Öncelikle iyice temizlenmiş, çok derin olmayan bir kavanoza ihtiyacınız var. Temizliğinden emin olmak için kavanozu ve kapağını kaynatıp kurutabilirsiniz. İçine yarım çay kaşığı kadar instant maya koyuyoruz. Üzerine iki çorba kaşığı un ve 1/3 su bardağı içme suyu koyup hepsini güzelce karıştırıyoruz.
Bazı artan ekşi maya, eğer güçlü ve sık beslenen bir koloniden geliyorsa, ekmek veya pizza yapımında dahi kullanılabilir; ancak genelde, inaktif olarak tabir edilebilen bir canlılığa sahip olduğundan sınırlı fermantasyon kapasitesi sergiler.
Dibinde kalan 20-30 grlık kısmı temiz bir kavanoza koyun ve 50 gr karışım un 50 ml su ile karıştırıp ertesi güne kadar bekletin. Eğer mayanız kabarmış ve kokusundaki keskinlik azalmış ise yine içinden 30 gr maya alıp 50 gr karışım un 50 ml su ile besleyin kalanını çöpe atın. Bu şekilde 1 gün daha besleyin.
İlgili 27 soru bulundu
1 kg una yazın 150 gr, kışın 200 gr ekşi hamur girdiğine göre; kış ayını baz alırsak 200 gr ekşi hamura ihtiyacımız var.
Ekşi mayayı, evin sıcak bir köşesinde bekletin. Cam bir kavanozun içinde saklayın. Yaklaşık 10 günlük bir maratonun sonunda mayanız kullanıma hazır hale gelecektir. Yine cam kavanozun içinde, ağzı kapalı bir biçimde dolaba kaldırabilirsiniz.
5.Ekşi mayanın hazır olduğunu anlamak için en basit yöntem, su testidir. Oda sıcaklığındaki bir kase suyun içine iki çorba kaşığı ekşi maya bıraktığınızda, maya suyun yüzünde kalıyorsa artık kullanım için hazırdır.
Birçok tarifte de bunun altı aslında pek çizilmiyor. Süt, su gibi malzemelerin aşırı soğuk ya da çok sıcak bir şekilde eklenmesi mayanın yapısını bozabiliyor. Bu durum hamurun kabarmasına hatta kabarmadan sönmesine neden oluyor.
Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler. Yapılan diğer hata ise şeker ve tuzu mayanın içine birlikte koymaktır. Mayanın aktifleşmesini sağlamak için, öncelikle şeker eklenmeli ve güzelce karıştırılmalıdır.
Ortalama 1 yemek kaşığı kadar kuruttuğumuz mayayı azıcık suyla ıslatıyoruz. Böyle biraz yumuşadıktan sonra levan yapıyoruz. Yani 50 gr su ve 50 gr un koyarak mayamızı bekletiyoruz ve ortalama 8 -9 saate aktifleşmiş yüzen bir hal alıyor. (bu yöntemi mayanızı garantiye almak için de kullanabilirsiniz.
Ekşi mayanın tepesinde oluşan kurumuş tabakayla beraber %80′ini atın. Unu ve suyu ekleyip un parçaları kaybolana dek tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın. Kasenin çevresine yapışan hamuru sıyırıp tepesine peçeteyi örtün ve mutfağınızın sıcak, güneş görmeyen bir köşesinde mayalanmaya bırakın.
Ağzı sıkıca kapalı bir kaba koyup 1 saat oda sıcaklığında beklettikten sonra buzdolabına koyalım. Bu şekilde ana ekşi mayanız 3 aya kadar buzdolabında dayanabilir.
En az 8-9 saat beklemesi gerekiyor. Ekmeği sabah yapacaksanız gece 24:00 gibi bu işlemi yapın ki maya sabaha hazır olsun.
Fazla miktarda maya kullanımı mayalanma hızını arttırmakta, ama buna karşılık hoş olmayan keskin bir maya tadının oluşmasına neden olmaktadır. Bir tarifi çoğaltıp azaltırken maya miktarı un miktarıyla aynı oranda arttırılıp azaltılmaz.
Sebep 2- Hamurun mayalanma süreci uzun tutulduğunda, hamurda bakterilerce oluşturulan laktik asit miktarı artar. Bu da hamurdaki glüten-gliadin yapısını iyice yıkar. Böylece yüzey gerilimi sağlansa bile elastikiyeti zayıf olan hamur yayılır. Sebep 3- Hamur gereğinden fazla cıvık olabilir.
Pişirirken fırının içerisine içi su dolu minik bir kap koyun. Özellikle ince kabuklu ekmekler için ekmeğinizi bir fıs fıs yardımıyla hafifçe ıslatın. Bu şekilde dokusu daha güzel bir ekmek elde edeceksiniz.
Bozuk ekşi mayada, kırmızı ve pembe renkte küflenmeler görülür. Hamur içerisinde kırmızı ve pembe renkler görülüyorsa, ekşi mayanın bozulduğunu işaret eder. Gri ve siyah küflenmeler, mayanın bozulduğunu gösteren durumlar değildir.
Mayalanma çok hızlı gerçekleşiyorsa veya maya sıcaklığı çok yüksekse çökme sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Maya oda sıcaklığında kullanılmalıdır. Tarifte belirtilen miktardan fazla koyulan su, hamuru gereğinden fazla yumuşatır ve ıslatır.
Yaş mayanın yaklaşık 4 haftalık bir ömrü vardır. Yaş maya buzdolabında ya da daha soğuk şartlarda olması için buzlukta saklanabilir. Yaş maya kesinlikle dışarıda tutulmamalıdır.
Ekşi Mayalı Ekmek Nedir? Buğday tanesinde bulunan glüten ile birleşerek kabarmayı sağlayan ekşi maya, uygun nem ve sıcaklıklarda şeker ile birleşir ve karbondioksit gazı ve alkol oluştur. Un ve su ile birleştiğinde glütenin elastik yapısı içine sıkışan gaz kabarcıkları şişerek süngerimsi bir yapı oluşturur.
Ekşi maya yaparken sulandı vb. Ekşi maya üzerinde su biriktiyse bozuldu zannedip, çöpe atan çok fazla insan var. Bu durumda mayanızı atmayın. Sizden sadece kendisinin yeniden beslenmesini / tazelenmesini istiyor.
Maya olgunlaştıkça haftada bir hatta on günde bir kez beslenmesi yeterli olacaktır. Ekşi mayayı beslemek için buz dolabından çıkartın, mayanız çok fazlaysa arada bir mayayı azaltmak beslerken pratiklik kazandıracağı için gereklidir. Malum sürekli beslenerek çoğalan bir mayadır.
Vitamin (özellikle E vitamini ve B vitaminleri) ve mineral gücü de fazladır. Ayrıca ekşi mayayla hazırlandıkları için de gluten muhtevaları “maya sindirimi” sayesinde bir hayli azalır. Dolayısıyla bu şekilde hazırlanan geleneksel ekmekler sağlığımıza zararlı değil, faydalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri