Belediye Zabıtası Özel bir amaç doğrultusunda güvenlik görevini yürüten zabıtalar kamu düzeni görevlisidirler. Kolluk kuvveti değildirler.
Özel idari kolluk, hizmet kolluğu olarak da adlandırılmaktadır ve özel kanunların verdiği yetki ile kamu düzeninin klasik unsurlarını aşan amaçlarla faaliyette bulunmaktadır. Örneğin orman kolluğu, gümrük kolluğu, turizm kolluğu alanlarında uzmanlaşmış hizmet kolluklarıdır.
o orman kolluğu, o tarım kolluğu, o hayvan kolluğu, o av kolluğu, o gümrük kolluğu, o çevre kolluğu gibi özel idari kolluk türlerini saymıştır.
Zabıta, bir şehirde güvenliği sağlamakla görevli olan idare. Türkiye'de iki türlü zabıta veya kolluk vardır. Bunlar genel zabıta (polis ve jandarma) ve özel zabıta (belediye zabıtası)'dır.
MADDE 7 – (1) Belediye zabıta teşkilatı belediye başkanına bağlıdır. Belediye başkanı, zabıta teşkilatı üzerindeki yetkilerini belediye başkan yardımcısına; büyükşehirlerde genel sekreter veya genel sekreter yardımcısına devredebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Belediye Zabıtası
Özel bir amaç doğrultusunda güvenlik görevini yürüten zabıtalar kamu düzeni görevlisidirler. Kolluk kuvveti değildirler.
Zabıtalar, ilçe ya da il belediyelerine bağlı olarak memur ya da işçi statüsünde çalışabilir. Memur olarak çalışmak isteyen zabıtalar, KPSS'den atanmak için yeterli puanı almak zorundadır.
MADDE 30 – (1) Belediye zabıta teşkilatı personelinin çalışmaları; a) (Değişik:RG-2/4/2020-31087) İçişleri Bakanlığı denetim elemanları, b) Valiler, kaymakamlar ve belediye başkanları ile bunların görevlendireceği diğer personel, tarafından denetlenir.
Madde .. - Lüzum görülen yer ve zamanlarda Belediye meclisinin önerisine dayalı olarak İçişleri Bakanlığın kararı ile Belediye Zabıtasının silah taşımasına izin verilebilir.
Belediye Zabıtasının görev, yetki ve sorumluluk alanları 5393 sayılı Belediye Kanununun 51. maddesine dayanılarak hazırlanan İçişleri Bakanlığının 26490 Sayılı 'Belediye Zabıta Yönetmeliği' ile belirlenmiştir.
ÖZEL KOLLUK : Genel kolluk dışında kalan ve ancak belirli bazı kolluk görevleri için özel yasalarına göre kurulup belirli görev ve yetkilerle donatılan kolluktur. Kamu düzeninin sağlanması ve korunması kapsamında genel kolluk kuvvetlerine tanınan görev ve yetkiler içerik olarak aynı, görev alanları farklıdır.
Kolluk kuvveti, kanunları ihlal eden kişileri keşfederek, caydırarak, rehabilite ederek veya cezalandırarak kanunu uygulamak için organize bir şekilde hareket eden hükûmete bağlı kurumların faaliyetidir. Terim polisi, mahkemeleri ve düzeltmeleri kapsar.
MADDE 19- (1) Çarşı ve mahalle bekçileri, bu Yönetmelikte belirlenen görev ve yetkilerin dışında mevzuatla genel kolluk kuvvetlerine tevdi edilen görev ve yetkileri ancak genel kolluk kuvvetleri nezaretinde yerine getirebilir ve kullanabilirler.
Özel idari kolluk birimlerinin amirleri, kolluk biriminin bağlı olduğu idari birimin yöneticileridir[12]. Yukarıda değinildiği gibi, kolluk faaliyetlerinin niteliği gereği bu faaliyetlerin yürütülmesinde özel hukuk kişilerinin bir kamusal görevi üstlenme şeklinde görev alması olanaksızdır.
Yönetmelikte, "En üst dereceli kolluk amiri: Emniyet Genel Müdürlüğünde; il emniyet müdürünü, ilçe emniyet müdürünü veya amirini, Jandarma Genel Komutanlığında il jandarma komutanını, ilçe ve merkez ilçe jandarma komutanını, Sahil Güvenlik Komutanlığında; birlik komutanını, Gümrük ve Ticaret Bakanlığında; gümrük ...
Bekçiler, 7245 sayılı Kanun ile yardımcı kolluk olarak nitelenmektedir. Buna göre bekçiler polise ve jandarmaya yardımcı bir faaliyet yürütürler.
Zabıta maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 76 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Zabıta maaşları 26720 TL'dir. En düşük Zabıta maaşı 21380 TL iken, en yüksek Zabıta maaşı 43230 TL'dir.
Çevre Koruma: Zabıtalar, çevre koruma kurallarına uyulup uyulmadığını denetleyerek, çevre kirliliğinin önlenmesine yardımcı olurlar. Güvenlik: Zabıtalar, halkın güvenliği için görev yaparlar. Örneğin, toplu etkinliklerde güvenliği sağlamak, yasa dışı faaliyetlere karşı mücadele etmek gibi.
Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 16'ncı maddesinde belirtildiği üzere zabıta ekipleri hiçbir zaman trafik suç ve ceza tutanağı düzenlememektedirler.
Bu yaptırımlar genellikle idari para cezası, mühürleme ve denetlemedir. Bu yetkilerin haricinde zabıtaların, özel güvenlik hizmetleri kapsamında çalışan özel güvenlik şirketlerinin destek sağladığı polis veya jandarma teşkilatları gibi durdurma ve kimlik sorma yetkisi bulunmamaktadır.
Türk zabıtasının tarihi gelişiminde çok önemli roller üstlenen ve çeşitli hizmet vermesine rağmen asayiş ve güvenlik hizmetlerinin başı olan Subaşı, kesin olarak bilinen ilk zabıta amiridir. Türklerin kurduğu her büyük devletin idari yapılanmasında yer almış-lardır.
Madde 48 - Belediye zabıta memurları, belediye memurlarına tanınan zam, avans, ikramiye, çocuk zammı, doğum yardımı, ilâç bedeli, tedavi gideri gibi mali ve sosyal haklardan aynen yararlanırlar.
“Daha önce 5 dereceli kadroyu işgal ederek daha üst derecelere yükselme imkanı olmayan Zabıta Memuru kadrosunun üst derecesi 3 olarak belirlendi. Zabıta Komiserliği kadrosu ise 3 dereceli kadrodan 1 dereceli kadroya yükseltildi.
Zabıta memuru kadrosunda olup hafta içi sabah 8 akşam 5 çalışan memur nöbet tutmasa maktu mesai ücretinden yararlanır mı? İlçe Belediyesi Zabıta Müdürlüğü bünyesinde zabıta memuru, zabıta komiserleri 7/24 esasına göre kesintisiz görev yapmaktayız. Mevcudumuzda bulunan zabıta amirleri gece nöbeti tutmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri