“Daha önce 5 dereceli kadroyu işgal ederek daha üst derecelere yükselme imkanı olmayan Zabıta Memuru kadrosunun üst derecesi 3 olarak belirlendi. Zabıta Komiserliği kadrosu ise 3 dereceli kadrodan 1 dereceli kadroya yükseltildi.
Belediye norm kadrolarına göre zabıta memurlarının kadroları 5. derecede bulunmaktadır. Lise mezunuyum, şu anda 631 sayılı Kanuna göre 3. derecenin 3. kademesinden maaş almaktayım.
Zabıtalar, ilçe ya da il belediyelerine bağlı olarak memur ya da işçi statüsünde çalışabilir. Memur olarak çalışmak isteyen zabıtalar, KPSS'den atanmak için yeterli puanı almak zorundadır.
Ancak, personel sayısı az olan zabıta teşkilatlarında 12 saat iş, 12 saat istirahat şeklinde düzenleme yapılabilir. Hizmetin sürekliliğini aksatmamak kaydıyla ve bir sıra dâhilinde personele 657 sayılı Kanunun 99 uncu maddesi göz önünde bulundurularak ayrıca haftada iki gün izin verilebilir.
İlgili 22 soru bulundu
- Belediye Zabıta personeli 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36.maddesinde “Belediye Zabıta Hizmetleri” olarak ayrı bir sınıfta tesis edilir. Bu sınıf, bu kanun hükümlerince Zabıta Teşkilatı mensubu personeli kapsar.
2023 yılı itibari ile 76 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Zabıta maaşları 26720 TL'dir. En düşük Zabıta maaşı 21380 TL iken, en yüksek Zabıta maaşı 43230 TL'dir. Güncel Zabıta maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Belediye Zabıtası
Özel bir amaç doğrultusunda güvenlik görevini yürüten zabıtalar kamu düzeni görevlisidirler. Kolluk kuvveti değildirler.
Madde 63 - Zabıta memurları, amirlerinin teklifi ve tayine yetkili merciin onayı ile belediyenin diğer kuruluşlarında aynı derecede bir göreve nakledilebilir. amirin muvafakat etmesi şartı ile bir diğer belediye zabıta kuruluşuna naklen tayin edilebilir.
Birincisine idarî zabıta, ikincisine de adlî zabıta denir. Ancak Türkiye'de bu iki tür faaliyeti, esas itibarıyla aynı kurum ve personel yürütür. Bu teşkilât İçişleri Bakanlığı'na bağlıdır. Genel zabıta polis ve jandarmadan oluşur.
Yani zabıta memuru olarak görev yapan kişiler silah taşıma ruhsatı hakkı edinememiştir. Ancak silah bulundurma ruhsatı hakları devam etmektedir.
Şartlar hem fiziksel hem de resmi olarak ön plana çıkar. Bu şartları yerine getiren kişiler resmi olarak zabıta görevine atanması ile birlikte başlar. Özellikle memur olarak zabıta olmak isteyenlerin KPSS sınavına girmesi ve gerekli puanı alması gerekir.
Saçlar, kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir), temiz bakımlı ve taranmış olur. (Danıştay Onikinci Dairesinin 20/4/2022 tarihli ve E.:2021/7000; K.:2022/2247 sayılı kararı ile iptal ibare; Hergün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz.)
Her yıl 1 tane kademe ilerlemesi yapılır. 3 yılın sonunda ise 1 derece ilerlenir. Derece dik, kademe ise yandır. Derece ilerlemesi; memurun bulunduğu hizmet sınıfı içinde bir üst dereceye geçmesidir. Memurların derece yükselmesinin şartları DMK m.68'de düzenlenmiştir.
Genel olarak, lise mezunları 13 üncü derecenin 3 üncü kademesinde, ön lisans mezunları 10 uncu derecenin 2 nci kademesinde, lisans mezunları ise 9 uncu derecenin 1 inci kademesinde memuriyet görevine başlar.
Zabıta alımları KPSS P94 puan türü ile yapılmaktadır. Dolayısıyla zabıta atamalarında, KPSS ortaöğretim sonucuna göre P94 puanına bakılmaktadır.
MADDE 42 – (1) Belediye zabıta görevlilerine zabıta hizmetleri dışında bir görev verilemez.
Buna göre, zabıta müdürü kadrosuna atanmış ve bu kadroda en az iki yıl görev yapmış olanların, belediye başkanınca teknik veya idari müdürlük ayrımı yapılmadan tüm müdürlük kadrolarına (yazı, mali, temizlik, park bahçe müdürlükleri….) atanması mümkündür.
Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 16'ncı maddesinde belirtildiği üzere zabıta ekipleri hiçbir zaman trafik suç ve ceza tutanağı düzenlememektedirler.
Zabıta personelinin çalışma saatleri vardiyalar halinde görevin gereğine göre 24 saat iş 48 saat istirahat veya 12 saat iş 24 saat istirahat şeklinde düzenlenebilir. Belediye Zabıta Memurlarının haftalık olağan çalışma saatleri 48 saati geçmeyecek şekilde düzenlenir.
Zabıta Amiri kadrosuna atanabilmek için;
4 yıllık yükseköğrenim mezunları için iki yıl zabıta komiseri kadrosunda; 2 yıllık yüksekokul mezunları için üç yıl zabıta komiseri kadrosunda; lise ve dengi okul mezunları için dört yıl zabıta komiseri kadrosunda çalışmış olmak.
Kamu düzeni ve halk sağlığını korumak amaçlı belediye nezdinde çalışan kişilere zabıta memuru denmektedir. Zabıtalar kamu düzenini yerine getirirken Jandarma ya da polis gibi silah taşımazlar. Yani bu konuda herhangi bir yetkileri bulunmamaktadır. Hem merkezde hem de taşra ve birçok farklı ile ilçede görev yaparlar.
ç) Sınavın yapıldığı tarihte 30 yaşını doldurmamış olmaları, d) Geçerlilik süresi dolmamış KPSS puan türünden, sınav duyurusunda belirtilmiş olan asgari puanı almış olmaları, gerekir.
c) Zabıta komiserliğine atanabilmek için; 1) En az lise mezunu olmak. 2) 4 yıllık yükseköğrenim mezunları için iki yıl; 2 yıllık yüksekokul mezunları için üç yıl, lise ve dengi okul mezunları için dört yıl zabıta memuru kadrosunda çalışmış olmak.
Yerel Yönetimlerde Zabıta Ve Destek Hizmetleri Eğitimi Süresi. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2016 yılında oluşturulan eğitim programı 80 saat olarak planlanmıştır. 80 saatlik eğitim yaklaşık olarak 1 ay sürmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri