Evin elektrik veya su tesisatındaki kusurlardan dolayı kombi bozulabilmektedir. Bu durumda kiracının herhangi bir sorumluluğu yoktur, kombi tamir masrafları ev sahibi tarafından ödenmelidir. Özetle kombi evin demirbaş malzemelerinden kabul edilmektedir.
Bir evde taşınması mümkün olmayan; fırın, ocak, ankastre, kombi, duşakabin, klozet, lavabo, petek gibi sökülüp götürülemeyecek ürünler evin demirbaşlarıdır. Ev demirbaşları arızalandığında bunların masraflarının karşılanması gayrimenkul sahibine aittir.
borçlar kanunu'nun 317. maddesi gereğince; kiralanan yerin temizlik ve bakım giderleri kiracı tarafından karşılanır. bu nedenle demirbaşların (kombi, klima vs.) temizlik ve bakımı kiracıya aittir. parça değişikliği, tamir ya da yenileme gibi durumlarda oluşan masrafları ise ev sahibi öder.
Bu nedenle demirbaşların temizliği bakımı da kiracıya aittir. Buna göre kombinin bakımı da kiracıya aittir. Parça değişikliği, tamir ya da yenileme gibi durumlarda oluşan masrafları ise ev sahibi öder.
Eve kiracı geldiğinde o kombi sağlam ise ve sonradan bozulduysa masraf kiracıya aittir. Kiracı eve taşındığında arızalı olduğunu fark ettiyse masraf ev sahibine aittir.
İlgili 20 soru bulundu
Kombinin bozulmasında kiracının herhangi bir kusuru yok ise; kombi tamiri, parça değişimi veya kombinin yenilenmesi ev sahibi tarafından yaptırılmalıdır. Eğer kombi arızası ile ilgili kiracının kusurlu olduğu tespit edilirse; bu kez oluşacak masraflar kiracı tarafından karşılanmalıdır.
Bu arızalar, tesisat ya da kombi gibi demirbaş eşyalarda gerçekleştiği takdirde tamir bedelini gayrimenkul sahibi öder. Ancak boya-badana ya da evde keyfi olarak gerçekleştirilecek herhangi bir değişikliği kiracı karşılar.
TBK madde 317'ye göre kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Burada kullanım giderlerinden kasıt; elektrik, su, doğal gaz veya temizlik bedeli gibi gider kalemleridir. Dikkat edilirse bunlar, kiracının kullanımına bağlı olan giderlerdir.
Alo 186 Elektrik Kesintisi Başvurusu.
Kombi Arızasını Kiracının Karşılayacağı Zamanlar
Yukarıdaki borçlar kanunu maddesinde belirttiği gibi kombinin temizliği ve bakımından kiracı sorumludur. Yani kombi bakımsızlık veya temizliğin yapılmaması sebebiyle arızalandı ise arızayı kiracı karşılamalıdır.
Kombi servis ücretleri, 2023 yılında Doğru Tamir'in belirlediği fiyat 300 TL'dir.
Kombi üreticileri, bakım işlemlerinin yılda ortalama bir kez yapılmasını öneriyor. Kombi modellerine bakım yaptırmak için en ideal zaman ise sonbahar ayı olarak öne çıkıyor. Yaz boyunca sıcak su kullanımı haricinde kapalı kalan kombilerde, bu süreçte çeşitli tıkanmalar ve teknik arızalar meydana gelebiliyor.
Markadan markaya göre değişiklik gösteren kombinin kullanım ömrü için Sanayi Bakanlığı tarafından belirlenen süre 15 yıldır. Ancak yıllık düzenli bakımları ile hem kombinizin ömrünü uzatabilir hem de performansını arttırabilirsiniz.
Taraflar arasında herhangi bir sözleşme yok ise; demirbaş giderlerinde kat malikleri arsa payı oranında yükümlüdür ve ev sahipleri ödemek zorundadır. Kiracılar apartmanın günlük giderlerini ödemekle yükümlüdür. Kiracıların demirbaş ödemesi durumunda ödedikleri tutarı kiralarından düşer.
Tesis Yöneticileri Federasyonu Başkanı Yahya Sağır da ısı pay ölçer kullanan konutlara ilişkin, "Merkezi ısıtma sistemli, ısı pay ölçerli konutlarda, kış sezonunda sıcaklığın 15 derecenin altına düşmesi halinde kaloriferlerin yakılması zorunlu. Bağımsız bölümler boş dahi olsa bu zorunluluk var.
Sineklik, pencere ve kapı gibi temel eşyalara zarar verildiğinde ortaya çıkan ödemeler kira bedelinden düşülen masraflardan değildir. Aidat, ısınma ve sıcak su bedeli kiracı tarafından karşılanır. Gayrimenkul sahibi, eşyaların ve evin özenle kullanılmadığı durumlarda kiracıya 30 gün süre tanır.
Kiranızı yüzde 25 üzerinden zam yaparak yatırın diyen Bakan Kurum, “Evini fahiş fiyatlarla kiraya vermek isteyenler de var, tabii bunlar istisna. Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin.
Kiracılar kira sözleşmeleri dolmadan evden çıkmaları konusunda baskıcı olan veya haksız oranda zam yapan ev sahiplerini 189'u arayarak veya CİMER ya da e-Devlet üzerinden ihbar formu doldurarak şikayet edebilecektir.
Fakat bunun için, ilgili tadilat gerekli olmalı ve bu esnada kiracının evde yaşaması mümkün olmamalıdır. Bu şartlar olduğu takdirde, 1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi sorusunun cevabı da evet olacaktır. Bunun için, sözleşme süresi dolunca kiracıya tahliye davası açılmalıdır.
Kat Mülkiyeti Kanununda yer alan yasal düzenlemelere göre apartmanın giderlerinden kat maliki sorumlu oluyor. Ancak bununla birlikte bağımsız bölümü fiilen kullanan kiracılarda bu masraflardan kat maliki ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu oluyor.
Ev sahipleri kullanımdan kaynaklanan bazı tadilatları üstlenmeyi kabul etmeyebilirler. Bu duruma örnek verecek olursak; musluklar, elektrik prizleri, kombi kullanımı gibi. Uygulamada en çok yaşanan sıkıntı kombi kullanımı ile ilgilidir.
Bir muhasebe işyerinde demirbaş olarak sayılan eşyalar; bilgisayar, yazar kasa, hesap makinesi, yazıcı, telefon, evrak dolabı, koltuk, masa, sandalye, sehpa, kitaplık varsa mutfak ve tuvalet eşyaları gibi maddi karşılığı olan çeşitli mobilya ve eşyadan oluşur.
Asansör binaya ait demirbaş olduğundan kira sözleşmenizde aksine bir madde yoksa bu masraflardan kiracı sorumlu olmaz. Ortak giderlerin teminatı: Madde 22 - (Değişik birinci fıkra: 13/4/1983 -2814/10 md.)
Madde 1: Demirbaş eşya belirli bir miada tabi olmaksızın uzun zaman muhafaza edilen ve kullanılabilen, taşınabilir eşyadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir: a) İşletme aletleri, b) Teknik ve laboratuar aletleri, c) Mefruşat ve büro malzemeleri, d) Kitaplar, e) Nakil vasıtaları, f) Sayaçlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri