına neden olur. Zamanla tekerleğin denge açısı bozulur; araç dikey olarak orantılı durmaz ve yolda çekme yapar.
Z rot, iç lastiklere daha az ağırlık vermenin yanında dış lastiklere ekstra ağırlık vererek otomobilin dengesini korur. Bu sayede aracın ağırlığı bütün tekerleklere eşit şekilde dağıtılır. Özellikle virajlı yollarda denge daha rahat korur ve otomobilin manevra kabiliyeti yükselir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri