Arapça bir sözcük olan Zahter, Türkçe'de yaygın olarak “dağ kekiği” olarak anılan bir yabani bitkidir.
Zahter kara kekik ya da dağ kekiği olarak bilinen ballıbabagiller ailesi ait bir ottur. Kekikten daha acı ve serttir.
Zahter, Hatay'ın dağ eteklerinde doğal ortamda yetişen bir kekik türü olup, farklı farklı besinlerin öğütülüp karıştırılmasıyla hazırlanan kahvaltılık toz zahterle karıştırılmaması gerekir.
Zahter (Türkçe:Zahter Za'atar (Arabic: زَعْتَر, IPA: [ˈzaʕtar]) görünüş itibarıyla kekik bitkisine benzetilir ve "kara kekik" olarak anılmaktadır. Yabani bir ot çeşidi olan zahter orta ve güney Anadolu bölgelerinde yetişmektedir.
Bir diğer adı da dağ kekiği olan yaban kekiği, kendine has kokusu ve hoş kokulu bir lezzete sahip olması ile daima ilgi odağı olan bir bitki çeşididir. Yaban kekiği çoğunlukla yemek çeşitlerinde bir baharat olarak kullanılmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
En yaygın kullanımı çay
Kurutulmuş Zahter otundan bir çay kaşığı kadar alıp (önce üzerinden su geçirmenizi öneriyoruz) tıpkı yeşil çay gibi sıcak suya koyarak çok uzun değil, 2-3 dakika demlemesini bekleyeceksiniz.
Zahter antioksidan özellikleri sayesinde düzenli olarak tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Grip, nezle gibi kış hastalıklarından tutun da birçok kanser türüne kadar, vücudu çeşitli hastalıklardan koruyor. Vücuda enerji veriyor, yorgunluk hissini azaltıyor.
Dağ kekiği kuru halde tüketildiği zaman kişiye enerji verir ve yorgunluğun giderilmesine yardım eder. Özellikle stresli insanların stresini azalttığı ve vücudu rahatlattığı dağ kekiğinin bilinen özellikleri arasındadır. Dağ kekiği, sinir sisteminin dostudur.
Zahter çayı da gebelik dönemi için riskli olan bir çaydır. Bu nedenle tüketilmesi önerilmez.
Zahteri bir çay süzgecine alın ve yıkayın. Ardından süzgeci sıcak su dolu bardağın üzerine yerleştirip demlenmesini bekleyin. Demlenen çaya limon suyu ve bal ekleyip karıştırın. Afiyet olsun…
Yan etkilerine detaylarıyla bakılacak olursa mide bulantısı, kusma, ishal, bağırsak florasının bozulması, kan basıncı düşüklüğü sebebiyle tansiyon rahatsızlıkları başlıca zararları arasında yer almaktadır.
En çok bilinen ve tercih edilen adet söktürücü çaylar arasında kekik yer almaktadır.
Kahvaltılık zahterin içindeki baharatlar : Leblebi, susam, bulgur unu, zahter, karpuz çekirdeği, menengiç, tuz, kimyon, kişniş, şumra, sumak, tarçın.
Kekik benzeri bir bitki olan zahter, yarattığı afrodizyak etkisiyle cinsel hayatı renklendiriyor. Toz haline getirilip baharat olarak da kullanılıyor. Uyarıcıdır.
İdrar söktürücü olan zahter bitkisi aynı zamanda hazmı da kolaylaştırır. Bağırsak hastalıklarını da önlemek için zahter bitkisi kullanılabilir.
Diyetisyen doktorları tarafından da zahter çayı tüketilmesi önerilmektedir. Zahter çayı metabolizmayı arttırır ve hızlı bir şekilde kilo verilmesini sağlar. Ayrıca gece yatmadan önce tüketilmesi durumunda uykuda yağ yakımını hızlandırır.
İstanbul Kekiği: Halk arasında kara kekik olarak da bilinir. Türkiye'de doğal olarak da yetişmektedir. Baharat ve çay yapımında kullanılmasının yanı sıra bu tür kekiklerden bitki zararlısı böcekleri uzak tutmak için de faydalanılmaktadır.
Baharat ve doğal aktar ürünleri arasında dağ kekikleri yer alıyor.
Kekik ve Kekik Çayı
Antispazmodik, antimikrobiyal ve balgam söktürücü olan uçucu yağlar açısından zengin olan Kekik, mukusun dışarı atılması ve nefes darlığının giderilmesindeki etkinliği nedeniyle genellikle gözden kaçan yaygın bir yemeklik bitkidir. Ayrıca kekik çayı akciğerlerin iyileşmesine de yardımcı olur.
Kara kekik olarak bilinen ve ülkemizde en fazla Gaziantep'te tüketilen zahter, özellikle üst solunum yolları hastalıkları için inanılmaz fayda sağlayan bitkidir. Genellikle kurutulup çay olarak tüketilir. İçeriğinden yüksek miktarda toksin atıcı madde vardır. Genellikle sabahları aç karınla tüketilmesi tavsiye edilir.
- İçerdiği vitamin ve minerallerin yanında lifli bir besin olan zahter bu özelliği sayesinde bağışıklığı destekler. - İdrar söktürür. Hazmı kolaylaştırır, Bağırsak hastalıklarına karşı şifa sağlar.
Zahter çayı, kimileri tarafından ıhlamur gibi kaynatılarak da hazırlanabiliyor. Ancak bu durumda bitkinin faydalı bileşenleri, tıpkı ıhlamur çayında olduğu gibi kayboluyor. Bu nedenle çayın kaynamış ve bekleyen suya ilave edilmesi gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri