Zahter, Zater, Çıprıka… Ülkemizin zengin kültüründen bir çok farklı isim alan bu kekik kokulu baharlı tadı olan bir ot türü. Taze yapraklarından özellikle ızgaraların yanına nefis salatalar hazırlanır. Köftelere ve çorbalara da katılabilir. Kurutulup aynı kekik gibi kullanılabilir.
Kahvaltılık zahter olarak adlandırılan ve piyasada bu isimle satılan ürün ise bir baharat karışımıdır. İçinde zahter tozunun da olduğu bu karışımda rezene, kimyon, kişniş, susam, tuz, karabiber ve yörelere göre diğer farklı baharat ve çeşniler yer alır.
Önce karpuz ve kavun çekirdeği büyükçe bir tavada kavrulur sonra merengiç kavrulur, kırık kudama kavrulur ve hepsi karıştırılır ve mahalle aralarındaki çekicilere çektirilir. Çekilirken içine baharatları ve tuzu katılır, en son çekildikten sonra kavrulmuş susam biz küncü deriz katılır ve hazır hale getirilir.
Zahteri bazı bölgeler kekik ile karıştırdıkları oluyor ancak zahter kekikten farklı bir bitkidir. Zahter, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde et yemeklerinin vazgeçilmez bitkisidir.”
İlgili 36 soru bulundu
İdrar söktürücü olan zahter bitkisi aynı zamanda hazmı da kolaylaştırır. Bağırsak hastalıklarını da önlemek için zahter bitkisi kullanılabilir.
Zahter, antioksidan özelliği güçlü bir baharattır. Bu yüzden doğru miktarda düzenli bir şekilde kullanıldığında bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde işe yarar. Bunun yanı sıra kış aylarında vücudun direnç göstermesine yardımcı olur ve böylelikle hem grip hem de nezle gibi üst solunum yolu hastalıklarına iyi gelir.
Zahteri yıkadıktan sonra bir bez üzerine veya tepsi içerisine ince tabaka olarak serilerek kurumaya bırakılır. Gölgede olması önemlidir. Kararmaması için gün aşırı çevirmeniz gerekir.
İsterseniz taze zahteri kurutup, çekirdekleri ve leblebi ile kavurduktan sonra diğer baharatları ekleyerek mutfak robotunda çekerek hazırlayabilirsiniz. İster zeytinyağı ile karıştırıp sofraya koyabilir isterseniz de ekmeğinize zeytinyağı gezdirdikten sonra üstüne kahvaltılık zahter serpebilirsiniz.
Zahter Çayının Zararları ve Yan Etkileri
Kronik bir hastalığı olan kişiler, doktoruna danışarak alabilir. Guatr hastalığı yaşayanlar da yine uzman görüşü almalıdır. Zahter çayı hassas bünyelerde mide bulantısına neden olabilir.
HAZIRLANIŞI:Bir çorba kaşığı zahter ve bir çorba kaşığı zeytin yağını bir kaseye dökülüp karıştırılması yeterlidir. Ekmeğinizi bu karışıma banıp yiyebilirsiniz. Dilerseniz zeytinyağı ve zahteri ayrı ayrı kaselere koyup ekmeği önce zeytinyağına sonra zahtere banıp yiyebilirsiniz. Bu enfes lezzeti çok beğeneceksiniz.
Birinci yöntem:Bir kaseye zeytinyağı bir kaseye de zahter koyulup, ekmek önce zeytin yağına sonra zahtere bandırılıp yenir. İkinci yöntem: Bir kaseye zeytinyağı ve zahter koyulup karıştırılır, ekmek bu karışıma banıp yenir. Yağı emdikçe (4-5 gün sonra) zeytinyağı tekrar ilave edilir.
Suda yıkayıp kağıt havlu üstünde kurutun. Cam kaseye küçük küçük doğradığınız domatesleri koyup üstüne pul biber serpin, ince ince doğranmış soğanları ve yeşil zeytinleri dizin. Nar ekşisi, zeytinyağı ve tuzu karıştırıp salatanın üzerine dökün. Zahterleri ekleyip iyice karıştırdıktan sonra servis yapın.
Zahterin iki türü vardır. Biri yaz aylarında diğeri kış aylarında yetişir. Pembe renkli çiçekler açan, 50 cm boylarında bir bitkidir. Oldukça keskin, hatta acımsı sayılabilecek bir kokusu vardır.
Zahter ya da zahter otu, genel olarak bir baharat olarak bilinse de aslında kendisi, doğada kendiliğinden bile yetişebilen uyumlu bir bitki. Ülkemizde başta Hatay, Kilis ve Gaziantep olmak üzere birçok yerde yetişiyor, Güney Doğu Anadolu mutfağında birçok yemeğin ana malzemesi olarak kullanılıyor.
Zahter Otu ile Kekik Arasındaki Fark
sorusunun cevabına farklı farklı yanıtlar gelse de, aslında her iki baharat birbirinden farklıdır. Zahter kekikle aynı familyadan, yani ballıbabagiller familyasından gelir. Halk arasında birçok isimle anılan zahter en yaygın kullanımı ile 'dağ kekiği' olarak da adlandırılır.
Ülkemizde hemen hemen her yerde yetişmek ile birlikte Gaziantep ve Antakya yöresinin zahteri meşhurdur. Kekiğe olan aşırı benzerliğiyle tanınır. Keskin kokusu ve biraz acımsı bir tadı vardır.
Zahter kekiğe çok benzer ve hemen hemen kekiğin kullanıldığı yerlerde kullanılır. Başlıca tüketimi çay şeklindedir. Öte yandan kurutulan zahter baharat olarak yemeklere ve salatalara çeşni katar. Özellikle Gaziantep ve Hatay yöresinde kurutulmadan taze olarak salatası yapılır.
Zahter (Türkçe:Zahter Za'atar (Arabic: زَعْتَر, IPA: [ˈzaʕtar]) görünüş itibarıyla kekik bitkisine benzetilir ve "kara kekik" olarak anılmaktadır. Yabani bir ot çeşidi olan zahter orta ve güney Anadolu bölgelerinde yetişmektedir.
Zahterlerin yapraklarını ayıklayın ve acı suyunu almak için tuzla ovduktan sonra sudan geçirin ve yıkayın.
Taze Dağ Kekiği Nasıl Saklanır? Taze dağ kekiği, kapalı polietilen içerisine yerleştirilir ve dondurucudan uzakta olan bir buzdolabında saklanır. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta torbaların çok sıkı bir şekilde doldurulmaması gerektiğidir.
Kekiği ayıklayıp yıkıyoruz suyu süzülüne kadar bırakıyorum. Daha sonra tepsinin içine alıp tuzu pul biberi (miktarını kendinize göre ayarlayın) serpip karıştırın. Daha sonra kavanozlara basın her kavanoza 1 çay bardağı limon ekliyoruz. Geri kalanını zeytinyağı döküyoruz.
Öksürük kesici özelliği bulunan zahter öksürüğün hafiflemesine ve durmasında etkili olmaktadır. Aynı zamanda akut bronşit nedeniyle ortaya çıkan belirtilerin de hafiflemesini sağlamaktadır. Zahter ile yapılan çay boğaz ağrısı üzerinde iyileştirici etkiye sahiptir.
Tansiyonu dengelemeye yardımcı olur.
Kahvaltılık Zahter (Zehter) 1 kg Fiyatı 128,38 TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri