Kuruduktan sonra kekikler toplanarak öğütülür veya öğütülmeden sapları, yaprakları ve çiçekleri ile birlikte bir şişenin içerisine konulur. Bitkinin üzerine saf sızma zeytinyağı doldurulur. Ağzı hava almayacak şekilde sıkıca kapatılarak bir ay süreyle serin bir yerde bekletilir. Bu süreçte şişenin ağzı hiç açılmaz.
Kavanozun ağzında bulunan kekikler, eksiksiz olarak zeytinyağı içerisinde kalınca, kavanozun ağzı sıkı bir şekilde kapatılarak serin olan bir yerde ya da buzdolabında saklanır.
Kekik yetiştirilmesi çok kolay bir bitki olduğu için kekiğinizi yetiştirip, yağını da kendiniz üretebilirsiniz. Kurutulmuş kekik yaprağı ve zeytin yağı veya badem yağı kullanarak, 1'e 1 oranında karıştırarark yapabilirsiniz. Bu oranları kullanarak daha az veya daha çok kekik yağı elde edebilirsiniz.
Kekik yağı çok güçlü aromatik uçucu bir yağ olduğu için doğrudan kullanılmaz, suya veya yağa eklenerek kullanılır.
İlgili 36 soru bulundu
Kuruduktan sonra kekikler toplanarak öğütülür veya öğütülmeden sapları, yaprakları ve çiçekleri ile birlikte bir şişenin içerisine konulur. Bitkinin üzerine saf sızma zeytinyağı doldurulur. Ağzı hava almayacak şekilde sıkıca kapatılarak bir ay süreyle serin bir yerde bekletilir. Bu süreçte şişenin ağzı hiç açılmaz.
“GERÇEK KEKİK AROMALI VE AÇIK YEŞİL RENKTEDİR”
Manisa Kırkağaç'ta yöredeki dağlardan topladığı kekiğin suyu ve yağını çıkartıp çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmak üzere bitkisel kür hazırlayan Fitoterapi Uzmanı Şevki Güngör ise, "Gerçek kekik aromalı ve açık yeşil renkte olur.
Ortalama olarak uçucu yağ verimi, kekik kurusu verimin % 1 ila% 3'ü arasında değişir. Böylece, hektar başına 20 ila 60 kg esansiyel yağ elde etmeyi bekleyebilirsiniz. (1 hektar = 10.000 metrekare ve 1 ton = 1000 kg olduğunu unutmayın.)
Yaklaşık 2 bin metre yükseklikteki Toroslardan toplanıp getirilen kekik bitkisi dev kazanlar içinde 4-5 saat kaynatılıyor. 100 kilo kekikten bir buçuk litre yağ çıkıyor.
Kuru alanlarda yaklaşık 150-250 kg/da, sulu alanlarda ise 400-500 kg/da verim alınabilir.
Kekik yağını şu şekillerde kullanabilirsiniz:
Temiz cilde pamukla sürülerek tonik şeklinde yüze sürülebilir. Bir bardak ılık suyun için 3-5 damla damlatılarak içilebilir. Grip, soğuk algınlığı gibi durumlarda kaynar suya 3-5 damla damlatılıp buharı buruna çekilebilir.
Kekik yağını öksürükte kullanmak için odaya 3 ila 5 damla halinde dağıtın. Ayrıca 2 ila 4 damlasını aynı miktarda hindistancevizi yağı ile karıştırıp göğsünüze, sırtınıza, boynunuza veya ayaklarınızın altına uygulayabilirsiniz.
Zeytinyağını hazırlayacağınız şişenin içine 1-2 dal taze kekik, dilimlenmiş acı kırmızı ve sarı biberler ve 3-4 diş ayıklanmış sarımsaklarını özenle yerleştirin. Üzerine zeytinyağını ilave edin. Kapağını sıkıca kapatıp 1-2 gün beklettikten sonra servis yapın.
Zahter kekikle aynı familyadan, yani ballıbabagiller familyasından gelir. Halk arasında 'kara kekik' 'zahter kekiği' veya 'dağ kekiği' olarak da adlandırılır. Zahter kekik midir, evet, ama bilinen kekikten koku, tat açısından farklı olmasının yanı sıra daha yeşil ve daha uzun yapraklara sahiptir.
Önce karpuz ve kavun çekirdeği büyükçe bir tavada kavrulur sonra merengiç kavrulur, kırık kudama kavrulur ve hepsi karıştırılır ve mahalle aralarındaki çekicilere çektirilir. Çekilirken içine baharatları ve tuzu katılır, en son çekildikten sonra kavrulmuş susam biz küncü deriz katılır ve hazır hale getirilir.
Kahvaltılık Zahter Nasıl Saklanır? Baharatlar her zaman cam kavanoza doldurulup ve nemden korunması saklanması için serin yerde saklanır.
Türkiye'de tescilli 8 çeşit kekik var. 10 dekarlık bir arazide yapacağınız yatırımın tutarı 7 bin 200 lira. Yıllık işletme gideri 11 bin 566 lirayken yıllık işletme geliri ise 27 bin 662 lira. Kekikten, 10 yıllık proje ömrü boyunca net 161 bin lira gelir sağlanıyor.
Gramaj seçenekleri: 60 gr415,00 TL/kg.
Kuru alanlarda yaklaşık 150-250 kg/da, sulu alanlarda ise 400-500 kg/da verim alınabilir. Hasat edilen kekikler hemen toplanmalı, temiz ve gölge bir zemine serilerek kurutulmalıdır. Yığın yüksekliği 20 cm'yi geçmemeli, sık sık alt üst edilerek kızışma ve renk kararması önlenmelidir.
Esans yağlar, damlalığa sahip kapaklı, koyu renkli kaplarda saklanmalıdır. Aldığınız kekik yağı saydam bir cam kapta ya da plastikteyse bu yağ size sıkıntı çıkabilir. Oldukça güçlü olan kekik yapı, bu tip maddeler ile reaksiyona girebilmektedir.
Kuru alanlarda yaklaşık 150-250 kg/da, sulu alanlarda ise 400-500 kg/da verim alınabilir. Hasat edilen kekikler hemen toplanmalı, temiz ve gölge bir zemine serilerek kurutulmalıdır.
Kekik yağı, başta cilt ve saç bakımında kullanılan bir ürün olmakla birlikte içilerek de tüketilebilir. Kekik yağı içilir mi sorusuna cevap arayan kullanıcılar, ürünün seyreltilerek tüketilmesi gerektiğini bilmelidir. Bu bitki, sahip olduğu özellikler sayesinde vücudu pek çok hastalığa karşı korur.
Kekik veya nane, adaçayı, fesleğen ve lavanta gibi lamiaceae familyasındaki diğer bitkilere alerjiniz varsa, kekik yağı kullanmayın. Topikal olarak kullanıldığında, seyreltilmiş kekik esansiyel yağı, alerjisi olmayan kişilerde bile deri döküntülerine neden olabilir.
Kekik yağı en sağlıklı buzdolabında saklanabilir. Kapağı açık ya da kapalı iki şekilde de buzdolabında daha uzun süre muhafaza edilir.
En iyi kekik yağı markası olan Altes, kekik yağını paslanmaz çelik kazanlarda su buharı distilasyonu yöntemi ile üretiyor. Doğada yetişen bitkilerden elde edilen bu yağ hiçbir katkı maddesi içermiyor; tamamen saf ve doğal.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri