İşçi işverenden zam talep edebilir. Ama işverenin bu talebi karşılama zorunluluğu yoktur. İşverenin arttırmak zorunda olduğu tek ücret, asgari ücrettir.
Yargıtay 9.Hukuk Dairesi ve diğer iş hukuku daireleri kararlarında taraflar arasında sözleşme veya toplu sözleşmede bu konuda artış hükmü bulunmadığı taktirde işverenin işçiye zam yapma zorunluluğu bulunmadığı konusunda kararlar vermektedir.
Asgari ücret zammı oranında, TÜFE oranında vb. şekilde artış oranları belirlenebilmektedir. İşverenin, sözleşmede belirlenen zam oranını uygulamaması halinde işçinin, haklı sebeple fesih hakkı söz konusu olur.
Yapmazsa işçi iş sözleşmesini haklı nedenle fesh edebilir ve işverenden kıdem tazminatını talep edebilir. Eğer işçi ve işveren arasında yapılan sözleşmede zam yapılacağına dair bir madde yoksa işçi iş sözleşmesini zam yapılmadığı için haklı nedenle fesh edemez. Yargıtay kararları da bu doğrultuda.
Maaş zammı emeklilere ve memurlara senede bir kez uygulanır. Özel sektörde ise durum değişebilir. Örneğin işveren ile yapılan görüşme neticesinde, yöneticinin inisiyatifine bağlı olarak performans iyiyse 6 ayda bir de zam yapılabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Şirkete kattığınız değer, kazandırdığınız para, müşteri memnuniyeti, geliştirdiğiniz ürün veya hizmetler, geliştirdiğiniz çözüm önerileri, gönüllü olarak çalıştığınız ekstra saatleri belirterek, zam istediğinizi gerekçelendirebilirsiniz. Başarılarınızdan bahsederken kısa ve öz olun, patronunuzu sıkmamaya gayret edin.
Emekliler ve memurlar yılda iki zam alıyor. İlk zam yılın ilk ayında ocakta yapılıyor. İkinci zam ise temmuzda yapılıyor. 2020 yılı için böylece ikinci zam yapılmış oldu.
Ev sahiplerinin kontrat süresi dolmadan kiraya zam yapma hakkı yok.
Temmuz Ayı 2023 İşyeri Kira Artış Oranı Hesaplama;
Ancak yenilenecek sözleşmelerde artış için üst sınır yüzde 25 olarak belirlenmişti. Dolayısıyla 12 aylık ortalama alınarak yapılan hesaplama değil yüzde 25'lik tavan uygulanacak. Fakat işyerleri için %59,95 artış uygulanmaya devam edecek.
Kiranızı yüzde 25 üzerinden zam yaparak yatırın diyen Bakan Kurum, “Evini fahiş fiyatlarla kiraya vermek isteyenler de var, tabii bunlar istisna. Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin.
Buna göre kamu işçilerine birinci yılın ilk 6 ayı yüzde 45 zam, ikinci 6 ayı yüzde 15 zam + enflasyon farkı, ikinci yılın ilk 6 ayı yüzde 10 zam + enflasyon farkı, ikinci 6 ayı yüzde 10 zam + enflasyon farkı verilecek.
Verilen zammı geri alınan işçinin hakları
Bu işçinin temelde bir tek hakkı vardır. O da, iş sözleşmesini haklı gerekçeyle sona erdirmektir. Çünkü böyle bir durum, çalışma koşullarında esaslı değişiklik sayılacak ve bu konuda zımnen ya da yazılı olarak onayı alınmayan işçi haklı nedenle işten ayrılabilecektir.
Refah payının eklenmesi de ihtimaller arasında
Ağustos ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla memur ve emeklisinin alacağı zamda iki aylık enflasyon farkı netleşti. Yüzde 29,58'lik zam oranı kesinleşti.
8 Haziran 2022 tarihli TBBM genel kurulunda kabul edilen geçici kanun 2023 yılında da uzatıldı. “Ev sahibi kiraya en fazla ne kadar zam yapabilir?” diye merak ediyorsanız, 2023 yılı dönemi boyunca ev sahipleri kiraya en fazla %25 zam yapabilir.
İşverenin aynı bölümde çalışan işçilerden birine zam yaparken aynı durumdaki diğer işçiye zam yapmaması eşit davranma yükümlülüğüne aykırılık teşkil eder. Eşit işe eşit ücret ödenmesi esastır.
Emekliye de yüzde 25'lik zam yapıldı bu unutulmamalı ancak yüzde 34'lük asgari ücret artışı özel sektör için bir done. Burada yüzde 30'lar düzeyinde bir zam yapılabilir.
Bilindiği gibi aslında her iş bir iş sözleşmesine dayanır. Eğer uygulanan toplu iş sözleşmesinde maaş artışına ilişkin bir hüküm varsa bu uygulanır. Örneğin sözleşmede her sene TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) oranında zam yapılacağı yazıyorsa, işveren bu zammı yapmak zorundadır.
“YÜZDE 25 OLARAK YATIRIN VE DEVAM EDİN”
“Evini fahiş fiyatlarla kiraya vermek isteyenler de var, tabii bunlar istisna. Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 olarak yatırın ve devam edin. Bu süreç geçici, piyasa oturacak.
Konut kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan yasa, Resmi Gazete'de 11 Haziran 2022'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yasa, konut kiralarının 1 Temmuz 2023'e kadar söz konusu oranın üzerinde artışını yasak getirmişti.
Kira artış oranını kabul etmeyen ev sahibinin sözleşme yapmaması durumunda, mevcut kontrat geçerli oluyor. Ev sahibinin kira artırmak amacıyla yaptığı ısrarlı aramaları rahatsızlık boyutuna ulaşırsa suç kapsamında değerlendiriliyor.
Borcu kabul etmiş sayılan kiracı kabul ettiği borcu 30 gün içerisinde ödemezse ev sahibi kiracıyı çıkarma hakkına sahip olur. Bu durumda icra hukuk mahkemesinde tahliye talepli davanın açılması gerekir.
FAHİŞ KİRAYA 3 YIL HAPİS CEZASI
Kira uyuşmazlıklarında diğer formüller de masada. Adalet Bakanlığı çalışmasını tamamladı. Buna göre Türk Ceza Kanunu'ndaki değişiklikle piyasa ortalamasının üzerinde fahiş kira artışıyla haksız kazanç sağlayanlara bir ila üç yıl hapis cezası verilmesi planlanıyor.
KİRADA YÜZDE 25 ZAM SINIRLAMASI UZATILDI
"Kira artışına yüzde 25 sınırlama getiren düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren bir yıl süre ile geçerli olacak. Meclis bayramdan sonra toplandığında düzenleme yasalaşacak." Buna göre; Yeni yılda kirada yüzde 25 zam sınırlaması 1 Temmuz 2024 tarihine kadar devam edecek.
SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİ
Bu artışlar enflasyon oranında gerçekleştiriliyor. Ocak ve temmuz ayında yapılan maaş artışları bir önceki 6 aylık enflasyon oranı kadar oluyor. Yani SSK ve BAĞ-KUR emeklileri temmuz ayında aralık ile haziran arasında oluşan 6 aylık enflasyon kadar artış alacak.
"Yüzde 38'lik bir artış olacağını varsaydığımızda asgari ücret, 15 bin 750 lira olur. Yüzde 50'ler civarında bir artış olursa… Ben bu oranda bir artış olacağını düşünüyorum, çünkü 2024'ten itibaren artık asgari ücrete ara zam yapılmayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri