Genel idare hizmetleri sınıfında görev yapan memurun yardımcı hizmetler sınıfına atanması ile ilgili açılan davada genel idare hizmetleri sınıfında zabıta memurluğu görevinde bulunan kişi yardımcı hizmetler sınıfında hizmetli kadrosuna atanması ile ilgili olarak memurların meslekleri ile ilgili sınıftan genel idare ...
Bu hükümler çerçevesinde, Emniyet Hizmetleri Sınıfından Genel İdare Hizmetleri Sınıfında yer alan Zabıta Memuru kadrosuna 19/10/2004 tarihinde kazanılmış hak aylık derece ve kademesiyle atanan ilgilinin 657 sayılı Kanunun 71 nci madde hükümlerine bakılmaksızın 5289 sayılı Kanunda öngörülen şartları taşıması halinde ve ...
1- Genel idari hizmet sınıfında olan zabıtalar yaptıkları görev zorluğu nedeniyle bu hizmet sınıfından. çıkarılmalı ve 657 sayılı D.M.K. 36.maddesine Belediye. Zabıtası Hizmetleri Sınıfı ibaresi eklenmelidir.Böylece.
Zabıta Olmak İçin Gerekenler
Zabıtalar, ilçe ya da il belediyelerine bağlı olarak memur ya da işçi statüsünde çalışabilir. Memur olarak çalışmak isteyen zabıtalar, KPSS'den atanmak için yeterli puanı almak zorundadır.
Bu teşkilât İçişleri Bakanlığı'na bağlıdır. Genel zabıta polis ve jandarmadan oluşur. Genel zabıta yanında, yine kamu düzenini koruyan mahallî zabıta ile belli bir hizmetin özellikleri dolayısıyla faaliyet gösteren hizmet zabıtası yer alır. Belediye zabıtası, orman zabıtası, gümrük zabıtası gibi.
İlgili 25 soru bulundu
a) Zabıta şube müdürlüğüne atanabilmek için; 1) 4 yıllık yükseköğrenim mezunu olmak. 2) En az iki yıl zabıta amiri kadrosunda veya altı yıl zabıta komiseri kadrosunda çalışmış olmak. 3) 1-4 dereceli kadrolara atanmak için 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen süre kadar hizmeti bulunmak.
Belediye Zabıtası
Özel bir amaç doğrultusunda güvenlik görevini yürüten zabıtalar kamu düzeni görevlisidirler. Kolluk kuvveti değildirler.
2023 yılı itibari ile 76 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Zabıta maaşları 26720 TL'dir. En düşük Zabıta maaşı 21380 TL iken, en yüksek Zabıta maaşı 43230 TL'dir. Güncel Zabıta maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Yani zabıta memuru olarak görev yapan kişiler silah taşıma ruhsatı hakkı edinememiştir. Ancak silah bulundurma ruhsatı hakları devam etmektedir.
hizmetleri ekseriyetle özel hukuk rejimine tabidir (Gözübüyük ve Tan, 2021: 564). Buradan hareketle belediyelerin idari kamu hizmetlerinin asli ve sürekli kamu hizmeti olduğu ifade edilebilir.
Saçlar, kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir), temiz bakımlı ve taranmış olur. (Danıştay Onikinci Dairesinin 20/4/2022 tarihli ve E.:2021/7000; K.:2022/2247 sayılı kararı ile iptal ibare; Hergün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz.)
Memurların ne kadar izin hakkı var? 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 102. Maddesine göre; Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan 10 yıla kadar olanlar için 20 gün, hizmeti 10 yıldan fazla olanlar için 30 gündür.
Kamu düzeni ve halk sağlığını korumak amaçlı belediye nezdinde çalışan kişilere zabıta memuru denmektedir. Zabıtalar kamu düzenini yerine getirirken Jandarma ya da polis gibi silah taşımazlar. Yani bu konuda herhangi bir yetkileri bulunmamaktadır. Hem merkezde hem de taşra ve birçok farklı ile ilçede görev yaparlar.
I - GENEL İDARE HİZMETLERİ SINIFI: Bu Kanunun kapsamına dahil kurumlarda yönetim, icra, büro ve benzeri hizmetleri gören ve bu Kanunla tespit edilen diğer sınıflara girmeyen memurlar Genel İdare Hizmetleri sınıfını teşkil eder.
Çünkü bulunduğu sınıfta yazılı olan tüm görevleri farklı kadrolarda da olsa yapmakla yükümlü kılınmıştır. Konuyu açmak gerekirse, hizmetli, kaloriferci, bekçi, bahçıvan, aşçı vb gibi kadrolar Yardımcı Hizmetler Sınıfında görev yapan kadrolardır.
Teknik hizmetler sınıfı: Yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar, mimar, jeolog, hidrojeolog, hidrolog, jeofizikçi, fizikçi, kimyager, matematikçi, istatistikçi, yöneylemci (Hareket araştırmacısı), matematiksel iktisatçı, ekonomici ve benzeri ile teknik öğretmen okullarından mezun olup da, öğretmenlik mesleği dışında ...
Madde 63 - Zabıta memurları, amirlerinin teklifi ve tayine yetkili merciin onayı ile belediyenin diğer kuruluşlarında aynı derecede bir göreve nakledilebilir. amirin muvafakat etmesi şartı ile bir diğer belediye zabıta kuruluşuna naklen tayin edilebilir.
Bu sebeple özel güvenlik hizmetleri kapsamında çalışan kişiler de dahil, genel kolluk kuvvetlerinin durdurma ve kimlik sorma yetkisini zabıtanın da kullanabileceği şeklindeki bir yorumda bulunmak mümkün değildir.
Zabıta maaşları 2023 yılında en düşük 10.920 TL en yüksek 17.381 TL olarak belirlendi. Zabıta maaşlarında öğrenim durumu önem kazanır. Ön lisans ve lisans mezunu zabıtalar aynı maaşı almaz. Ayrıca kıdem ve derece ücrete etki eden faktörlerdendir.
Genellikle, zabıtalar hafta içi beş gün ve 8 saat çalışırlar. Sahada Çalışma: Zabıtalar, görevleri nedeniyle sahada çalışırlar ve görev yerlerine göre değişebilir.
Belediye zabıta memurlarının haftalık olağan çalışma saatleri 48 saati geçmeyecek şekilde düzenlenir. Genel bilgi bu şekilde hocam. Mevzuattan alıntıladım.
Belediye Zabıtasının görev, yetki ve sorumluluk alanları 5393 sayılı Belediye Kanununun 51. maddesine dayanılarak hazırlanan İçişleri Bakanlığının 26490 Sayılı 'Belediye Zabıta Yönetmeliği' ile belirlenmiştir.
Bu düzenleme, Belediye ve Bağlı Kuruluşları İle Mahalli İdare Birlikleri Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik'te yer almaktadır. Buna göre, zabıta veya itfaiye müdürü kadrolarında asaleten en az iki yıl görev yapmayanlar, diğer müdür kadrolarına atanamazlar.
Zabıta alımları belediyelerin ihtiyaçları doğrultusunda merkezi atama vasıtasıyla yapılır. Başvuru yapan adaylar puan sıralamasına konur. Sıralama sonunda belediyelerde bulunan ihtiyacın 5 katı kadar başvuran aday sözlü mülakata alınır. Başarılı olmak için sözlü mülakatta en az 70 puan alınması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri